Ten, kur prasideda pagrindinių plokščių stilius: „MSI Z87 MPower“

Kartu su „Gaming“ serijos Z87M pagrindine plokšte pamatėme, kad MSI pakankamai akivaizdžiai taikosi į „Asus ROG“ (Republic of Gamers) užimamas pozicijas, siūlydama kiek mažiau savybių turintį produktą už vartotojui prieinamesnę kainą. Visgi tikromis MSI entuziastams skirtomis motininėmis plokštėmis išlieka „MPower“ ir „XPower“ pavadinimą turintys modeliai. Z87 MPower apginkluota šešių sluoksnių stiklo pluošto montažine plokšte, kuri atspari drėgmei ir elektrostatinėms iškrovoms. Šalia „Military Class 4“ PCB komponentų įdiegta šešiolikos fazių skaitmeninė VRM sistema, vartotojui taip pat siūlant Multi-BIOS II funkciją, leidžiančią naudotis daugiau nei vienu BIOS ROM.

 

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Išplanavimas
  • UEFI BIOS
  • „MSI Command Center
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Pakuotė ir komplektacija

„MSI Z87 MPower“ pakuotė atrodo pakankamai pritrenkiančiai. Atverčiama M raidė suteikia daugiau informacijos apie tai, su kuo turėsime galimybę susipažinti iš arčiau, o pridedamas aksesuarų kiekis neabejotinai leidžia sunerimti MSI varžovams.

Z87 MPower savybių ir funkcionalumo paketas toks didelis, kad viską tiesiog reiktų pabandyti paskaityti.

Kartu su pagrindine plokšte randame:

  1. Brošiurą su OC Genie užfiksuotu spartinimo rekordu;
  2. Stabilumo sertifikatą;
  3. Vartotojo gidą;
  4. Vartotojo gidą programinei įrangai;
  5.  Du CD su tvarkyklėmis;
  6. SLI tiltą;
  7. M jungiklius;
  8. I/O skydelį;
  9. SATA kabelius;
  10. WiFi modulį;
  11. Dvi WiFi antenas
  12. Įtampų stebėjimo taškams skirtus kabeliukus

 

Specifikacijos

 

 

Išplanavimas

MSI visoms Z87 kartos „MPower“ ir „XPower“ pagrindinėms plokštėms parinko juodos ir geltonos spalvų derinį. Kas mano mano, kad toks derinys mažų mažiausiai neskoningas paprašysime apžvalgos pabaigoje palikti komentarą. Mūsų nuomonei, toks dizainas atrodo itin seksualiai. Geriausiai M serijos dvasią atkartoja VRM komponentus aušinantis masyvus netaisyklingos M formos radiatorius, kurio viršutinėje dalyje matoma „MPower“ graviūra. VRM tranzistorių karštį surenka vienas termo vamzdelis, o pati aušinimo sistema yra sukurta darbui tose aplinkose, kuriose oro cirkuliacija minimali. Realus fazių skaičius (kaip ir pas visus kitus gamintojus) skiriasi nuo nurodomų specifikacijose. „MPower“ turi skaitmeniniu būdu valdomą 5+0 VRM sistemą su feritiniais (SFC) induktoriais. CPU zona atrodo labai švariai, tačiau reiktų atkreipti dėmesį, kad M radiatorius yra aukštas ir gali sukelti problemų kai kuriems oriniams aušintuvams.

