Patriot Xporter Magnum 64 GB USB atmintinės apžvalga

Šiandien mūsų akys yra nukreiptos į ypač didelę talpą siūlančią Xporter Magnum USB atmintinę. Kaip turbūt jau spėjote pastebėti, kad ši 64 GB talpos atmintuko apžvalga – pirmasis bendradarbiavimo su Patriot vaisius. Tikėkimės, kad tai tikrai ne paskutinis testuotas šio gamintojo produktas ir ateityje mes galėsime pateikti jums dar įdomesnių operatyviosios atminties apžvalgų.

Dar gerai pamenu, kai USB atmintinės ėmė populiarėti Lietuvoje. Pirmasis mano raktukas buvo berods PQI kompanijos 128 MB talpos įrenginukas, kuris tuo momentu, be abejo, buvo skirtas saugoti paprasčiausiems dokumentams ar kelioms nuotraukoms bei dainoms. Nuo to laiko viskas smarkiai pasikeitė – po trupučiuką atmintinės vis pigo, didėjo jų talpa, vis daugiau žmonių ėmė naudoti jas kitiems tikslams – filmų ir kitų „sunkesnių“ failų laikymui.

Visai neseniai pasirodė ir 64 GB talpos atmintinės, iš kurių vieną ir apžvelgiame šiandien. Jei neklystu, viena pirmųjų buvo Corsair su savo Voyager atmintinuku. Kaip bebūtų gaila, šiandien neturėsime galimybės palyginti jo su naujesniu Xporter Magnum, tačiau į kompaniją pasitelkėme nemažai kitų įrenginių. Malonaus skaitymo ir, kaip visada, laukių komentarų po apžvalga.

Turinys:

Apie Patriot Memory

Pakuotė ir komplektacija

USB atmintinė ir specifikacijos

Testai

Išvados

Apie Patriot Memory

Turbūt geriausiai Patriot yra žinoma, kaip operatyviosios atminties modulių gamintojas – populiarūs yra tiek pigesnės, vidutinės klasės Signature produktų šeima, tiek ir Viper gaminių linija entuziastams. Patriot buvo įkurta dar prieš daugiau nei 20 metų – 1985-iais. Pagrindinė kompanijos būstinė veikia JAV, Kalifornijoje, Fremonto mieste. Čia ne tik rūpinamasi marketingu, pardavimais, tačiau ir gaminami Patriot produktai. Kompanijos produktų galima nusipirkti visame pasaulyje ir nors sąraše nėra minimas Australijos žemynas, manau produktų pardavimu ten turėtų rūpintis Azijos ofisas.

Pakuotė ir komplektacija

Patriot Xporter Magnum atmintinė gavome FedEx siuntų tarnybos pagalba. Gauto gaminio pakuotė buvo idealios kokybės – be menkiausio įbrėžimo. Patriot Memory savo produktą pardavinėja įprastame tokio tipo produktams įpakavime. Tai paprastas plastikinis kiautas, apsaugantis įrenginį nuo pašalinio poveikio. Kaip ten bebūtų, tokio tipo įpakavimą ypatingai sudėtinga atidaryti – visi jo kraštai yra sulydyti, todėl tenka pasinaudoti žirklėmis, o tai reiškia, kad pirkdami gaminį parduotuvėje neturėsime galimybės jį apžiūrėti.



Priekinėje dalyje matome kompanijos bei produkto pavadinimus, Windows Vista logotipą ir patvirtinimą, kad Magnum palaiko ReadyBoost technologiją. Žemiau – pati USB atmintinė, kurios formą galima jausti dėka deformuotos dėžutės. Gamintojas taip pat nepamiršta pasipuikuoti 210x duomenų perdavimo sparta, kuri, jei neklystu, yra pati didžiausia tarp dabar pardavinėjamų laikmenų. Kitoje pusėje rasime keliomis kalbomis surašytas gaminio savybes, dar kartą pažymimą spartą, kuri išryškinta pateiktoje diagramoje, bei gaminio brūkšninį kodą.



Po ganėtinai sudėtingos atidarymo procedūros (reikėjo žirklėmis apkirpti visus kraštus), galėjome apčiupinėti atmintinę ir jos komplekte esančius priedus. Be pačios atmintinės pakuotėje rasime USB kabelį skirtą prijungti Magnum, nes pastarojo plotis gali lemti tai, kad bus uždengtas šalia esantis lizdas. Tai ypač būdinga nešiojamiesiems kompiuteriams, kuriuose lizdai yra montuojami horizontaliai vienas šalia kito. Taip pat komplekte – ir pakabukas, leidžiantis USB raktą nešiotis ant kaklo.



