Testas: ar „Fractal Design Define 7“ vertas didesnių pinigų už „Be Quiet! Silent Base 601“?

Žvilgsnis į vidų

Atidarius „Define 7“ akis pasiekia pavyzdinė švara. Korpusas turi PSU zonos gaubtą, taip pat nepamatysime nei vieno HDD stalčiaus. Norint sumontuoti 5,25″ įrenginį reikės pastumti abu priekinius X2 GP-14 ventiliatorius žemyn, nes gamykliškai vienas jų blokuoja minėtą stalčių. Kabelių permetimo angos pagrindinės plokštės sienelėje uždengtos tamsios gumos įvorėmis.

„Define 7“ be septynių horizontalių išplėtimo lizdų turi du vertikalius, kuriuose galima įtvirtinti vaizdo plokštę, prieš tai atsižvelgus į jos aukštį tam, kad nebūtų remiamasi į stiklą. PSU gaubtas yra perforuotas turint omenyje tai, kad gali būti naudojamas visiškai pasyvus maitinimo šaltinis, kurio pozicija būtent grotelėmis ne į korpuso dugną, bet į viršų. Gaubte taip pat yra dvi kabelių permetimo angos, iš kurių mažesnė liko neuždengta gumine įvore.

 

Norint nuimti viršutinį gaubtą nereikia atsukti nė vieno varžto. Vidinė gaubto dalis išklota triukšmą slopinančios medžiagos sluoksniu. Po gaubtu yra masyvus dulkių filtras, kurį fiksuoja plastmasiniai laikikliai. Patogumo dėlei, kuomet montuojami ventiliatoriai ar AIO sistema, viršutinįjį kronšteiną galima nesunkiai pašalinti iš korpuso. Tą norint padaryti tereikia atsukti porą varžtų. Viršuje yra paruošta speciali perforuota zona, kuri leidžia permesti ventiliatorių kabelius ar užpildyti rezervuarą. Tam paruošta apvali 2,54 mm skersmens anga. Viską grąžinus į vietas vietoje buvusio aklino viršutinio gaubto uždedamas perforuotas.

Aklinojo gaubto vidinė pusė, kaip ir viršus bei durelės, yra padengta triukšmą izoliuojančia medžiaga.

Šioji korpuso vidinė pusė parodo kelis įdomius „Fractal Design“ sprendimus. Buvo atsisakyta įprastų kilpų zip-ties surišėjams, vietoj jų kabelių tvarkymui skirti 5 medžiaginiai Velcro surišėjai, iš kurių 3 išdėstyti pagal pagrindines kabelių permetimo angas, o kiti 2 pagal galinę korpuso sieną. Po trimis minėtais surišėjais yra po atskirą lovelį, kuris turėtų padėti tavrkingiau sugrupuoti PSU kabelius. Tokį sprendimą pirmoji pasiūlė NZXT, ir panašu, kad kai kurie gamintojai jį ar jo dalį bando kopijuoti. Tarpas nuo vidinės sienos iki gaubto siekia net 30 mm, todėl „Define 7“ turėtų pasiūlyti puikią kabelių tvarkymo patirtį.

„Define 7“ turi dvi dedikuotas vietas 2,5″ SSD kaupiklių tvirtinimui. Esant norui šios plokštelės gali būti perkeltos ant maitinimo šaltinį dengiančio gaubto. Korpusas taip pat turi multifunkcinį kronšteiną, prie kurio galima tvirtinti 2,5″ SSD, 3,5″ HDD arba vandens rezervuarą. Gamykliškai priskirtoje vietoje prie jos galima tvirtinti informacijos kaupiklį. Galvojant apie rezervuarą, kronšteiną reikia perkelti į korpuso priekį. Tačiau tai dar ne vienintelė jo galima lokacija. Su pritvirtintu SSD/HDD šį kronšteiną įmanoma fiksuoti korpuso lubose su sąlyga, kad čia nėra masyvaus radiatoriaus.

Lubose sumontuotas „Nexus+ 2“ ventiliatorių centras leidžia prijungti 6x 3-pin naudojančius ventiliatorius ir 3x 4-pin įrenginius. Centras reikalauja prijungti SATA maitinimą. Iš jo išeina vienintelė 4-pin jungtis, kuri turi keliauti į motininės plokštės 4-pin PWM lizdą. Visi vidiniai korpuso laidai yra įvilti į medžiagines rankoves. GP-14 ventiliatoriai gamykliškai nėra prijungti prie centro, tai reikia atlikti pačiam vartotojui. Maksimali centro galia 30 W.

