Verbatim SATA III 120 GB SSD kaupiklis

Į varžytuves dėl vis dar nemenkų pirkėjų paklojamų sumų, ypač jei atsižvelgsime į 1 GB/$ santykį, paskutiniu metu įsitraukia vis daugiau SSD gamintojų. Patys šviežiausi šios rinkos žaidėjai ne tik naujos įmonės, kaip “Mach Xtreme”, bet ir tokie patyrę gamintojai, kaip: “Kingmax”, “Zalman” ar net “Verbatim”. Panašu, kad net pastarosios įmonės susikrauti milijonai iš optinių laikmenų pardavimų, nenumalšino noro pabandyti atsiriekti bent dalelę ir SSD rinkos pyrago. Bet ar CD ir DVD laikmenų gaminimo asai yra pajėgūs ir ar turi perspektyvų tai padaryti, pabandysime išsiaiškinti mūsų apžvalgoje

 

  • Apie “Verbatim”
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Techniniai parametrai
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie “Verbatim”

Amerikiečių įmonė buvo įkurta1969 metais, o nuo 1990-ųjų ji priklauso „Mitsubishi Chemicals“ korporacijai. Nors daugeliui lietuvių šis vardas asocijuojasi su ypač kokybiškomis optinėmis laikmenomis, tačiau „Verbatim“ užrašas dažnai sutinkamas ir ant SD/CompactFlash atminties kortelių, USB atmintinių bei išorinių kietųjų diskų. Šių metų pradžioje vykusioje CES 2012 parodoje „Verbatim“ pristatė savo SSD liniją, kurią sudaro trys SATA II ir du SATA III sąsajas palaikantys kaupikliai. Taip buvo žengtas žingsnis, nors ir vėlyvas, į šį segmentą. Kaip ten sakoma? „Geriau vėliau, nei niekada“, – ar ne? Dalis„Verbatim“ produktų pagaminti jai priklausančiose gamyklose Singapūre ir Japonijoje, o likusi dalis surinkta kitų Taivano bei Indijos gamintojų.

 

Pakuotė ir komplektacija

Jei neapgauna atmintis, „Verbatim“ niekada nemėgo išvaizdžių įpakavimų ir blizgučių. Mane pasiekusi pakuotė – ne išimtis. Čia dominuoja balta ir pilka spalvos, o iš jų išsiskiria tik žalsvas lipdukas, pažymintis SSD kaupiklio talpą bei naudojamą sąsają – 120 GB ir SATA III. Dėžutės viršuje pavaizduotas SSD kaupiklis, bet kaip vėliau įsitikinsiu, tai ne tikroji mūsų apžvalgos herojaus išvaizda. Apačioje, kamputyje, randame keletą logotipų, nusakančių SSD įrenginio privalumus, lyginant su HDD: didelės spartos duomenų perdavimas, tylus veikimas, mažos energijos sąnaudos bei atsparumas smūgiams. Dėžutės priešingoje pusėje  visos šios sąvybės pakartotos geru tuzinu skirtingų kalbų, tarp jų ir lietuvių. Čia taip pat nurodyti sisteminiai reikalavimai, komplektacija ir specifikacijos. Kalbant būtent apie jas, visiškai nieko naudingo nepažymėta, apart SSD fizinių išmatavimų ir svorio. Nerandame informacijos nei apie įrašymo/nuskaitymo greičius, nei apie atliekamų instrukcijų per sekundę (angl. IOPS) spartą. Sakyčiau, susiprastinta kiek per daug…

Komplektacija taip pat minimali – SSD kaupiklis ir vartotojo gidas (angl. user's manual). „Verbatim“ neprideda 5,25 –> 2,5 perėjimo (rėmelio), todėl tų, kurių korpusai gamykliškai nepalaiko 2,5 colio įrenginių, turės perėjimą nusipirkti papildomai arba tiesiog SSD kaupiklį saugiai įtaisyti ar pakabinti tuščioje korpuso erdvėje.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Pakuotės viduje rastas SSD įrenginys, kaip jau užsiminiau, išvaizda neatitinka pavaizduoto ant dėžutės. „Verbatim“ 120 GB SSD pasižymi aliumininiu apsauginiu rėmeliu. Vienoje jo pusėje randame „Verbatim“ firmines spalvas turintį lipduką, ant kurio nurodyta SSD talpa, sąsajos tipas bei aišku serijiniai numeriai. Be abejonės, viename SSD gale rasime SATA III jungtį, kuri suderinama su senesnėmis SATA versijomis bei SATA tipo maitinimo lizdą. Jei paklausite kaip man patinka bendras SSD dizainas, atsakysiu, kad išvaizda skoninga.