„MSI Z87 MPower“ turi septynis PCI-Express lizdus: tris PCI-Express 3.0 x16 ir keturis PCI-Express 2.0 x1. Naudojant SLI arba CrossFire konfigūraciją PCI-Express 3.0 x16 lizdų elektrinė konfigūracija pasikeičia iš x16x0x0 į x8x8x0, o įdiegus ir trečią vaizdo plokštę į x8x4x4. Lizdų išdėstymui priekaištų nerandame: tarp pirmų dviejų PCI-Express 3.0 x16 lizdų palikta daugiau nei pakankamai vietos dviaukštėms vaizdo plokštėms, o galutinis išdėstymas toks, kad vartotojas nepriklausomai nuo įdiegtų vaizdo plokščių skaičiaus visada turės laisvą PCI-Express 2.0 x1 lizdą, virš kurio pirmasis SYSFAN lizdas ir „Qualcomm Killer“ IC.  Tarp pirmojo ir antrojo PCI-Express 3.0 x16 lizdų turime mSATA lizdą, kurį užpildžius SSD kaupikliu automatiškai atjungiamas šeštasis 90 laipsnių kampu pakreiptas SATA lizdas. mSATA siūlo 6 Gb/s pralaidumą ir būnant užimtu fiziškai neblokuoja vaizdo akseleratorių.

Kairiau antrojo PCI-Express 3.0 x16 ir ketvirtojo PCI-Express 2.0 x1 lizdų sumontuota aparatinė garso posistemio įranga, kuri izoliuota nuo likusios PCB dalies ir įjungus sistemą nušvinta geltona spalva. Kaip ir „MSI Z87M Gaming“ atveju čia turime „Realtec ALC1150“ kodeką su TI OPA1652 stiprintuvu ausinėms ir „Sound Blaster Cinema“ programiniu paketu.

Žemiausiame PCB kvadrate turime CMOS bateriją, priekinės panelės audio kištuką, „OC Genie“ režimo slankiklį, GO2BIOS, įjungimo, perkrovimo, OC Genie, bazinio dažnio padidinimo ir sumažinimo mygtukus, kurie visi vadinami lengvo priėjimo mygtukais (Easy Buttons). Standartinėje padėtyje esantis OC Genie slankiklis iššaukia ką MSI vadina normaliais spartinimo nustatymais, o paslinktas į dešinę aktyvuoja agresyvesnius OC nustatymus. GO2BIOS leidžia perkrovus sistemą iškart patekti į BIOS aplinką be F2 ar DEL paspaudimo. Žinoma, nepamiršti ir USB 2.0 lizdai, iš kurių vienas palaiko „Super Charger“ funkciją, leidžiančią įkrauti nešiojamus prietaisus greičiau. Dešinėje diagnostikos JDLED4 ir SYSFAN2 kištukai.  Reikia pripažinti ,kad „Easy Buttons“ išdėstymas lengvai prieinamas tol, kol neturime trigubos SLI/CrossFire konfigūracijos. Šiuos mygtukus norėtume matyti kaip ir „MSI Z87M Gaming“ atveju dešiniau DIMM lizdų.

MSI vadinama T topologija dėka optimizuotų takelių tarp DIMM lizdų turėtų leisti pasiekti maksimalių spartinimo rezultatų nepriklausant kiek lizdų yra užimti RAM moduliais. Praktika sako, kad kuo daugiau RAM modulių – tuo sunkiau pasiekti norimų spartinimo rzeultatų. To nepatikrinsime, tačiau informuojame, kad „MPower“ gali palaikyti iki 32 GB non-ECC atminties, galinčios dirbti 3000 MHz dažniu.

Z87 lustų rinkinys aušinamas dideliu radiatoriumi, kuris pasižymi juodos ir geltonos spalvų kombinacija bei MSI graviūra. Z87 MPower turi aštuonis 90 laipsnių kampu pakreiptus SATA lizdus, iš kurių šeši (SATA 1-6) valdomi Z87 lustų rinkinio, o likę du (SATA 7-8) trečios šalies „ASMedia ASM1061“ valdiklio. Patogesniam prijungimui 90 laipsnių kampu pakreiptas ir USB 3.0 lizdas. SATA 1-6 lizdai palaiko „Intel Rapid Storage“ technologiją kartu su RAID 0/1/5/10.

Šalia ATX12V lizdo turime trečiajį SYSFAN lizdą ventiliatoriams, dviejų skaičių diagnostikos LED ekranėlį ir Multi-BIOS sklankiklį, kuris leidžia perjungti pagrindinį BIOS į atsarginį. Čia pat integruotas įtampų stebėjimo blokas, kuris leidžia realiu metu sekti operatyvios atminties, įvairių CPU mazgų, kaip branduolio ar CPU RING įtampas.