Jeigu minėtus lovelius jau esame sutikę, tai visą kraštą gaubiančio gaubto dar niekur. Viršutinėje dalyje gaubtas yra perforuotas, jog pro čia būtų galima ištraukti PSU kabelius. Kartu jis neleis kabeliams remtis į šoninę panelę, kurią turėtų būti lygiai taip pat lengva uždaryti kaip kad korpusui esant tuščiam. Gaubtas yra nesunkiai išimamas vartotojui suteikiant priėjimą prie PSU zonos ir HDD narvo.

Maitinimo šaltinis statomas ant antivibracinių padukų. Atstumas iki HDD narvo yra 250 mm, todėl net jo neišėmus korpusas geba priimti fiziškai didžiausius maitinimo blokus. Ant dugno pritvirtintame HDD narve yra du stalčiai, kurie tinka ne tik įprastiems mechaniniams diskams, bet ir 2,5″ SSD kaupikliams. Stalčius fiksuojamas pirštais prisukamais varžtais. Norint pašalinti narvą būtina nuimti visą priekinę korpuso fasciją (tai padaryti nesunku), nes tik tada pavyks nuimti virš HDD narvo esančius du dangtelius. Būtent pro susidariusią ertmę narvas ir ištraukiamas.

Transformuoti „Define 7“ į didžiulę HDD saugyklą gerokai sudėtingiau nei pakeisti jo viršutinę panelę. Reikia atsukti kone dešimtį varžtų, kartu išimant 5,25″ lizdo kronšteiną, po to visus varžtus vėl susukti. Pati procedūra nėra lengva, bet džiugina, kad konvertavus „Define 7“ išplanavimą korpuso viduje išlaikoma pavyzdinga tvarka (HDD stalčius užstoja perkeltas plastmasinis gaubtas), o leidžiamų montuoti vaizdo plokščių ilgis vis dar viršija 300 mm.

9 Komentarai

  1. ojojoj parašė:

    Nepaminejot, kad ribotas skaicius 3,5 hdd telpa, todel reiktu imti R5 kam tai aktualu (ka as ir padariau + kaina mazesne stipriai).

    • BC00 parašė:

      Ar 6x HDD yra jau taip ribotai? 🙂

      • ojojoj parašė:

        Cia turejau omenyje standartiskai laikikliu komplekte. O man taip :p Ribotas skaicius laikikliu yra 🙂 as ziurejau kas i tokio dydzio korpusa sutalpina/duoda daugiausia HDD/SSD, tai tuo metu (prie kelis menesius) be konkurencijos R5 buvo (ir savo kaina) + vietoj 2x 5.25 stalciu ikisau 2x 8cm ventiliatorius (kurie pucia tiesiai i VGA radiatoriu pakabinta virsuje) + is seno Fractal core 2500 islupau 2x HDD stalciu ir patupdziau dugne tarp maitblokio ir kito hdd bloko, tai tie du priekiniai 14cm ventiliatoriai praktiskai be jokio pasipriesinimo laisvai ora pucia db i korpusa + turiu rezerve 5vnt HDD vieta, kuri net neideta i korpusa jei reiktu ateityje 😉 Tai viso galiu 10vnt 3,5 HDD sudeti + 2vnt SSD ant kitos puses pakabinti.

  2. BC00 parašė:

    Tai Define 7 būtent ir turi šešis HDD tinkančius laikiklius: 2 jau korpuse ir dar 4 pridėti į komplektaciją. Ir dar du SSD dėklai už motininės plokštės. Man tie 6x laikikliai niekaip neskamba ribotai 🙂

  3. Strelok parašė:

    Turiu Define R6. Nesu megėjas brangių korpusų, bet jau kokius 3 skirtingus build’us jame montavau, tai tikrai viskas labai patogiai gavos ir gerai apgalvota.

  4. SoTOP parašė:

    Realiai gan silpnokas korpusas mano manymu. Savo laiku buvo geras, bet paskutinės kelios kartos su minimaliais pakeitimais, o stiprių konkurentų su savais privalumais yra nemažai pvz. Phanteks P600S, NZXT H710, Lian Li O11 Dynamic.

    • BC00 parašė:

      FD korpusai niekad nepasižymėjo aukštu efektyvumu, bet aišku priekis vis tiek turėtų būti labiau laidesnis. Nesitikėjau, kad prasileis nuo SB 601. O šiaip daugiau silpnų taškų neaptikau. Aukšta kokybė, gerai apgalvota ir labai patogu (ką paminėjo Strelok apie previuos gen). Daug kam korpusas dar ir dizaino detalė yra, tai FD su belenkokia variantų gama susistiprina poziciją prieš kitus.
      Vien iš perf/$ įdomus variantas PB 500DX.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.