SilverStone Strider Plus 600 W maitinimo šaltinis

Šiandien mano laboratorijoje/miegamajame kažkas naujo. Pirmą kartą tenka testuoti maitinimo šaltinį, turintį 80 Plus Silver efektyvumo sertifikatą. Keista, tačiau žymiai dažniau tekdavo testuoti netgi 80 Plus auksinius ir platininius maitinimo šaltinius su didžiulėmis kainomis, iki kurių atsipirkimo, lyginant su 80 Plus Bronze (jei vertinsime vien iš elektros sutaupymo perspektyvos), kartais reiktų laukti ne vienerius metus. Aišku, išimčių yra, ir maitinimo blokų naudingumo koeficientai be abejo ateityje kils, o kainos mažės, tačiau tokia situacija su kainomis yra šiandien. Šiandienos apvalgos objektas – kompanijos Silverstone maitinimo šaltinis Strider Plus 600 W – patenkantis į vis dar protingos galios intervalą, kuris realiai gali būti panaudotas galingame (bet ne be proto) žaidimų kompiuteryje.

 

  • Apie gamintoją

  • Pakuotė ir komplektacija

  • Specifikacijos

  • Maitinimo blokas

  • Testai

  • Ventiliatorių filtrai

  • Išvados

 

Apie gamintoją

 

SilverStone buvo įkurta 2003 metais Taivane. Pagrindiniais kompanijos produktais, be abejonės, galima laikyti korpusus. Anksčiau daugiausia ties brangiais aukšto funkcionalumo modeliais dirbusi kompanija šiuo metu siūlo ir labiau prieinamus produktus. Be korpusų SilverStone asortimente galima rasti ir maitinimo šaltinių, aušintuvų bei kietųjų diskų dėžučių.

 

Pakuotė ir komplektacija





Strider Plus pakuotė pakankamai nedidelė ir neišsiskirianti. Tačiau ant jos, kaip pridera, yra informacija apie maitinimo kabelius, trumpas, be pompastikos išdėstytas savybių sąrašas, netgi triukšmo lygio ir naudingumo koeficiento grafikai. Trūksta nebent informacijos apie galios pasiskirstymą linijose.



Pakuotės viduje kartu su maitinimo šaltiniu randame ir atjungiamus kabelius, AC maitinimo kabelį, du komplektus varžtų (užsukamų atsuktuvu ir pirštais) maitinimo šaltnio tvirtinimui bei kelias laidų fiksavimo juosteles. Pakankamai sunku būtų rasti geresnę maitinimo šaltinio priedų komplektaciją.

 

Specifikacijos

 

Iškart prašysiu nepainioti čia apžvelgiamo Strider Plus ST60F-PS su paprastu ST60F-P. Tai skirtingi produktai. ST60F-PS Strider Plus 600 W turi kelis įdomius punktus. Pirmiausia tai – galios pasiskirstymas linijose. Tai 600 W maitinimo šaltinis, ir kaip rodo patirtis, aukštos klasės maitinimo šaltiniuose +12 V linija (-os) gali atiduoti beveik visą maitinimo šaltinio galią. Strider atveju vienintelė +12 V linija gali atiduoti nekuklius 588 W (49 A) arba 98 procentus visos maitinimo šaltinio galios. Tuo tarpu +3,3 ir +5 V linijų kombinuota galia siekia iki 130 W. Gamintojo teigimu, visą 600 W galią maitinimo blokas gali tiekti be problemų, visą laiką, 40 laipsnių aplinkos temperatūroje. Taigi tikėtina, kad perkrovos testuose iš jo bus galima išpešti ir daugiau. Pozityvumo čia prideda ir gamintojo minima įtampos linijų reguliacija. Silverstone teigia, jog visų trijų pagrindinių linijų įtampų nuokrypis neviršys 3 %. Tą, žinoma, išsiaiškinsime testuose.