Z87 MPower turi du lizdus CPU aušintuvo ventiliatoriams ir dvigubą EPS12V kištuką tam, kad būtų patenkintos ėdriausių procesorių ir juos maitinamos VRM sistemos apetitiniai poreikiai. Viršutiniame kampe inetgruotas CMOS perkrovimo mygtukas ir lizdas pridėtinei WiFi plokštei, kuri šiai motininei suteikia 802.11n WiFi ir Bluetooth 4.0 prieigas.

Jungčių panelė be vietos WiFi moduliui ir prie jungiamoms dviems antenoms turi PS/2, dvi USB 2.0, dvi Z87 lustų rinkiniu (virš HDMI) ir keturias „ASMedia ASM1074“ valdikliu valdomas USB 3.0 jungtis. Taip pat integruota dar viena HDMI, DisplayPort, „Qualcomm Killer E2205“ gigabitinis lizdas, minėtas CMOS perkrovimo mygtukas, S/PDIF ir šešios analoginės audio išvestys.

 

UEFI BIOS

Z87 MPower naudoja modifikuotą AMI UEFI BIOS versiją. Tiksliau pasakius du UEFI BIOS ROM‘us. „MPower“ turimo UEFI išplanavimas praktiškai identiškas tam, ką matėme naršydami po Z87M Gaming turimą „Click BIOS 4“. Labiausiai skiriasi tik tematika.

Viskas prasideda nuo didžiulės centre esančios M raidės, kurios viršuje turime tą pačią neįtikėtinai ilgą eilę, nustatančią krovimo pirmenybę iš įdiegto įrenginio. Šiame lange taip pat turime pagrindinę informaciją apie BIOS versiją,  įdiegtą CPU, atminties dydį ir dažnį.

Iškart pasidairėme „Enhanced Turbo“ funkcijos, kuri  Z87M Gaming testavimo metu pasirodė tinkamai neveikianti. Ir štai „MPower“ jos visai neturi. Pereiname iš 1.8B2 į 1.9 UEFI BIOS versiją – niekas nesikeičia. Atrodo, kad šią funkciją MSI visai apleido. Ir ne tik su „MPower“. Grįžtame prie Z87M Gaming ir įdiegiame jos testavmo metu dar nebuvusios 1.3 versijos. „Enhanced Turbo“ visiškai pašalintas. Kieno iniciatyva? Nesiryžtame tvirtinti, bet labai tikėtina, kad „Intel“.

Z87M Gaming atveju minėjome, kad MSI nuėjo tokiu keliu, kur monitoringo parametrai persipina su parametrų keitimu. Šįkart norime pridurti, kad visus spartos parametrus galime rasti toje pačioje OC skiltyje. Iš vienos dalies tai painu, iš kitos – patogu. Kuo greičiau surasti reikiamiems CPU, įtampų ar RAM nustatymams reikia didėjančių įgūdžių, kurie tobulėja praleidžiant daugiau laiko naujausių MSI pagrindinių plokščių UEFI BIOS aplinkoje. Be „Haswell“ spartinimo gido sunku suprasti kam skirta milžiniška gausa įtampų nustatymų, todėl su jomis reikia elgtis tik žinant ką darai vien dėl to, kad čia nėra spalvinio indikatoriaus įžengiant į pavojingą zoną.

Tiesa, nesupratome, kodėl norint patekti į „Advanced DRAM Configuration“ sekciją reikia nustatyti „DRAM Timing Mode“ iš „auto“ į „Link“ arba „Unlink“ pasirinkimus. Kaip ir Z87M Gaming atveju turime „DRAM Training Configuration“, kur galima pasižiūrėti, kaip turima operatyvi atmintis elgsis prie tam tikrų nustatymų.