USB atmintinė ir specifikacijos

Pirmas jausmas paėmus į rankas gaminį gali apie jį pasakyti tikrai nemažai. Džiugu, kad šiuo atveju jis yra tikrai geras ir neleidžia suabejoti gamintojo kompetencija. Atmintinė yra itin tvirta, jos raudonos spalvos korpusas yra pagamintas iš metalo, o tai garantuoja duomenų saugumą ir netgi didelę tikimybę, kad duomenys nebus pažeisti įrenginiui patekus į ekstremalią situaciją – nukritus iš didelio aukščio, įmetus į vandenį ar netgi pervažiavus transporto priemonei, kad ir kokią mažą tikimybę turėtų toks įvykis.



Priekinėje dalyje matome gaminio pavadinimą, o apvertus atmintinę vaizdas praktiškai nepasikeičia – skirtumas tik tas, kad čia nupieštas Patriot logotipas. Priešingoje dangteliui dalyje yra išsikišimas skirtas pririšti atmintinę prie pakabuko, kurį radome komplekte. Kaip tai padaryti, manau žino didžioji dauguma, tačiau nusprendžiau parodyti, kaip toks tvirtinimas atrodo su šiuo Xporter serijos raktu. Dar vienas dalykas, kurį reikia paminėti kalbant apie šią atmintinės dalį – po skaidriu tamsaus plastiko sluoksniu paslėpta lemputė, parodanti, kada įrenginys veikia.



Labai svarbi USB atmintinės dalis yra dangtelis. Dar pirmieji šių produktų vartotojai skundėsi tuo, kad dažnai pameta šią apsauginę dalį ir dėl to jungtyje prisikaupia įvairių šiukšlių ar dulkių, ypač tuo atveju, kai įrenginys yra nešiojamas kišenėje. Nors ir dabar rinkoje pakankamai plačiai yra išplitęs apsaugos būdas, nenaudojantis dangtelių – Magnum jį turi. Kaip bebūtų, tam negalima turėti pernelyg daug priekaištų, nes plastmasinis pilkos spalvos dangtelis su juodu apvadu tvirtinasi užtikrintai ir visada laikosi stabiliai. Nors galbūt gamintojas ir galėjo palikti galimybę jį pririšti prie apatinės laikmenos dalies.



64 GB – tai talpa, kuri yra tikras iššūkis nešiojamųjų laikmenų gamintojui, išskyrus, žinoma, išorinius kietuosius diskus. Dar visai neseniai, dabar juokingos 128 MB talpos, atmintines buvo galima laikyti tiesiog gigantiškomis, palyginus su šių dienų analogais. Todėl neturėtumėme stebėtis dideliu Magnum pločiu, kuris kompensavo įrenginio storį, ir todėl šis Patriot gaminys yra tikrai plonas, lyginant jį su analogais. Pagrindinis konkurentas iš Corsair yra žymiai siauresnis, tačiau kartu ir storesnis.



Visgi nusprendėme išbandyti praktiškumą – ar nesukeltų sunkumų Xporter atmintinės jungimas nenaudojant komplekte esančio kabelio. Vertikaliose USB jungtyse Magnum yra patogos, tačiau užmiršus kabelį nusinešti pas draugus ar kitur, kur tenka naudotis nešiojamuose kompiuteriuose esančiomis horizontaliomis jungtimis, galima pamiršti apie galimybę prijungti kitą įrenginį prie šalia esančios jungties. Tačiau jokiu būdu negalima to vadinti produkto trūkumu, nes gamintojas suteikė visas galimybes to išvengti.



Gamintojo pateikiamuose duomenyse, Magnum USB atmintinė kartu su kamšteliu sveria 19,5 gramus, o jos išmatavimai siekia 26,7 x 71,8 x 8,9 mm. Kaip ir praktiškai visi rinkoje parduodami USB raktai, Magnum be jokių papildomų tvarkyklių veiks su Windows ME/2K/XP/Vista, Mac OS 9.x OS X bei Linux operacinėmis sistemomis ir jų variacijomis. Be abejo, Magnum su kompiuteriu ar kitu įrenginiu duomenimis keičiasi naudodamas USB 2.0 sąsają, jei tik tam yra galimybė. Kitu atveju yra galimas ir USB 1.1 duomenų perdavimo režimas.



