Be Quiet Silent Wings 2 140 mm. ventiliatoriai

„Be Quiet" kompanijos pavadinimas kalba pats už save: kone absoliučiai visas ventiliatorių ir maitinimo šaltinių asortimentas sukurtas su idėja išlaikyti maksimalią tylą. Kartais toks sprendimas pareikalauja aukų kitame fronte, efektyvumo, ypač kalbant apie ventiliatorius, tačiau „Silent Wings 2" serijos aušinimo įrenginiai pabandys įrodyti, kad „Be Quiet" rado tvirtą kompromisą tarp tylos ir efektyvumo bei kokybės ir kainos.

  • Apie „Be Quiet"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau ir specifikacijos
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

„Be Quiet" yra „Listan GmbH & Co." įmonės prekinis ženklas. 2000 metais Vokietijoje įkurta kompanija iš pradžių veikė kaip internetinė HW dalių parduotuvė, tačiau 2003 metais „Listan" tapo verslo-tiekėjo klasės atstovu, o dar po trijų metų sukūrė du prekinius ženklus: „Be Quiet" ir „Revoltec". Ditributoriaus vaidmenį atliekanti „Listan" taip pat prekiauja išorine „Chieftec", „HKC" ir „3R System" produkcija, o pagrindinė produkcijos šaka aiškiai nukreipta į maitinimo šaltinius. Minėtų prekinių ženklų savininkas ieško ir kitų nišų, kuriomis tampa daugiausiai su aušinimu susiję produktai: ventiliatoriai, CPU aušintuvai ir termo pastos.

Pakuotė ir komplektacija

Juodos spalvos dėžutė iškart parodo, kokio dizaino įrenginio galime tikėtis pakuotės viduje. „Be Quiet" pasirūpino informacija apie svarbiausias ventiliatoriaus ypatybes, kaip „Fluid Dynamic Bearing" (FDB) guoliai ir virtualiai negirdimas veikimas, tačiau labiausiai sudomino paminėta galimybė įvairiais variantais (lanksčiai) montuoti ventiliatorių bei antivibracinė koncepcija, slopinanti triukšmą. Skamba išties įdomiai. Kitoje pakuotės pusėje gamintojas nepamiršo išvardinti visą pakuotėje esantį turinį bei patalpinti lenteles su detaliomis gaminio techninėmis charakteristikomis, kurias paminėsime mūsų apžvalgoje.

Komplektacijos išpildymas beveik primena itin turtingą komplektaciją pagarsėjančius „Noctua" gaminius. Atskiroje dėtuvėje randame dar niekad nematytus montavimo (kaip vėliau paaiškės tuo pačiu ir antivibracinius aksesuarus), poros rūšių tvirtinimo varžtus, 5/7/12 V adapterį ir vartotojo gidą. Tiesa, vos nepamiršau paminėti, kad už atverčiamų pakuotės durelių gamintojas dar išsamiau apipavidalino „Silent Wings 2" turimas savybes. Tarp jų: aukštos klasės valdiklis (IC), mažinantis elektrinius triukšmus, unikalaus dizaino mentelės, galimybė diegti ventiliatorių pasitelkiant varžtinį ir bevaržtį metodus (tai greičiausiai bus jau minėtas lankstus monatvimas) bei keletas kitų.

 

Žvilgsnis iš arčiau ir specifikacijos

Kurdama šį, 140 mm. skersmens, ventiliatorių „Be Quiet" neabejotinai pasekė vibracijos slopinimo keliu. Iš abiejų pusių esantis apvalus rėmas yra padengtas vibracijas slopinančia medžiaga, o pridedami dviejų rūšių antivibraciniai laikikliai leidžia pritaikyti ventiliatorių tam tikrai situacijai. Gumos priemaišų neturintį laikiklį gamintojas rekomenduoja naudoti kuomet toje apačioje aplinkoje esantys prietaisai (šiuo atveju greičiausiai korpuso struktūros) yra linkusios vibruoti, taip pat montavimui prie CPU radiatorių. Į ventiliatoriaus kampuose esančius griovelius tvirtai įsistatantys laikikliai prie korpuso bus priveržiami varžtų pagalba.

Likęs keturių guminių laikiklių komplektas labiau skirtas naudoti ypač tylioje aplinkoje. Čia „Be Quiet" vėl paliko galimybę rinktis, nes laikiklius galima tvirtinti dviem būdais: S raide į apačią arba S raide į viršų. Skirtumas tarp šių būdų toks, kad pirmu atveju tarp ventiliatoriaus ir korpuso struktūrų susidaro 1 mm. tarpelis, kuris leidžia pasiekti geriausią įmanomą izoliaciją, o antru atveju izoliacija pasiekiama dėka ant ventiliatoriaus esančio antivibracinio žiedo pagalba, nes tarp „Silent Wings 2" ir korpuso tarpelis jau nesusidaro. Galutiniam ventiliatoriaus tvirtinimui naudojama bevaržtė sistema, papildomai turinti antivibracines poveržles.