„Memory-Z“ subsekcija leidžia peržiūrėti RAM turimus SPD vėlinimo laikus ir XMP profilius. Prie CPU savybių (CPU features) randame tokius pasirinkimus, kaip Hyper Threading aktyvacija ar aktyvių branduolių skaičiaus veikimo įgalinimas.

Ventiliatorių valdymo yaptybės visiškai nepasikeitė nu oto, ką matėme kartu su Z87M Gaming, kaip ir išliko toks pats vaizdingas „Board Explorer“ pristatymas.

 

„MSI Command Center

Spartinimui operacinės sistemos terpėje skirtas „MSI Command Center“, kaip UEFI BIOS, struktūriškai nepakitęs. Akivaizdžių skirtumų nepadėjo surasti ir naujesnė jo versija, todėl tikėtina, kad MSI taiso tik klaidas, kurių spartinant nepastebėsi. Išliko identiškas išplanavimas, didelis įtampų pasirinkimas, ventiliatorių valdymas, svarbiausių mazgų stebėjimo funkcija ir galimas valdymas išmaniuoju telefonu.

Dėja, bet MSI nepasiryžo perkelti operatyvios atminties vėlinimo laikų parametrų iš CPU sekcijos į DRAM, kur, mūsų nuomone, jiems ir derėtų būti. Ventiliatorių apsukų valdymo ratukas taip pat vertas diskusijų, kurių metu išreikšta ar neišreikšta kritika priklausys nuo kiekvieno individualiai, tačiau mes manome, kad ratuko principu turėtų būti valdomas tik garso stiprumas. Kitas į akis kritęs aspektas – RAMDisk aktyvavimas, kuris užtrunka tikrai ilgai (galbūt tai normalu).

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: Intel Core-i5 4570 ES
  • RAM atmintis: Patriot Viper 3 DDR3 2x 4 GB 1600 MHz CL9-9-9-24 1T 1.5v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Informacijos kaupiklis: OCZ Vector 150 240 GB
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green
  • Pagrindinės plokštės:
  1. MSI Z87 MPower (BIOS 1.9)
  2. MSI Z87M Gaming (BIOS 1.2)
  3. ASRock Z87E-ITX (BIOS 1.21A)

 

Rezultatai

Dėl didesniu dažniu (3.6 GHz) veikiančio Core-i5 4570 procesoriaus „ASRock Z87E-ITX“ išlieka neabejotinu lyderiu. Procesoriaus dažnio įtaka matoma ir itin žemą rezoliuciją naudojančiame „Lost Planet 2“. „MSI Z87M Power“ ir Z87M Gaming demonstruoja pakopa mažesnę spartą, abiems plokštėms daugelyje testų rodant labai panašius rezultatus. Visgi didesnė dalis testų šypsosi Z87M Gaming naudai, tiesa, itin menka persvara.

Šiek tiek keista matyti Z87 MPower fiksuojant mažiausias energijos sąnaudas: teoriškai didesnis montažinės plokštės plotas reikalauja daugiau energijos, ypač kai Z87 MPower ir Z87M Gaming nustatė procesorių identiškam dažniui ir pritaikė tą pačią įtampą (3.4 GHz / 1.024 v). Natūralu, kad „ASRock Z87E-ITX“ ir Core i5-4570 (3.6 GHz / 1.063 v) parodė kiek didesnį apetitą.

RMAA rodo, kad vertinant svarbiausius parametrus (Dynamic range ir Stereo crosstalk) Z87 MPower ir Z87M Gaming yra beveik identiškos: 94.6 prieš 94.7 dBA ir -87.3 prieš -87.9 dB.

