480 – 512 GB SSD šešiakovė arba septynkovė pridėjus 2 TB „Samsung 970 EVO“

Silicon Power P32A80 - vienintelis be DRAM spartinančiosios atminties

SSD kaupikiuose integruojamas DRAM lustas saugo vertinių lentelę. Ji atlieka adresų žemėlapio funkciją, kurie ištraukiami iš NAND atmintyje talpinamų duomenų. SSD nesaugo duomenų taip, kaip įprastiniai mechaniniai diskai, nors operacinė sistema iš jų būtent to ir tikisi. Duomenys flash tipo įrenginiuose talpinami ne toje vietoje, kurioje buvo nurodyta operacinės sistemos. Taip vyksta todėl, kad duomenys turi būti išmėtomi skirtingose celių vietose norint sumažinti NAND nusidėvėjimą. SSD paprastai turi du vertinių žemėlapius: loginis atstoja tą, kuriame host valdiklis įsivaizduoja talpinantis duomenis, o fizinis yra tas, kuriame duomenys atsidūrė iš tikrųjų. Operacinei sistemai inicijavus skaitymo/rašymo operaciją SSD pasinaudoja transliacine lentele tam, kad rastų patalpintus duomenis. Iš esmės gryni duomenų kiekiai į DRAM spartinančiąją atmintį nepatenka, tačiau čia esanti lentelė ypač paspartinta prieigos laiką. Dalis šiuolaikinių SSD kaupiklių sukuria laikiną lentelę pačioje NAND atmintyje, tačiau ji nėra pati šviežiausia, kadangi flash atminčiai sunku įrašyti mažiausios apimties duomenis. Kiekvienas atnaujinimo procesas yra lėtas ir eikvojantis NAND ištvermę, todėl lentelę stengiamasi atnaujinti DRAM lygmenyje ir tik periodiškai viską perkelti į NAND. Paprastų namų vartotojų atveju tik maža dalis lentelės yra nuolat atnaujinama. SSD kaupikliuose, kurie neturi DRAM spartinančiosios atminties, ši lentelės dalis yra patalpinta į patį SSD valdiklį, tiksliau jo mažytę SRAM spartinančiąją atmintį. Jeigu reikiamu metu reikalingi adresai SRAM yra nepasiekiami, tada vis tiek kreipiamasi į NAND atmintį. Labai mažas SRAM kiekis nėra pakankamas entuziastų lygio apkrovai, todėl sparta tam tikrais atvejais gali nukristi žemiau HDD lygio.

HMB (Host Memory Buffer) technologija buvo sukurta sumažinti iškilusias problemas. Lentelės talpinimui yra skirta sistemos operatyvioji atmintis. Priklausomai nuo SSD gamintojo sprendimo, HMB dydis gali siekti nuo 24 MB iki 128 MB. Smulkmena, kai šiuolaikinės sistemos paprastai turi bent 8 GB operatyvios atminties. HMB technologijai paaukotos atminties dydis yra daug didesnis už SRAM talpą, tačiau tuo pačiu gerokai mažesnis už SSD kaupikliuose esančios DRAM operatyvios atminties dydį. HMB tai stengiasi kompensuoti specialiais algoritmais atnaujinant tik dažniausiai besikeičiančius adresus ir talpinant tik dažniausiai atnaujinamą lentelę. Duomenys perduodami naudojant PCIe linijas, be to, viskas keliauja pro centrinį procesorių, tačiau CPU tenkanti apkrova yra labai silpna, iš esmės jo net menkiausiai nesugebanti apkrauti. Jokio įrankio patikrinimui ar HMB yra aktyvuota nėra, tačiau „Microsoft“ skelbia, kad HMB buvo automatiškai įjungta pradedant Fall Creator’s atnaujinimu „Windows 10“ operacinei sistemai.

„Silicon Power P32A80“ yra kaip tik priklausomas nuo HMB. Tikrai ne visiems girdėtas gamintojas SSD rinkoje pro permatomą langelį leidžia pažvelgti į savo produktą, taip pat informuoja SSD talpą, garantinio aptarnavimo trukmę ir palaikomas NVMe 1.2 gaires, kurių akcentuoti kitoje įpakavimo pusėje kone dešimčia kalbų turbūt nereikėjo. Vietą buvo galima išnaudoti produktyviau.

Ant juodo PCB tėra dviejų rūšių komponentai: valdiklis ir 4x NAND lustai. Viskas integruota ant tos pačios vienos pusės ir netrukus tiksliai įvardinsime kokie tai komponentai. Kaip ir A1000 atveju, anti kaitimo „technologijų“ panaudota nėra.

Apie 32A80 kaupiklių specifikacijas žinome labai mažai. Pirmiausiai, tai PCIe 3.0 x2 magistralę naudojantis NVMe kaupiklis. Pagal oficialią versiją jame turėtų būti integruotas „Phison PS5008-E8T“ valdiklis, kuris techniškai nuo E8 versijos skiriasi tik savo gebėjimu dirbti pašonėje neturint DRAM lusto, tačiau mūsų testavimo pavyzdys turėjo „Marvell“ pagamintą 88NV1160 valdiklį. Šis taip pat sukurtas funkcionavimui be DRAM lusto. Keturis NAND kanalus turinčiame valdiklyje dirba du „Cortex-R5“ branduoliai. Valdiklis palaiko MLC, TLC (tiek 2D, tiek 3D) bei QLC NAND atmintį, PCIe 3.0 x2 magistralę bei NVMe 1.3 gaires, nors kažkodėl „Silicon Power“ atžymi tik NVMe 1.2 palaikymą. Atminties tipas nutylimas. Mūsų 512 GB talpos modelis turi antros kartos „Micron“ 3D TLC NAND atmintį.

