Cooler Master V1000: kainos/kokybės santykis, kokio rinka dar nematė

„Cooler Master“ suka kitu keliu aukštesnės klasės maitinimo šaltinių fronte: vienas didžiausių, o galbūt net pats didžiausias, korpusų gamintojų nusprendė nebebūti ištikimu OEM’ui „Enhance Electronics“ ir pabandė susikooperuoti su „Seasonic“. Šeimyniniame gyvenime išdavystė išgyvenama skaudžiai, todėl nežinia kaip jaučiasi „Enhance Electronics“. Vis dėlto „Cooler Master“ jos paslaugų neatsisako, mat didžioji dalis pačių paklausiausių kompanijos maitinimo šaltinių ir toliau bus paremti šio OEM’o platformomis, tačiau jau dabar sklando kalbos, kad „Seasonic“ su „Cooler Master“ sugebėjo pagimdyti labai stiprią, puikiu kainos/kokybės santykiu pasižyminčią high-end V seriją.

 

  • Apie „Cooler Master“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Po gaubtu
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Cooler Master

Pagrindinę būstinę Taivane turinti „Cooler Master“ buvo įkurta 1992 metais. Kompanija per savo gyvavimo laikotarpį išaugo į didžiulį korpusus, CPU aušintuvus ir maitinimo šaltinius gaminantį vienetą. Paskutiniu metu „Cooler Master“ dėmesį atkreipė ir periferijos rinka, todėl gamintojas savo asortimentą papildė žaidėjams skirtomis pelėmis bei mechaninėmis klaviatūromis. 2008 metais „Cooler Master“ sukūrė dukterinį prekinį ženklą-kompaniją „CM Storm“, kurį turintys produktai pasižymi agresyviu dizainu ir yra skirti būtent žaidėjams: pradedant pelėmis ir baigiant ausinėmis.

 

Pakuotė ir komplektacija

Ką pasako pakankamai nuobodžiomis spalvomis pasižyminti dėžė? Panašu, kad gavome 1000 W galios V serijos produktą, kuriam būdingas 80+ Gold efektyvumas, pilnai modulinis kabelių dizainas, vien tik japoniški kondensatoriai ir aukštos klasės 135 mm. ventiliatorius. Prirašę galūnę „est“ prie žodžio „high“ „Cooler Master“ būtų ne ką mažiau teisi ir galbūt net teisingesnė. Apie tai pastraipoje, kuomet kalbėsime apie panaudotą aušinimo įrenginį.

Nugarinės sienelės „Cooler Master“ neužgriozdino. Čia dar kartą primenamos pagrindinės V1000 savybės bei PSU turimos jungtys ir jų skaičius. Papildomai turime dvi lenteles: aukščiau esanti ne tik parodo, kaip didėjant apkrovai keičiasi ventiliatoriaus sūkiai, bet ir jam tiekiama įtampa. „Cooler Master“ žada, kad maitinimo šaltinis turėtų išlikti labai tylus iki pat 75 % apkrovos, o efektyvumas mūsų 240V tinkluose pasiekti 93 % ribą. Visa tai mes, be abejonės, patikrinsime.

Ant pakuotės šonų be antrą kartą išvardintų jungčių taip pat randame elektrines specifikacijas, palaikomas apsaugas, fizinius išmatavimus ir dar šiek tiek.

V1000 apsaugotas kartonine dėže, porolono lakštais bei medžiaginiu maišeliu. Į atskirą krepšelį sudėti moduliniai laidai. Į komplektaciją taip pat papuola vartotojo gidas, AC laidas, tvirtinimo varžtai ir… Ir daugiau nieko.

 

Specifikacijos

Kaip ir pridera aukštos klasės maitinimo šaltiniui (kol kas tai patvirtina matytos savybės) V1000 geba atiduoti visą savo galią esant 50o C temperatūrai. APFC ir ATX12V v2.30 bei EPS 2.92 standartus palaikantis produktas turi visą jam būtiną apsaugų paketą: OVP, UVP, SCP, OTP ir OPP. Kai kas gali paklausti kur yra OCP, tačiau priminsiu, kad vieną +12V liniją turintiems maitinimo blokams ji nėra būtina.