„Išskrodę“ SSD, randame ant montažinės plokštės patalpintą įžymųjį „SandForce-2281“ valdiklį bei 16 nesinchroniškų „Micron“ MLC atminties lustų, pagamintų pagal 25 nm techprocesą. Lygiai pusė NAND lustų pataplinti ant vienos PCB pusės, likusi dalis – ant kitos. Kiekvieno talpa 8 GB, todėl elementari matematika mums sufleruoja, kad gryna SSD talpa – 128 GB. Vienas NAND lustas „paaukotas“ „SandForce“ programiniui kodui talpinti bei telkties (angl. overprovisioning) operacijoms atlikti. Taip „išplaukia“ gamintojo nurodoma 120 GB talpa.

 

Techniniai parametrai

Dėl kartu su įrenginiu peteikiamos informacijos trūkumo, produkto specifikacijų teko ieškoti oficialiame „Verbatim“ puslapyje. Pateiksiu svarbiausių specifikacijų santrauką:

Kaip ir viskas atrodytų įprasta, “SF-2281” valdiklį turinčiam ir SATA 6 Gb/s sąsają palaikančiam, SSD kaupikliui. Dėja, bet už akių kliūva itin mažas IOPS lygis, rašant 4 kB dydžio blokus. Kur dingo bent 30 000 papildomų įvesties/išvesties operacijų per sekundę skaičius lieka paslaptimi. “Verbatim SATA III” kaupiklis naudoja 3.3.2 programinį kodą. Pastarasis nėra pats naujausias, tačiau atlikti tyrimai parodė, kad naujausia 5.0.1 versija turi nesuderinamumo problemų su kai kuriais SATA valdikliais, todėl didžioji dauguma gamintojų, tarp jų ir „Verbatim“, šiai minutei lieka prie 3.3.2 versijos.

 

Testavimas

Testavimas buvo atliekamas jungiant „Verbatim“ SSD prie vieno iš „Gigabyte MA-990XA-UD3“ pagrindinės plokštės SATA III 6 Gb/s lizdų. SATA AHCI tvarkyklės – AMD 1.2.001. „Verbatim“  varžovais taps „Corsair F60“ SATA II SSD kaupiklis, pasižymintis linijiniu skaitymu iki 285 MB/s, linijiniu rašymu iki 275 MB/s ir įvesties/išvesties operacijų per sekundę skaičiumi iki 50 000 IOPS. Palyginimui taip pat turėjome ir vieną lygiavertį SATA III atstovą – „Corsair Force 3 120 GB“. Pastarasis SSD, kaip ir „Verbatim“, pasižymi 550 ir 510 MB/s siekiančiais linijiniais skaitymo ir rašymo greičiais, tačiau „Corsair“ savo produktui deklaruoja net iki 85 000 IPS siekiančią atsitiktinių 4 kB blokų rašymo spartą. Priminsiu, kad „Verbatim“ čia nurodo tik 27 000 IOPS. Norėdami objektyviau įvertinti  SSD spartą, testavimui parinkome ne tik sintetinių, bet ir realesnę SSD spartą atspindinčių testų rinkinį.

  •  Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •   Vaizdo plokštė: Club3D HD6950 2GB CoolStream Edition @915/6300MHz 1.1v

 

Rezultatai

ATTO v2.47 – sintetinis testas, kurio pagalba nustatomi visų „SandForce“ valdiklį turinčių SSD linijinė įrašymo/nuskaitymo sparta, o gauti rezultatai panaudojami kaip oficialūs maksimalūs greičiai.