Kaip jau minėjau, gamintojas mini ir ReadyBoost technologijos palaikymą MS Vista sistemoje. Tiems, kurie nežino jos tikslo, galiu pasakyti, kad ji leidžia USB atmintinę naudoti kaip operatyviosios atminties pakaitalą, kai pastaroji užsipildo. Nors ir vartotojų atsiliepimai apie šią technologiją nėra patys geriausi, o ir nedažnas ją taiko, tai kompanijai gali būti vienas iš būdų pritraukti potencialų pirkėją.

Testai

Atmintinės testavimui naudojome tokią pačią testavimo metodiką, kaip ir seniau testuotoms atmintinėms. USB atmintinės spartai buvo panaudotos ATTO 2.34, HD Tach 3.0.4.0, IOMeter programos ir išbandyta, kiek laiko trunka smulkių bei stambių failų kopijavimas iš atmintinės ir į ją. Spartos palyginimui panaudojome Kingston DataTraveler 100 2GB, ToughDrive Camo 2 GB, ATP EarthDrive 2 GB, Traxdata Yego EZ 2 GB USB atmintines. Bandymų kompiuteris veikė naudodamas Gigabyte 965P-DS3P motininę plokštę bei Intel Pentium E2140 procesorių.

Pirmiausiai – HD Tach linijinio nuskaitymo ir pasiekties laiko testas. Ir jis iš tiesų nuteikia labai džiugiai. Patriot Xporter Magnum nuskaitymo greitis siekia net 35,1 MB/s, o tai yra netgi daugiau už didžiausią spartą iki šiol rodžiusį ATP EarthDrive.

Toliau – ATTO rezultatai. Kaip ir lyderiavęs EarthDrive, Magnum taip pat pasiekia aukštus rezultatus, o maksimalus įrašymo greitis siekia maždaug 23-24 MB/s, kas yra tikrai puiku. Iš esmės rezultatai yra labai panašūs, tik su smulkių duomenų blokais Patriot gaminys tvarkosi ne taip gerai.

Praktinė testo dalis – realus failų kopijavimas iš ir į atmintinę. Testo tikslas – išaiškinti, kaip atmintinei sekasi kopijuoti smulkius bei didelius failus. Į atmintines ir iš jų buvo kopijuotas 118 MB dydžio aplankas su 2771 smulkių rinkmenų bei vienas 697 MB failas. Rezultatai pateikiami aukščiau esančioje lentelėje. Galime įsitikinti, kad Magnum rodo tikrai neblogą spartą, tačiau su mažesniais failais jam susidoroti sekasi sunkiai. Taip, žinoma, yra dėl naudojamos, kur kas didesnės talpos atminties lustų. Duomenys lentelėse pateikti sekundėmis.

Kadangi gamintojas teigia, jog atmintinė palaiko Vista ReadyBoost, patikrinome ir tai. Tam padėjo IOMeter programa, kurios pagalba reikėjo išsiaiškinti ar atmintinė sugeba 2,5 MB/s greičiu nuskaityti 4 KB duomenų blokus atsitiktine tvarka, bei 1,75 MB/s greičiu 512 KB dydžio blokus atsitiktine tvarka. Su 4 KB blokais atmintinė susitvarko be didesnių problemų – skaitymo greitis siekia 7,26 MB/s, tačiau 512 KB blokų įrašymo sparta nesiekia rekomenduojamos (1,63 MB/s). Nors tai ir neturėtų sukelti bėdų ir OS galės naudoti šią atmintinę kaip pakaitalą operatyviajai atminčiai, negalime tikėtis pastebimo spartos pokyčio į gerąją pusę.

Išvados

Neslėpsiu, kad sužinojęs, jog turėsiu progą apžvelgti net 64 GB talpos Magnum atmintinę, nekantravau išbandyti šią pakankamai karštą naujovę IT rinkoje. Tiesiog nepriekaištinga pagaminimo kokybė ir solidus dizainas palieka puikų pirmą įspūdį, o tai, kad kompanija neužmiršta galimų problemų, ir suteikia ilginimo kabelį bei „Lifetime“ tipo garantiją, neleidžia jo sugadinti.

Sparta taip pat yra tikrai nebloga, ypač jeigu nesusidursite su itin mažų failų kopijavimu. Nors kaina ir nėra labai patraukli – ji prasideda nuo maždaug 110 JAV dolerių, tačiau įnoringam vartotojui, ieškančiam kišenėje telpančios laikmenos, galinčios saugoti itin didelį kiekį informacijos, – tai vienas iš geriausių sprendimų. Kita vertus, jei Jums užimama vieta nėra tokia svarbi, galite įsigyti išorinį kietąjį diską, tačiau bent savo nišoje Xporter Magnum yra vienas iš lyderių.