OCP apsauga tapo užuomena į elektrines specifikacijas. Taip, V1000 naudoja vieną galingą +12V liniją ir ja gali atiduoti, sakykime apvalintai, visą savo galią, t.y. 996 W (83 A). Kombinuota mažųjų linijų galia siekia 125 W (25 A + 25 A), kuomet +5 Vsb – 15 W (3 A). Tokios galios maitinimo šaltiniai galėtų turėti 20 W galios +5 Vsb liniją, tačiau nieko kritiško šiuo atveju nėra. 80+ Gold efektyvumui sertifikuotas bei 115/230V tinkluose galintis dirbti V1000 yra pilnai modulinio dizaino. Jam priklauso šie atjungiami kabeliai ir jų jungtys:

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 600 mm
  • 2x [4+4 pin EPS12V] – 680 mm
  • 4x [2x 6+2 pin PCI-E]  – 600 + 100 mm
  • 3x [3x SATA] – 450 mm + 100 mm + 100 mm
  • 1x [2x Molex] – 450 mm + 100 mm
  • 1x [2x Molex + 1x FDD]  –  450 mm + 100 mm + 100 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 2x 4+4 pin (EPS12V)
  • 8x 6+2 pin (PCI-E)
  • 9x SATA
  • 4x 4 pin molex
  • 1x FDD

Vienintelis į medžiaginę rankovę įvilktas V1000 kabelis yra ATX12V. Visi likusieji, vien juodas „stealth” 18 AWG gijas turintys, kabeliai – plokščio tipo. Pagrindiniai kabeliai ilgi ir jų užteks bet kokioms situacijoms. Kiek problematiška pasidaro pažiūrėjus į periferinius kabelius. Jei ilgis iki pirmosios jungties ir yra kiek trumpesnis už dažniausiai sutinkamus ir turbūt standartu tapusius 550 mm., tai dar neteko matyti tokių nedidelių atstumų tarp toliau esančių jungčių: 100 mm. SATA atveju ir 100 mm. molex atveju. Toks sprendimas gali turėti ir naudos ir sukelti problemų. Iš vienos pusės kiek lengviau paslėpti kabelį (sulenktas trumpesnis ne taip remiasi į korpuso šoną), iš kitos pusės esamo ilgio gali nepakakti norint SATA įrenginius pailkti vienas nuo kito kiek toliau. Turbūt vėl nieko kritiško, bet optimaliausiu variantu būtų gerai papildomi 2-3 cm.

Pagrindinių sąsajų skaičius adekvatus PSU galiai: 8x 6+2 PCI-E ir 9x SATA. Tiesa pasakius, tai pirmasis mūsų testuojamas 1kW PSU turintis ne šešias, o visas aštuonias PCI-E jungtis. Matyti, kad buvo šiek tiek pataupyta su molex jungtimis, tačiau net ir keturių turėtų pakakti kone visiems atvejams, ypač žinant kokie dabar metai ir kokia molex paklausa. Žinoma, dvi papildomos molex būtų leidusios išvengti bet kokių pamąstymų.

Žvilgsnis iš arčiau

170 mm. gylio V1000 galima priskirti itin kompaktiškų 1 kW galios maitinimo šaltinių grupei. Aplink 135 mm. skersmens ventiliatorių slepiančias korio formos groteles matoma šlifuoto aliuminio imitacijos apdaila, suteikianti produktui solidžią estetinę išvaizdą.

Šoniniai maitinimo šaltinio paviršiai netalpina jokių lipdukų: firminis Cooler Master ženklas ir modelio pavadinimas (V1000) yra išėsdinti ant PSU korpuso. Viršuje matomi keturi rėvėti ruoželiai.

 

Įšilęs oras pašalinamas pro įprastinės formos angas. Kairiajame kampe taip pat matomas  įjungimo/išjungimo mygtukas bei AC lizdas. Atjungiamų kabelių sistema verta pagyrų: su ja galima dirbti beveik užsimerkus, nes pagrindinių kabelių kištukai (PCI-E ir EPS12V) skiriasi nuo periferinių (SATA ir Molex). Neatkreipus dėmesio į suflerį apačioje, galima nebent pataikyti PCI-E/EPS12V kabelius į ATX12V skirtas vietas. Lizdų skaičius galinėje panelėje leidžia vienu metu naudoti visus pridedamus kabelius. Puiku.

Po gaubtu

Kaip jau minėjau, „Cooler Master V1000“ paremtas „Seasonic“ platforma. Būnant visiškai tiksliam, čia adaptuota Seasonic KM3, kurią naudoja ne tik pati „Seasonic“, bet ir „Corsair AX760/AX860“ maitinimo šaltiniai. Šiai atnaujintai platformai būdinga pilno tilto su rezonansiniu konverteriu topologija ir sinchroninis išlyginimas antrinėje filtravimo zonoje.

Už AC lizdo esančioje dėžutėje patalpinti keturi Y, vienas X kondensatoriai ir ritė. Ant pagrindinės montažinės plokštės (PCB) išdėstyti dar po du X ir Y kondensatorius, pora ričių, metalo oksido varistorius, termistorius bei elektromagnetinė relė.

V1000 turi dvigubą, atskiru nedideliu radiatoriumi aušinamą, diodų tiltelį. APFC zonoje aptinkami Infineon tranzistoriai, tarp kurių, ant vertikalios PCB, patalpinta PFC IC. Šalia matomas LLC rezonansinis konverteris. Pagrindiniai kondensatoriai iš japonų „Nippon Chemi-Con“ (420 V; 2x 390 μF; 105°C).