Įmantrių inovacijų „Be Quiet" nesiūlo ir devynias turimas menteles padengė daugiau mažiau ja matytais iškilimais, tik šįkart, skirtingai nei kiti gamintojai, iškilimai dengia abu mentelių paviršius. Ventiliatoriaus išmatavimai yra standartiški ir siekia 140 x 140 x 25 (mm.) Naudojant +12V įtampą, SW2 apsisukimų greitis siekia 1000 RPM, tokiu būdu sukuriant 60,4 CFM oro srautą ir 0,81 mm H2O statinį slėgį, neviršyjant 15,8 dB(A) triukšmo lygio. Pridedamas 5/7/12 V adapteris leidžia tiekiamą įtampą sumažinti, tačiau gamintojas šiuo atveju nenurodo nei pasikeitusių sūkių, nei kitų specifikacijų. „Silent Wings 2" į medžiaginę rankovę įmauto kabelio ilgis siekia ~45 cm., jis pasibaigia 3-pin kištuku.

Gaminio konstrukcija papildomai sustiprinta keturiomis lenktomis sijomis, o 4,5 cm skersmens rotorius slepia „Fluid Dynamic" guolius. Nurodoma, kad jų ilgamažiškumas siekia ~300 000 valandų esant 25o C aplinkos temperatūrai. Skaičius daugiau nei įspūdingas ir leidžia tikėtis, kad esant agresyvesnėms sąlygoms (60o C) guoliai turėtų atsilaikyti daugiau nei 150 000 valandų, o tai leidžia stotį į tą pačią geriausiųjų eilę, kurioje šiuo metu yra Noctua SSO2 guoliai, tiesa nėra žinoma, kokioje temepratūroje buvo užfiksuotas jų 150 000 valandų siekiantis MTBF rodmuo.

Testavimas

Ventiliatoriai testuoti duete su „Prolimatech Megahalems" radiatoriumi, aušinančiu spartintą Phenom II X4 955 BE procesorių (4.2 GHz/1.472v.). Ramybės (IDLE) temperatūra fiksuojama praėjus nuo PC įjungimo 2 min., apkrovos (LOAD) – po 7 minučių Prime95 testo. Testuotos vieno ir dviejų ventiliatorių konfigūracijos. Po kiekvieno atlikto testo leidžiama kompiuteriui atšalti vienodą laiko tarpą, taip siekiant kuo tikslesnių rezultatų. Aplinkos temperatūra 20o C.

 

Rezultatai

Ramybės režime „Silent Wings 2" demonstruojamas našumas yra identiškas „Prolimatech Ultra Sleek Vortex 14" ventiliatoriui bei labai panašus „Noctua NF-F12" ir „Noctua NF-F14 FLX" (900 RPM) modeliams. Apkrovos režime situacija šiek tiek keičiasi: „Silent Wings 2" jau geba nukonkuruoti NF-F14 FLX (1050 RPM), tačiau šiek tiek atsilieka nuo Ultra Sleek Vortex 14 ir NF-F12 (1500 RPM). Iš gausios ventiliatorių grupės „Be Quiet" modelis yra tyliausias, prieš jį nesugeba atsilaikyti net „Thermalright TY-140".

Dviguba ventiliatorių konfigūracija jau leidžia testuoti „Silent Wings 2" naudojant ne tik 12 V įtampą, bet ir 7 V. Skirtumas ramybės režime siekia 1,5o C. Du dažniau besisukantys „Silent Wings 2" ventiliatoriai demonstruoja identišką našumą dviems „Noctua NF-F12" (1500 RPM). Sumažinus apsukas „Silent Wings 2" nukrenta kažkur tarp autsaiderių, tačiau tampa visiškai negirdimu. Apkrovos režime skirtumas tarp skirtingai beisukančių ventiliatorių siekia net 6o C. „Be Quiet" produktai (dažniau besisukantys) yra konkurencingi praktiškai su visais kitais ventiliatoriais, nors efektyvumas vis dėlto labiausiai panašus į „Prolimatech Ultra Sleek Vortex 14„ ir „Noctua NF-A14 FLX" bei „Noctua NF-A15 PWM" (1200 RPM). Naudonant 7V įtampą, du „Silent Wings 2" yra pajėgūs nukonkuruoti du NF-A14 ULN (650 RPM). Dėja, bet du 5V įtampą naudojantys įrenginiai nebuvo pajėgus ataušinti procesoriaus taip, kaip ir vienas 7V naudojantis SW2.