Kaip jau minėjau pradžioje, maitinimo šaltinis turi 80 Plus Silver standartus atitinkantį naudingumo koeficientą. Jis taip pat atitinka ATX 12V 2.3 standartą ir turi aktyvų PFC bei gali veikti 110 – 230 V įtampos tinkluose. Galios koeficientas, pasak gamintojo, prie maksimalios apkrovos yra didesnis nei 0,95. Tiesa, dauguma šiuolaikinių ne “noname” maitinimo blokų su aktyvia PFC gali pasigirti tokiais skaičiais.

Prie maitinimo šaltinio apsaugų gamintojas mini beveik visas pagrindines apsaugas (per aukšta/žema įtampa, per didelė srovė, per didelė galia, trumpas jungimas). Čia taip pat būtų malonu matyti dabar dažnai sutinkamą apsaugą nuo perkaitimo.



Iš Silverstone pateikiamo grafiko matyti, jog maitinimo šatlinio ventiliatorius sukasi minimaliomis apsukomis, kol apkrova nepakyla aukščiau 50 %, o po to eksponentiškai kyla į viršų. Svarbiausia, jog iki tų 50 % ventiliatorius sukasi ~800 RPM greičiu, ir turėtų skleisti tik 18 dBA triukšmą. Gana drąsios specifikacijos, mat pagal jas tai turėtų būti vienas tyliausių mūsų kada nors testuotų maitinimo blokų.

 

Maitinimo blokas



Pats maitinimo šaltinis per daug neišsiskiria iš savo klasės. Korpusas juodas, pakankamai rupios tekstūros, dėl ko nesimato smulkių įbrėžimų. Matmenys taip pat įprasti ATX maitinimo šaltiniui. Strider 600 W dydis siekia 150mm (P) x 86mm (A) x 140mm (G), taigi iki kai kurių kilovatinių monstrų jam dar toli, o turint omenyje galią, jį netgi būtų galima vadinti pakankamai kompaktišku.



Kaip galite matyti nuotraukose, Strider neturi nė vieno prilituojamo laido – visi jie gali būti atjungti ar prijungti. šalia DC maitinimo kabelių lizdų randame lipduką, kuriame aiškiai nurodyta, koks laidas turėtų jungtis į kurį lizdą. Taip pat sukišti laidų į jiems neskirtus lizdus nepavyks net ir fiziškai. Tiesa, Silverstone turi pakankamai nemažą papildomų atjungiamų kabelių pasirinkimą, dėl ko visiškai atjungiami kabeliai čia iš tiesų yra šioks toks pliusas. Pagrindiniai kabelių laidai yra įprastos 18 AWG apimties. Visi jie įvilkti, tačiau estetiškai neišsiskiria.



Visi prie maitinimo šaltinio pridedami kabeliai:

  • 1 x 24 kontaktų ATX maitinimo kabelis (55 cm)
  • 2 x 8 kontaktų PCI-E maitinimo kabelis (55 cm) + 6 kontaktų PCI-E maitinimo kabelis
  • 1 x 8 kontaktų CPU maitinimo kabelis (55 cm)
  • 2 x SATA maitinimo kabelis (50 cm + 15 cm + 15 cm + 15 cm)
  • 2 x Molex (50 cm + 15 cm + 15 cm) + FDD (15 cm)

Nesu didelis atsišakojančių PCI-E maitinimo kabelių fanas, tačiau daugumoje tokios galios maitinimo blokų apksritai yra tik pora PCI-E maitinimo kabelių, todėl Strider čia gauna pliusą. Kitų lizdų skaičius taip pat pakankamai gausus. Periferinių įrenginių – galbūt netg per gausus.



Kitoje maitinimo bloko pusėje – grotelės šiltam orui pašalinti, AC maitinimo lizdas ir jungiklis, 120 mm ventiliatorius uždengtas grotelėmis su Silverstone logotipu.