+12V reguliavime dalyvaujantys tranzistoriai nuo pagrindinės PCB perkelti ant vertikalios montažinės plokštelės. Tai turėtų leisti pagerinti jų aušinimą. Ant tranzistorius aušinančio radiatoriaus uždėtas termistorius, kuris siunčia informaciją apie temperatūrą į ventiliatoriaus sūkius prižiūrintį valdymo mazgą. +12 V liniją filtruoja „Nippon Chemi-Con“ polimerinių ir elektrolitinių kondensatorių mišinys.

Mažąsias linijas generuojantys VRM patalpinti ant moduliniams laidams skirtos montažinės plokštės. Kitoje pusėje jos galima tikėtis keletos papildomų filtracijos kondensatorių. Už apsaugas atsakinga „Weltrend WT7257V“ IC, kuriai paskirta pakankamai didelė vertikali PCB.

„Seasonic KM3“ platformai dažniausiai būna priskiriami labai aukštos kokyės „Sanyo Denki“ gamybos „San Ace“ ventiliatoriai. „Cooler Master“ pasirinko dar geresnį variantą, kone patį geriausią, koks yra įmanomas. V1000 maitinimo šaltinį aušina 135 mm. „Protechnic MGA13512XF-025“ ventiliatorius (12V, 0.38 A). Jis naudoja Fluid Dynamic guolius (FDB), kurių ilgaamžiškumas viršyja dvigubus rutulinius guolius turinčius „San Ace“ įrenginius, tačiau didžiausias jų pranašumas yra visiškai betriukšmis veikimas. Guoliai neskleidžia jokio triukšmo. Iki šiol FDB ventiliatorius naudojo tik „Be Quiet! Dark Power Pro 10“ serija bei keletas gaminių iš „XFX“. Bravo „Cooler Master“ įstojus į ypač trumpą sąrašą!

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

 

Rezultatai

Į akis pirmiausiai krinta ne maksimalus V1000 efektyvumas, kuris pasiekiamas apkrovai esant 50 ir 75 %, bet neįtikėtinas 89,1 % efektyvumas PSU apkrovai neviršyjant 10 %. Tikrinam… Praeityje testavome tris 80+ Platinum ir vieną 80+ Gold 1kW maitinimo šaltinį ir V1000 (80+ Gold) visus sumuša be konkurencijos. „Cooler Master atstovas net pralenkia ypač stipriai šioje pozicijoje besijaučiantį C„orsair AX860i.  Tiesą pasakius, V1000 atitinka 80+ Platinum (230 V) reikalavimus keliaujant per visas sertifikatui aktualias apkrovas: 20, 50 ir 100 %. Kur paslaptis? „Cooler Master V1000 iš tikrųjų atitinka 80+ Platinum sertifikatą (įrodymas), tačiau kadangi platforma peržengia 80+ Platinum ribą labai nežymiai ir ne visi pavyzdžiai gali tai sėkmingai padaryti, „Seasonic“ su „Cooler Master“ apsiribojo tik 80+ Gold lipduku. V1000 nepraranda aukšto efektyvumo ir perkrovos režime – aukščiausi balai žvelgiant iš šios perspektyvos.

Vidutinis +12V linijos nuokrypis siekia 0.65 % (perkrovos testas neįtraukiamas). Rezultatas vertas labai aukštų balų, o iki aukščiausio įvertinimo pritrūksta kiek geresnės reguliacijos esant minimaliai apkrovai: 1.5 % nuokrypis šiek tiek per didelis. Abi mažosios linijos reguliuojamos vangiau ir fiksuoja kone identišką vidutinį nuokrypį, kuris siekia 1.16 %. Ir nors vidutines įtampų reguliacijos vertes pradėjome skaičiuoti visai neseniai, peržvelgus kilovatinių maitinimo šaltinių istoriją matyti, kad V1000 pavyksta užkopti beveik į pačią viršūnę. Reguliuojant +5V atsiliekama tik nuo „Seasonic P-1000“, o reguliuojant +3.3V tik nuo „Enermax Platimax“. Kiti trys panašaus arba identiško galingumo maitinimo šaltiniai šioje srityje atsilieka. Nors esame matę ir kiek geresnių rezultatų iš mažesnio galingumo modelių, „Seasonic MK3“ platforma atlieka savo darbą šauniai.

