Vyno taurė kasdien – sukelia vėžį?

Neseniai prestižiniame Oksfordo Universitete atliktas didelio mąsto mokslinis tyrimas atskleidė stulbinantį faktą. Anot mokslininkų grupės ištyrusios daugiau nei 1,3 milijono žmonių iš viso pasaulio, galimybė susirgti vėžinio tipo susirgimais padidėja geriantiems bent vieną alkoholinį gėrimą kasdien.
Didžiausia rizika iškyla moteriškosios lyties atstovėms, mėgstančioms kasdien prie pietų stalo išlenkti vieną kitą taurę vyno. Tyrimo išvados – iš visų apklaustųjų skaičiaus (iš kurių beveik milijoną sudarė būtent moterys), daugiau nei 7000 susirgusiųjų vėžiu buvo moterys. Dažniausias susirgimo tipas – krūties navikas. Taip pat buvo išsiaiškinta, kad rizika auga kartu su išgeriamo alkoholio kiekiu. Minint daugiau statistikos, Didžiojoje Britanijoje iš daugiau nei 45000 užregistruotų vėžio susirgimų, apie vienuolika procentų, o tiksliau 5000 atvejų buvo tiesiogiai priskirti kaip neigiamos alkoholio įtakos organizmui padariniai.
Tyrimo metu buvo apklaustos moterys, kurios alkoholio vartodavo mažai ar vidutiniškai, kas atitinka tris ar mažiau gėrimus per dieną. Projektas, kuris truko daugiau kaip 7 metus parodė, kad tik ketvirtadalis iš 1,3 mln. apklaustųjų visiškai nevartoja alkoholio. Likusios per savaitę išgerdavo apie 21 alkoholinį gėrimą, kas atitiktų 10 gramų etanolio kasdien. Būtent tiek yra vienoje taurėje vyno. Taigi suvartojant tokį alkoholio kiekį kasdien, moteriai susirgti krūties vėžiu rizika padidėja 12 %, tiesiosios žarnos – 10 %, stemplės – 22 %, burnos – 29 % ir galiausiai gerklės – net 44 %.
Daktarė Naomi Alen (Naomi Allen), vykdančioji tyrimo vadovė, teigė išsklaidžiusi žmonių tarpe plačiai paplitusi mitą, kad kas dieną išgeriama vyno taurė yra ne tik, kad ne žalinga, bet netgi naudinga sveikatai. „Tyrimo rezultatai parodė, kad netgi maži, tačiau reguliarūs alkoholio vartojimo tempai, kurie kaip buvo manyta ankščiau yra netgi naudingi, iš tikrųjų yra dar vienas vėžio atsiradimo rizikos faktorius. Maždaug 5 % visų vėžio atvejų Jungtinėje Karalystėje buvo sukelti kasdienio mažų dozių alkoholio vartojimo. Žinoma kaip ir kokiais tempais vartoti alkoholį nusprendžia kiekvienas asmeniškai, tačiau būtina atsižvelgti į visus rizikos veiksnius ir rūpintis savo sveikata“ – spaudos atstovams aiškino mokslininkė.
Atlikto tyrimo autoriai pabrėžė, kad jokie alkoholio kiekiai negali būti nekenksmingi, tačiau mažinti alkoholio vartojimą siekiant sumažinti riziką susirgti itin rimtomis ligomis turėtų kiekvienas. Tikrai neblogas patarimas vis didesniais tempais alų bei kitus „laipsnių“ turinčius gėrimus mėgstantiems gurkšnoti Lietuvos gyventojams.
Kvėpavimas sukelia vėžį, nes nekvėpuodamas žmogus miršta, o miręs nesuserga vėžiu….;)
Kai kuriems sunku patiketi 🙂
O gal galejo tuo paciu tas kurios serga veziu patikrinti ju psichine busena. Jei zmogus depresuoja jo organizme susidaro labai kenksingos medziagos,kurios dazniausiai salinamos verkian (asaromis). Jei jos buvo laimingos ir islenkdavo vyno taure,tada sutinku,alkoholis gali sukelti vezi,bet jei jos buvo nelaimingos,gal net depresijoje tai tas alkoholis Š palyginus su nervines itampos pasekmemis 🙂
kiek tyrimu, tiek skirtingu isvadu. anksciau buvo tyrimai, kad nusigerti su vodke reikia per metus 3-4 kartus, tai sveika…
Anksčiau gi ir raudonas vynas neva labai sveika buvo kasdien po taurę 🙂
Žodžiu vadovaukitės savo smegenim kaip kas ką suvokiat 😉
Italams tai labiau aktualu nei mums.
arba prancuzams 😀
Juk senovėje raudonas vynas buvo labai populiarus, bet kažkaip vėžinių susirgimų nebūdavo :S
Neišskaičiau, kurioje šalyje apklausta (gal neatidžiai skaičiau), bet kam kam, prancūzėm tikra padidėja rizika, anot straipsnio…
Tada ir kunigai visi jau būtų išmirę, nes jie geria vyną nors ir praskiestą… tyrimas kažkoks tikrai keistas bei mano nuomone žmonės dažniau suserga tuo vėžiu dėl skubėjimo, per daug sėdėjimo ir laisvalaikio trūkumo.
Mašiną mest, imt dviratį ir manau visi būsim sveikesni
O man atrodo, kad kazkas pradejo pavydet vyno pardavejams, nes isaugo jo paklausa 🙂
AP0323 +1 😀