Išvados

Nėra itin korektiška lyginti skirtingo formato pagrindines, tačiau tarp to paties gamintojo, šiuo atveju MSI, dviejų modelių galima nubrėžti tam tikrus rėmus. Pakopa aukščiau statoma „MPower“ serija su savimi atsinešė dar daugiau išorinio grožio. Pripažinkime, šito Z87M Gaming tikrai nestokojo. Taip Z87 MPower turbūt tampa viena seksualiausių tarp „Intel“ lustus naudojančių egzempliorių. Natūralu, kad su ATX formatu gavome daugiau PCI-Express lizdų, kurių išdėstymas mažų mažiausiai protingas, galingesnė VRM sistema (galbūt ne tiek, kiek gali pasirodyti ant popieriaus) daugiau SATA ir didesnį skaičių sisteminiams ventiliatoriams prijungti skirtų SYSFAN lizdų. Pastarųjų išdėstymas taip pat kur kas geresnis ir jei ne „MPower“ apačioje įrengti „Easy Buttons“ mygtukai, prie kurių priėjimas bus labai nekoks naudojant trigubas vaizdo plokščių konfigūracijas, sakytume, kad ši „MPower“ išplanuota kone idealiai. Visgi tai nėra pagrindinis paketas, kuris skiria „MPower“ nuo „Gaming“ serijos pagrindinių plokščių. Manome, kad dvigubas UEFI BIOS, įtampų matavimo taškai, „Lucid VIRTU 2.0“ technologija, WiFi + Bluetooth, mSATA lizda, „Super Charger“ funkciją turintis USB lizdas ir GO2BIOS mygtukas yra mažiau reikšmingi, tačiau būtent tos premium savybės, kurios skiria „MPower“ nuo „Gaming“. Tiesa, GO2BIOS mygtuko reikšmė abejotina net entuziastams, nebent susidursime su rimtomis problemomis sistemai bandant rasti klaviatūrą…

Visgi atidiferencijavimą norėtųsi aptikti ir UEFI BIOS lygmenyje. Dėja, bet ir „MPower“ naudoja ant „Click BIOS 4“ pastatytą UEFI, kuri, reziumuojant, puikiai jaučiama tiek naudojantis pele, tiek ir klaviatūra. Visgi teko pastebėti labai apčiuopiamo vėlinimo apraiškas tam tikrose subsekcijose, kaip DRAM vėlinimo laikų nustatymuose. Tačiau faktas tas, kad prie tam tikrų MSI sprendimų teks priprasti ir tam prireiks laiko. Kalbame apie greitą navigaciją ir gerą ribų jautimą reguliuojant įtampas, nes čia nėra pasirūpinta zonomis, kaip „nepavojinga“, „reikalingas dėmesys“ ar „pavojinga“. Tas pats liečia ir ventiliatorių valdymą. Palyginus su tuo, ką paskutiniu metu pademonstarvo „ASRock“, žinant, kaip seniai šioje srityje pažengusi „Asus“, ir liekant klaustuku tik „Gigabyte“, panašu, kad MSI čia turi pasispausti rimčiausiai. Premium serijos MSI pagrindinės plokštės šiuo požiūriu galėtų būti tikrai išmanesnės…

„MSI Z87 MPower“ tiesiog negali nuvilti kalbant apie savybes ir įtampų keitimą spartinant. Galutiniams rezultatams labai priklausant nuo silicio kokybės, VRM sistema nusirita į antrą planą, ir čia „MPower“ neatrodo taip įspūdingai. Panašu, kad fazių skaičius parinktas pagal ant PCB esančių induktorių skaičių, tačiau realus fazių skaičius nėra toks įspūdingas. Be jokių dvejonių šiuo atžvilgiu rinkoje yra stipresnių žaidėjų, ir jų kaina yra net mažesnė už Z87 MPower , kuri kainuoja apie 600 litų. Spartinimo mėgėjai į tai tikrai atsižvelgs ir bandys pasirinkti virtualiai geresnius rezultatus galintį parodyti produktą, tačiau pasižiūrėjus kaip „MPower“ atrodo dirbanti ir atmetus ypatybę, kad WiFi nepalaiko 5 GHz dažnių juostos, sunku paneigti faktą, kad ši pagrindinė turi vieną solidžiausių savybių ir aksesuarų paketą 600 – 650 litų kainų ruože.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.