Taigi, ko vertas FDB guolius turintis „Protechnic“ ventiliatorius? Daugelis pamatęs septintą dešimtį dBA grafoje viršyjančius skaičius sakys „nieko įspūdingo, nieko ypatingo“. Viršyjęs 75 %  apkrovą V1000 pradeda aiškiai triukšmauti, tačiau tai susiję su pačio ventiliatoriaus sūkiais kurie artėja prie 2200 RPM, o ne panaudotais guoliais. Iki pat 50 % apkrovos „Cooler Master“ produktas yra negirdimas, o būtent šiame tylos diapazone ir išryškėja FDB pranašumas prieš visus kitus rinkoje esančius guolius: jie neskleidžia jokio antro plano triukšmo. Komfortabilias garso charakteristikas (~62 dBA) V1000 demonstruoja ir apkrovai pasiekus 75 % arba 750 W. Akivaizdu, kad V1000 neketinantis stresuoti pirkėjas bendru atveju gaus tikrai tylų produktą.

110 % perkrovos testą V1000 išlaikė sėkmingai, tačiau buvome priartėję prie galimybių ribos, kuomet 1-2 A viršaus priversdavo PSU išsijungti. Išjungtas maitinimo šaltinis energijos nevartojo (0 W), budėjimo režime reikalavo 0,7 W.

Mažųjų linijų bangavimai slopinami nepriekaištingai ir net nepasiekia 13 mV. +12 V linija sustoja ties 25 mV. Tai yra beveik penkis kartus mažiau nei maksimali leistina ATX riba (120 mV). Perkrovos režime bangavimas pakyla vos 1.6 mV, o maksimalus triukšmo spyglys 1ms periode nuo 98.4 mV pasiekia lygiai 100 mV (nuotrauka nepridedama). „Cooler Master V1000“ užsitarnauja aukščiausius balus šioje srityje.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V (OL)

 

Išvados

Sunku pasakyti kas į kurio lovą atsigulė: „Seasonic“ į „Cooler Master“ ar „Cooler Master“ į „Seasonic“. Bet kokiu atveju abi pusės per naktį sugebėjo sukurti aukštos klasės produktą: puiki +12 V reguliacija (0.65 %) ir beprecedentis triukšmų slopinimas, realus 80+ Platinum efektyvumas vietoje oficialaus 80+ Gold bei pilnai modulinis dizainas. Meilėje dažniausiai trečias nereikalingas, tačiau abi kompanijos sugebėjo gauti naudos ir iš „trečios šalies“. „Cooler Master V1000“ yra vienas iš ant penkių rankos pirštų suskaičiuojamų maitinimo šaltinių, naudojančių FDB guolius. Nenuginčyjamą ir dvigubus rutulinius guolius lenkiančią kokybę užtikrino panaudotas „Protechnic“ ventiliatorius, kuris užtikrins nusiskundimų nekeliančias garso charakteristikas iki pat 75 % apkrovos. Sunku pasakyti, kaip toks trijų šalių ir penkių metų garantiją turintis komplektas (ypač kai kartais „Seasonic“ šiek tiek „užsikerta“ su savo produktų kainomis) gali kainuoti 630 litų. Tai kelia susižavėjimą ir leidžia teigti, kad „Cooler Master“ šiuo metu rinkoje turi vieną geriausių ir neįtikėtinu kainos/kokybės santykiu pasižyminčių 1 kW 80+ Gold maitinimo šaltinių. Taip, pamiršau, išties 80+ Platinum. Molex trūkumas, maži tarpai tarp periferinių jungčių bei plastikinių surišėjų nebuvimas nėra pamiršti, tačiau juos iš galvos baigia išstumti ta pati nesuvokiama kaina.

Privalumai:

  1. Šauni +12 V linijos reguliacija;
  2. Labai gera mažųjų linijų reguliacija;
  3. Šaunus triukšmų slopinimas;
  4. Neįtikėtinas kainos/kokybės santykis;
  5. 80+ Platinum efektyvumas, nors sertifikuota tik 80+ Gold;
  6. Neįtikėtinas efektyvumas esant mažiausioms apkrovoms;
  7. Aušinimui panaudotas aukščiausios klasės „Protechnic " ventiliatorius;
  8. Pilnas apsaugų paketas;
  9. Realaus naudojimosi sąlygomis – tylus;
  10. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  11. Pilnai modulinis;
  12. Sėkmingai atidavė 1100 W;
  13. 8x PCI-E 6+2 jungtys;
  14. Labai patogi prijungiamų laidų panelė;
  15. Penkių metų garantija;

Vidutiniška:

  1. Prie aukščiausių apkrovų ventiliatorius gali tapti triukšmingu;
  2. Tik keturios molex jungtys;
  3. Nedideli atstumai tarp periferinių jungčių;
  4. Skurdi komplektacija

Trūkumai:

  1. Neturi pusiau pasyvaus režimo

2 Komentarai

  1. DjValentas parašė:

    Vien už normalius laidus galima pagirti 🙂

  2. Explas parašė:

    Jo laidai bent jau visiskai juodi, nera spalvotu galiuku.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.