„Silicon Power“ nelinkusi nurodyti nei IOPS operacijų skaičiaus, nei ištvermės. Linijinis skaitymo greitis deklaruojamas 1600 MB/s, o rašymo lygiai 1000 MB/s. Mūsų nuomone, šie skaičiai būdingi tik didžiausios (512 GB) talpos modeliui, o mažiau talpūs galimai pasižymės mažesne rašymo sparta.

Silicon Power P32A80 šeimos specifikacijos
Talpa 128 GB 256 GB 512 GB
Formatas M.2 2280
Valdiklis Marvell 88NV1160
NAND atmintis Micron 3D TLC (64 sluoksniai)
Protokolas NVMe 1.2
Sąsaja PCIe 3.0 x2
Spartinančioji DRAM atmintis
Maksimalus linijinis skaitymas 1600 MB/s ? 1600 MB/s ? 1600 MB/s
Maksimalus linijinis rašymas 1000 MB/s ? 1000 MB/s ? 1000 MB/s
Maksimalus atsitiktinių 4 kb blokų skaitymas ? ? ?
Maksimalus atsitiktinių 4 kb blokų rašymas ? ? ?
Pseudo SLC +
Šifravimas – ?
Maksimalios energijos sąnaudos
?
Ištvermė
? TB ? TB ? TB
Garantija 3 metai (Lietuvoje 3 metai)

P32A80 rodo ne visai pastovią skaitymo spartą, vidutinei spartai siekiant ~1215 MB/s. Kiek keistai atrodo rašymą vaizduojanti kreivė. Prirašius ~420 GB sparta nuo ~900 MB/s krenta iki 350-400 MB/s. Sumažėjus rašymo spartai temperatūra nemažėjo, maksimali siekė 72 °C. Perkaitęs kaupiklis paprastai sugeba po truputį mažinti temperatūrą, todėl gali būti, kad mes matome milžinišką P32A80 pSLC buferį. Oficialiai throttle temperatūra ir buferio dydis nėra skelbiami.

17 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Užsimerkęs imčiau SX8200. Greitis labai geras, kaina irgi gera. Mokėti daugiau nėra prasmės, o taupant daug pigiau paprasti Sata paremti diskai būtų.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Man irgi labai patraukliai atrodo SX8200, tiek, kad ADATA trūks kiek svorio high ende, visiems gi Samsung SSD geriausi, nesvarbu kiek už tai reikia primokėti. Mano manymu vienas labai rimtas NVMe disku pranašumas M.2 juntgis, kai netabaluoja jokie laidai, aišku nemaišo ir didelė sparta, bet realiai ją pajusti gan sunku kasdieniam naudojime.

    • PauliusP parašė:

      Iš atliktų testų kaip suprantu XPG SX8200 nusileidžia OS užsikrovimo teste. Gan ženkliai.

  2. G@m3r1s parašė:

    Kasdieniniam naudojime svarbiausi skaiciukai 4k… kur samsas pasikrauna gan stipriai 🙂 kaip servo failus kopinu vos keliasdesim mb bet ju belenkiek, samso ssd tikrai nedaro ispudzio man 🙂

  3. SarzzeR parašė:

    O tik žaidimams verta imti kokį SX8200? Ar papaktų kokio Crucial MX500 500GB?

  4. BC00 parašė:

    Didžiausias stabdis yra kažkur pačiuose Windows…

  5. Star-Ro9 parašė:

    optane apsimoka nebent poruojant su dydeliu HDD kokiu 4tb ir i virsu… greitis ne m.2 NVMe, bet ir kaina 4tb pasidaro labai patraukli… (optane ~60eu + 4tb ~100eu) tai uz 160eu 4tb SSD visai pasimoka jei tik turi kur panaudoti zinoma 🙂 itu atveju uzsimerkes griebi arba greita ssd arba m2 NVMe nes nu skirtumas toks mazai jauciamas…

  6. Star-Ro9 parašė:

    atsiprasau: o kada skaitosi kad jau pilnai win uzkrautas ? iki pirmo screeno ? ar dar reikia ant apatinio meniu uzvest pele ir kad neberodytu kad dar kraunasi(sukasi burbuliukas) (win98 smelio laikrodukas sukasi :))) ?

    • BC00 parašė:

      Mes matuojam iki pirmo screen’o. Vietos prasme apsimoka, bet vistiek nebus full experience tikro SSD, ypač paėmus ne krovimo laikus ir bendrą PC responsiveness, o daugiau užduočių, kaip kopijavimas, duomenų rašymas, archyvavimas ir pan. Būtent čia NVMe ir skiriasi nuo SATA labiausiai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.