Atidarę maitinimo šaltinį randame gana įprastos konstrukcijos “vidurius”. Pradedame nuo pirminio filtravimo dalies. Pora kondensatorių (vienas X, kitas Y jungimo) yra prilituota iškart ant AC maitinimo lizdo kontaktų. Dar du Y ir vienas X prilituotas ant pagrindinės PCB, o šalia jų – du droseliai ir varistorius. Taigi čia nieko tikrai netrūksta. Srovės išlyginimui panaudoti du diodų tilteliai, aušinami to paties radiatoriaus, kaip ir pirminės dalies tranzistoriai. Iškart noriu atkreipti dėmesį į abu maitinimo šaltinyje naudojamus radiatorius, o tiksliau jų mažumą, kas žada nedidelį komponentų kaitimą, taigi ir nedidelę iššvaistomą galią. Toliau – įprasta aktyvi PFC dalis su masyvia rite ir kondensatoriumi (390 uF, 400 V, 85 C). Antrinėje maitinimo šaltinio dalyje +3,3 ir +5 V linijos DC-DC keitikliais, sumontuotais ant vienos atskiros montažinės plokštės gaunamos iš +12 V linijos. Galiniam fitravimui naudojami Taivano kompanijos Teapo kondensatoriai (105 C). Elektros energija į maitinimo šaltinio lizdus perduodama storais, 14 AWG laidais. Ant lizdų montažinės plokštės įrengti kondensatoriai, įtampų pulsacijoms sumažinti. Litavimo kokybė gera.

Maitinimo šaltinyje naudojamos schemos: PS224  – atsakinga už specifikacijose minėtas maitinimo šaltinio apsaugas, TNY278PN – PWM valdiklis, CM6502 – PFC valdiklis, CM6901 – LLC valdiklis.



Maitblokio aušinimui naudojamas 120 x 120 x 25 mm Globe Fan ventiliatorius B1202512L (12V, 0,18 A). Maksimaliomis 2000 RPM apsukomis jis gali sukurti 90.92 CFM oro srautą. Ventiliatoriaus triukšmo lygis tada siekia 34 dBA. Dalis ventiliatoriaus uždengta, siekiant geriau nukreipti oro srautą.

 

Testai

 

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.



Bendras maitinimo šaltinio pasirodymas labai neblogas. Aišku, po visų platininių >1kW maitinimo blokų, kurių pastaruoju metu apžvelgti gauname bene daugiausia, skaičiukai gal ir nėra tokia įsimenantys, tačiau visgi tai jau kartu ir visai kita kainų kategorija. Gera žinia, jog visų trijų pagrindinių linijų svyravimai nenukrypsta daugiau nei 3 %, taigi Silverstone nemelavo. Maitinimo bloko naudingumo koeficientas kaip 80 Plus Silver modeliui taip pat aukštas, geri rezultatai demonstruojami ir esant labai mažai, 10 %, tiek ir didžiausioms apkrovoms. Triukšmo lygiai esant nedidelei apkrovai yra gana žemi, nors ir nemažiausi, kokius yra tekę matyti. Padidėjus apkrovai jie pakyla dar labiau, tačiau Strider Plus 600 W net ir čia negalime priskirti prie garsiausių mūsų testuotų maitinimo blokų. Perkrovos testas nesukėlė maitinimo blokui jokių problemų.



+12V 20us



+12V 1ms



+3,3V



+5V



+12V 20 us perkrova



+12V 1 ms perkrova

Įtampos triukšmų oscilogramos atrodo taip pat pakankamai gerai. Triukšmai suvaldyti ir neišlenda virš nustatytų ribų. Netgi ilgesnio periodo +12V lnijos pulsacijų spygliai “sutelpa” į 120 mV, o aukštesnio dažnio triukšmai +12 V linijoje siekia tik 38 mV.

