4 in 1: i7-12700KF, „ASUS ROG Maximus Z690 Hero“, „Kingston Fury Beast“ DDR5 ir „Noctua NH-D15S chromax“

Kuo išskirtinė ROG Maximus Z690 Hero pagrindinė plokštė?

Vietoje nuobodoko visos pagrindinės plokštės inspektavimo paieškokime, kuo išsiskiria „ROG Maximus Z690 Hero“. Pradėkime nuo komplektacijos. ASUS vartotojui pasiūlo papildomą ROG Hyper M.2 pridėtinę plokštę, turinčią 2x 11200 lizdus. Kairysis lizdas palaiko Gen 5 magistralę tada, kai pridėtinė plokštė atsiduria PCIEX16(G5)_2 lizde. Tai vienintelis PCIe lizdas, kuris tinka aktyvuoti Gen 5. Tuo pačiu atjungiamas antrasis pridėtinės plokštės turimas M.2 lizdas. Įstačius į apatinįjį PCIEX(G4) lizdą abu pridėtinės plokštės lizdai veikia PCIe 4.0 x4 režimu. Šiai plokštei atsidūrus viename iš dviejų PCIEX16(G5) lizdų, neužimtojo elektrinis pralaidumas sumažėja perpus, iki x8. NVMe kaupikliai aušinami pasyviu būdu – tam skirtas beveik 400 gramų sveriantis radiatorius – dangtelis.

Dar trys radiatoriais uždengti M.2 lizdai yra ant pačios pagrindinės plokštės. Virš pagrindinio PCIEX16(G5)_1 lizdo yra M.2 22110/ PCIe 4.0 x4 lizdas. Po antruoju PCIEX16(G5)_2 lizdu yra du M.2 2280 formato lizdai. Kairysis M.2_2 palaiko PCIe 3.0 x4 magistralę, o dešinysis (M.2_3) ne tik garantuoja Gen 4 greičius, bet ir geba dirbti su SATA magistralės SSD kaupikliais. Nei vienas M.2 lizdas su niekuo nesidalina savo pralaidumu. Visuose M.2 lizduose NVMe kaupikliai fiksuojami bevaržčiu Q-Latch metodu.

Tokio kalibro pagrindinė plokštė neįsivaizduojama be pagalbinių on-board mygtukų. „ROG Maximus Z690 Hero“ turi įjungimo/išjungimo mygtuką, Flex ir Retry mygtukus. Gamykliškai Flex mygtukui yra priskirta restart funkcija, tačiau jo paskirtis BIOS’e yra konfigūruojama. ReTry mygtukas priverčia sistemą persikrauti, kai įprastas perkrovimo mygtukas (šiuo atveju Flex) nebereaguoja. Šalia Q-Code LED klaidų ekranėlis. „Hero“ taip pat turi vidinę USB 3.2 Gen 2×2 galvutę, užtikrinančią 20 Gbps pralaidumą ir 60 W krovimo galią. Prijungus maitinimą į papildomą 6-pin PCIe lizdą, pagrindinis PCIe x16 Gen 5 lizdas vietoje įprastų 27 W gebėtų tiekti 60 W.

Nieko stebėtino, kad „ROG Maximus Z690 Hero“ egzistuoja tik su DDR5 operatyvios atminties palaikymu. Oficialiai pagrindinė plokštė palaiko DDR5 6400+(OC) dažnio un-buferred atminties modulius. Keturiuose DIMM lizduose atpažįstamas maksimalus 128 GB DRAM kiekis. Motininė plokštė naudoja daisy chain takelių išdėstymo topologiją.

Toliau seka turbūt praktiškiausia naujovė – PCIe Q-Realise mezhanizmas, leidžiantis paspaudimu atlenkti pirmojo PCIEX16 lizdo fiksatorių. Stambių orinių aušintuvų savininkams tai tikras išsigelbėjimas. Daugiau nebereikia dažnai aklai lįsti po radiatoriumi ir laužti fiksatorių. Neretai pasiekti fiksatorių pirštai būna tikrai sudėtinga.

Su Z690 pagrindinėmis plokštėmis atkeliavo naujos kartos „Realtek“ garso kodekas, ALC4082 (32-bit/384 kHz). Į „SupremeFX“ posistemę ASUS papildomai sumontavo „ESS Sabre 9018O2C“ DAC’ą, kuriame kartu yra ir ausinių stiprintuvas.

Nors ASUS jau su keliomis Zxxx kartomis yra atsisakiusi pilko atspalvio radiatorių, tačiau pilkų akcentų vis dar buvo galima surasti. Dabar „Hero“ yra visiškai juoda, stealth tipo pagrindinė plokštė. Išplanavimas atrodo be didesnių problemų ar nepatogumų. Pagrindinis PCIe x16 5.0 lizdas atitrauktas nuo lizdo, laisvas priėjimas prie visų M.2 lizdų ir tuo pačiu baterijos (nereikia išimti vaizdo plokštės), Q-Code ekranėlis patogioje vietoje, laisvas priėjimas prie poros SATA lizdų naudojant trijų aukštų vaizdo plokštę. Iš smulkmenų galima paminėti nei vieno CHA_FAN lizdo nebuvimą dešiniajame PCB krašte, nors ventiliatoriams prijungti skirtas lizdas integruotas greta viršuje PCB esančio CPU_FAN lizdo. Kaip įprasta „Hero“ serijos modeliams, kitoje PCB pusėje neturime jokių pagalbinių priemonių aušinant VRM zoną. Kalbame apie plokšteles-radiatorius.

Virš VRM grandinę aušinančio radiatoriaus įrengta RGB zona – LED ekranas. ASUS šįkart pasirinko pikselių tematiką ir savo kūrinį pavadino Polymo Lightning. Gamykliškai ekranėlis transliuoja jau parengtą profilį su ROG ir „Hero“ užrašais.

Galinėje I/O panelėje labiausiai reikėtų išskirti porą 40 Gbps pralaidumo Thunderbolt 4 USB Type-C lizdų. Taip pat turime CLR_CMOS ir BIOS_Flashback mygtukus, RJ-45 lizdą, kuris susietas su 2,5 Gbps spartos „Intel I225-V“ tinklo moduliu, Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.2 prievadus ir 7x USB 3.1 Gen 2 lizdus (10 Gbps). Vaizdo išvedimui skirta vienintelė HDMI 2.1 sąsaja.

14 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Visko neskaičiau, nes per daug, bet testai su skirtingais aušintuvo tvirtinimais tikrai įdomūs. Reiškia LGA1700 lizdui geriau naudoti LGA1700 tvirtinimus, kas galėjo pagalvot 😀

  2. BC00 parašė:

    Noctua atveju veikia. Arba bent jau NH-D15(S) atveju. Mačiau JAY-Z darė modą lyg su FD AIO. Gavo tas pačias temp. Tai arba blogai užmodino, arba ne visi cooler’iai turi naudą iš šito dalyko 🙂

  3. svabas2 parašė:

    man taip ir neaišku ar limitas yra Voltai ar temperatūros

  4. svabas2 parašė:

    beje DDR5 pas mane be XMP bet ASUS leidžia kažkokį AEMP, kuris irgi overcklokina paparastą DDR5

  5. aiwaris parašė:

    ram reikia spartinti rankiniu budu o ne naudoti visokius hujAMP ir pan 😀

  6. BC00 parašė:

    Jeigu būtų 1,45 V, tai tikrai 12700K siektų 100 C su bet kokiu aušinimu. Čia gal 1,45 V matai prie single core. Reiktų pažiūrėt kiek man AI davė V single core, bet 1,252 V all core čia labai normalu.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.