Išvados

Tie, kas tikėjosi, kad „Silent Wings 2" ateis ir susižers visus titulus turi nusivilti. Kiek naivu tikėtis, kad vos 1000 RPM pasižymintis produktas efektyvumo atžvilgiu pranoks tokius stiprius ir dažniau besisukančius konkurentus, kaip „Thermalright TY-140". Bet kokiu atveju „Be Quiet" patvirtina savo vardą ir atsiima tyliausiojo apdovanojimą. Maža to, „Silent Wings 2" pasižymi tikrai šauniu efektyvumo/triukšmo santykiu, o surinkimo kokybė yra panaši į „Noctua" gaminius. Galbūt ne visai tame pačiame lygyje, bet netoli to. Įvertinus, tai, ką jau papasakojau ir pridėjus „Fluid Dynamic" guolius, kurių ilgaamžiškumas siekia 300 000 valandų (25o C), inovatyvias tvirtinimo galimybes ir antibracines savybes, 140 mm. skersmens „Silent Wings 2" modelis už 80 litų nesiūlo nuostabaus kainos/kokybės santykio, tačiau panašu yra vertas tokių investicijų.

Privalumai:

  1. Šaunus triukšmo/efektyvumo santykis;
  2. Labai patikimi guoliai;
  3. Antivibracinės savybės;
  4. Lanksčios montavimo galimybės;
  5. 3 metų garantija;
  6. Turtinga pakuotė;

Vidutiniška:

  1. Kaina

Trūkumai:

  1. Neturi 120 mm. montavimo skylių

9 Komentarai

  1. daimonass parašė:

    Gera apzvalga, kaip ir visada 🙂

  2. BC00 parašė:

    *dėl įsivėlusios klaidos skelbiant kainą, teko kiek pakoreguoti apdvanojimų gretas ir balą.

  3. city50 parašė:

    Dabar ieškau coolerių korpusui (CPU aušintuvas nofan CR-95C,PSU seasonic X-460FL2, vga zotac GeForce GT 640 pasyviu aušinimu) tai jie aušins viską. Korpusas Lian Li PC A55

  4. Hellas parašė:

    Kokio dydzio ieskai? 12cm ar 14cm? Jeigu 12cm tai siulyciau Schythe Gentle Typhoon AP14 arba AP15. Is Lietuvos rinkoje esanciu, manau, sie geriausi. Pats turiu AP15 2 vnt. po 1 korpuso priekyje ir gale ir labai patenkintas. Kadangi irgi esu susirge tylos manija tai turiu pabrezti, kad veikia tikrai labai tyliai ir tikrai gerai ausina. Aisku nebe fan controllerio pagalba.

    Su 14cm tai jau kiek sudetingiau, kadangu musu rinkoje nelabai didelis pasirinkimas, o tu, kurie yra daugumos pristatymo terminai nezinomi. Cia paciam reikejo butent 14cm siokiam tokiam mini modingui pries pora savaiciu tai ilgai galva sukau.

  5. BC00 parašė:

    Į kokias kainas žiūrim, ar nesvarbu?

  6. city50 parašė:

    Kad man vienam cooleriui 100lt nebus gaila. Norisi 14cm. 12cm tai tikrai viskas aiškiau

  7. Hellas parašė:

    Na manau tokiu nerasi 🙂 Brangiausias matyt sis ir bus, o jo kaina ~50 Lt be keliu litu. Nors berods kazkada maciau Atea sandelyje metesi labai seno vezimo Cougar Vortex uz 133 Lt :))) Aisku cia kalbant apie Lietuvos rinka. Jeigu pirkti is uzsienio tai tikrai surasim 🙂

  8. BC00 parašė:

    Šnipštas tie visi Vortex už 133 LT:) Nori rimto 14 cm fano, realiai turi žiūrėti į 5-6 modelius, tarp jų Corsair AF140, Be Quiet Silent Wings 2, Nanoxia FX EVO, TR TY-140/150, NZXT FN 140RB, keletą Alpenfohn modelių ir dar Noctua NF14/15.

  9. Hellas parašė:

    Kad tas Vortex ebay uz kokius 16$ metosi, o 12cm isvis uz 11 ar 12, cia tik pas mus ant Lietuvos labai ispustas reikalas. O del 14cm fanu tai tru. Tik, puses gaila pas mus nera. Aisku galima bandyti imti ir Yateloon, bet jau del Db as negarantuoju :))

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.