9 Komentarai

  1. Originalas parašė:

    Corsair Voyager ir 64Gb su 32MB/s, bet truputį greitesnis ant mažų bylų. Tai realiai nieko naujo ar stebuklingo, nes Voyageriai jau kelis metus tokį greitį turėjo, plius kompaktiškesni, ir toks guminis fainesnis (bent man). 🙂

  2. AP0323 parašė:

    Originalas: cia snekek apie 64GB talpa, o ne apie greity, nes toky 1GB talpos gal ir 3 metus kas nors turejo. turejau gumini patriota, per avarija kabejo ant kaklo ir numire besitrenkdamas i vaira. sitas gal atsparesnios

  3. ToBeX parašė:

    voyageriai – (guminiai) atsparus smugiams ir vandeniui

  4. Originalas parašė:

    Voyager visad pirmi buvo pagal talpą, greitį.. Žiloj senovėje 8GB turėjo 32MB/s, o pirmieji ir 32GB, poto 64GB modelius pasiūlė. 🙂 Tik kaina suckino, o šitie gerai, konkurenciją sudarė, dabar abu $110-130. 🙂

    Aš pats Voyagerį jau seniai nuo EEE PC 700 naudojau kaip antrą SSD 16GB. Man labiausiai patinka, pagal dydį, spartą ir patvarumą, garantija taip pat life time.

  5. Creative64x2 parašė:

    Originalas vargu ar visada ir visur pirmi.
    Sony jau prieš metus pasiūlė 128GB flashą tik kaina siekė nepamenu, bet kažkas apie 2000Lt(dabar jau turėjo krist), o CORSAIR vis dar \\\"tik\\\" su 64GB tebesiterlioja, kurie išties nėra jau tokie spartūs kaip norėtųs. Gal atėjus USB 3.0 erai kažkas pasikeis.

    Paprastas Voyager (4GB) tai nėra ypatingai spartus(pats turiu read 30MB write 10MB). net PQI greitesnis(read 33MB, write 14MB). Gal VOYAGER GT ir greitas, bet neteko išbandyt nes 16GB kainos kandžiojas

  6. kasharas parašė:

    guminiai voyager\’iai atsparūs: vandeniui, dulkėms, smūgiams, slėgiui ir šalčiui 🙂 teko matyt testa kur sukišo du voyager\’ius į ledo gabalą ir jie vistiek veikė 😀 bet dažniausiai jie nustimpa ne tokiom ekstremaliom sąlygom 😀

  7. marazinas parašė:

    Creative: Voyager GT era irgi jau praėjo… Dar 8 GB versija buvo padori, nes naudojama buvo SLC technologija. Dabar perėjo prie MLC ir sparta krito. Maksimumas aišku panašus, bet su smulkiais failais jau bėda…

  8. Originalas parašė:

    Šiandien išvis neapsimoka pirkti tokio didelio rakto, nes atsirado SSD po 300-500Lt taip pat 64GB, bet greitis >150MB/s! Aš kai su netbook naudodavau didelės talpos, tai dabar vistiek SSD pirkčiau prie naujo netbook.

  9. DJ_LFS parašė:

    turiu ta usb rakta, del nepriekaistingos kokybes galeciau pasigincyti – dar menesiu nepraejus nuo naudojimo pradzios pradejo akivaizdziai nusitrinti uzrasas \"magnum\", nors kitoje puseje esantis uzrasas \"Patriot\" praejus jau daugiau kaip puse metu nuo naudojimo pradzios stebuklingai atrodo beveik nenusitrynes:) del sio usb rakto spartos turiu irgi priekaistu – paskutiniu metu pradejo ypatingai stabdyti, pvz pradedu kopijuoti koki 1gb dydzio faila i ji ir rodo is pradziu kad per 3minutes nukopijuos, staiga laikas pakyla iki 30min, 100min, paskui vel iki 3min krenta ir realiai gal per 10 min nukopijuoja o pradejus kopijuoti daug smulkiu failu kurie uzima kad ir 100mb, tai is vis katastrofa:) isbandyta ant daugybes skirtingu kompu, taigi 100% del \"sokinejancio\" kopijavimo laiko kaltas pats usb raktas, idomu kaip garantija suveiktu tokiu atveju:). Po tokiu graziu apzvalgos foto kaip jis atrodo naujas, jei kam idomu galiu atsiusti foto kaip jis atrodo po daugiau kaip puses metu naudojimo:) tegu paraso man per skype (skypename: dj_lfs ) beje dar turiu corsair flash voyager gt 8gb raudonas, ten tai zveriukas, kopijuoja isties labai greitai, tiesiog smagumelis dirbt, reiks nuspirkt 16gb versija

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.