Išjungtas maitinimo šaltinio energijos sąnaudos – apvalus nulis, o budėjimo režime – 0,8 W. Apsaugos nuo trumpojo jungimo šaltinyje veikia be priekaištų.

 

Ventiliatorių filtrai

 



 



 

Prieš galutines išvadas – dar viena trumpa dalis, nesusijusi su maitinimo bloku. Kadangi SilverStone taip pat leido leido susipažinti su tais aksesuarais, kurių prireikia vartotojams besirūpinantiems švara savo korpuse, čia pat trumpai apie juos. Į rankas pakliuvo po vieną visų SilverStone gaminamų dulkių filtrų pavyzdį. Asortimentą galima išskirti į dvi dalis: įprastą tinklelį naudojančius ir itin smulkų (angl. ultra fine) medžiaginį tinklelį naudojančius filtrus. Galimas ir kitas rūšiavimas: magnetizuoti ir nemagnetizuoti dulkių filtrai. Pastaruosius SilverStone siūlo keliais dydžiais.



 

SilverStone FF142 (320 x 155 x 5 mm.)– įprastinis tinklelis, viena rėmelio dalis įmagnetinta, todėl lengvai limpa prie plieninių korpusų. Idealiai tinka uždengti korpuso viršuje ar apačioje esančias didesnes aušinimo angas.



 

SilverStone FF121 (120 x 120 x 4.68  mm.) – įprastinis korio formos tinklelis, padidinantis oro pralaidumą. Neįmagnetintas, todėl kompektuojamas su tvirtinimo varžtais. 16.21 Lt



 

SilverStone FF122 (120 x 120 x 3 mm.) – įprastinis tinklelis, viena pusė įmagnetinta. Komplektuojams su tvirtinimo varžtais. 26.80 Lt.



 

SilverStone FF123 (120 x 120 x 1.5 mm.) – įmagnetintas, itin smulkų medžiaginį tinkelį turintis dulkių filtras.



 

SilverStone FF141 (140 x 140 x 3 mm.) – įmagnetintas, įprastą tinkelį turintis filtras, idealiausiai tinkantis  140 mm angoms. Kompektuojamas su varžtais. 25.20 Lt



 

SilverStone FF143 (140 x 140 x 1.5 mm.) – įmagnetintas, itin smulkų tinkelį turintis dulkių filtras.

 

Sugalvoti testavimo pobūdį dulkių filtrams kažin ar įmanoma, tačiau SilverStone pasiūlytas platus ir išmanus asortimentas tikrai ras savo pirkėją. Visų filtų pagaminimo kokybė itin gera, o jei įprastinis tinklelis ir linkęs praleisti dalį dulkių (tai natūralu), tai itin smulkus medžiaginis tinklelis užtikrina maksimalią galimą apsaugą nuo dulkių.



 

SilverStone SF01  (530 mm(P) x 380 mm(I) x 4 mm (A)  – triukšmą absorbuojančios medžiagos lakštai. Į komplektą pridedami du lakštai, kurių kievienas pasižymi viena lipnia. Nurodoma, kad porolonas lengvai leidžiasi karpomas, todėl reikalingos formos išgavimas itin nesunkus. 64.30 Lt.

 

Išvados

 

Silverstone Strider Plus 600 W yra rimtas aukštesnės vidurinės klasės maitinimo blokas, pasižymintis aukštu savo klasei naudingumo koeficientu, žemomis įtampų pulsacijomis visose linijose, gera, nors ir nepreciziška, įtampos reguliacija, gausiu laidų kabelių skaičiumi su galimybe visiškai pritaikyti juos prie savo poreikių. Maitinimo šaltinio kaina – apie 360 litų, o tai ganėtinai nemažai ir verčia kiek koreguoti galutinį jo įvertinimą. Strider galbūt ir neatsiduria pačiame aukso viduriuke tarp kainos ir kokybės, tačiau be abejonės yra kokybiškas maitinimo blokas. 8,5/10

8,5/10

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.