            Verbatim SATA III                        Corsair Force 3                          Corsair F60

„Verbatim SATA III 120 GB“ SSD nesugebėjo pasiekti maksimalios, gamintojo specifikacijose užbrėžtos, 550 ir 510 MB/s spartos. ATTO užfiksavo 539 MB/s siekiantį linijinį skaitymą bei beveik 494 MB/s siekiantį linijinį rašymą. „Corsair Force 3“ atitinkamai pasiekė 539 ir 502 MB/s siekiančius greičius. Tuo tarpu „Corsair F60“ nuo SATA III atstovų atsilieka kiek mažiau nei dvigubai.

 

CrystalDiskMark (CDM) v3.0.1c – sintetinis testas, fiksuojantis tiek linijinę, tiek atsitiktinę skaitymo/rašymo spartą. Testavimo įrankis geba dirbti tiek su spūdžiais, tiek ir su ne spūdžiais duomenimis. Toks scenarijus itin svarbus „SandForce“ kontrolerius turintiems SSD kaupikliams, kurių sparta priklauso nuo failo tipo. „DuraWrite“ technologija, kiekvieną kartą įrašant informaciją į atminties celę, stengiasi suspausti duomenis ir padidinti spartą, todėl „SandForce“ kur kas labiau mėgsta spūdžius duomenis.

Verbatim SATA III 120 GB

                      Spūdūs duomenys                                       Nespūdūs duomenys

 

Corsair Force 3 120 GB

                      Spūdūs duomenys                                      Nespūdūs duomenys

 

Corsair F60

                      Spūdūs duomenys                                     Nespūdūs duomenys

 

 „Verbatim“ sugebėjo užfiksuoti tikrai gerus rezultatus tiek su spūdžiais, tiek ir su nespūdžiais duomenimis. Žinoma, mus labiausiai domina 4 kB blokų rašymo ir skaitymo sparta. Rašant spūdžius 4 kB dydžio failus pasiekta 37.85 MB/s sparta, o skaitymas siekė 111.3 MB/s. Dirbant su ne spūdžiais failais, atitinkamai pasiekti 31.81 MB/s ir 114.8 MB/s rezultatai. „Corsair Force 3“ sugebėjo prilygti tik spūdžių failų skaityme – 111.2 MB/s. Kiti 4 kB blokų rezultatai buvo prastesni: 26.94, 21.94 ir 107.9 MB/s. Tiesa, pastarajam SSD sekėsi apčiuopiamai geriau įrašinėjant spūdžius 4 kB dydžio failus, padidinus kreipties skaičių iki 32: 248 MB/s prieš 227.8 MB/s.

 

Futuremark PCMark7 – daugiau realią SSD spartą reprezentuojantis įrankis, parodantis ne tik bendrą informacijos kaupiklio spartą, bet ir jo spartą (MB/s) tam tikrose užduotyse. Disko kreipties komandos vykdomos ne ištisiniu, bet kartkartėmis nutrūkstančiu srautu, dėl vis „išlendančio“duomenų apdorojimo.

„Verbatim“ SSD sugebėjo surinkti 16 taškų daugiau už „Corsair Force 3“. SATA II naudojantis „Corsair F60“ kaupiklis nuo lyderio atsiliko 158 taškais. Abu SATA III kaupikliai bent minimaliai buvo greitesni visuose testuose, išskyrus aplikacijų starto (angl. starting applications) testą, kuriame nuo „Corsair F60“ atsiliko apie 2 MB/s (37.31 ir 37.06 prieš 39.27 MB/s).

 

Toliau pasižiūrėsime, kaip abiems kaupikliams sekasi susitvarkyti su kasdieninėmis užduotimis. Pasirinkome 8,16 GB talpos papkę, talpinančią beveik 1300 ivairaus dydžio failų (1 KB – 250 MB) ir praskanavome ją su Bitdifender Total Security 2011 antivirusine programa.

Apčiuopiamo skirtumo tarp trijų SSD kaupiklių nėra. „Verbatim“ atstovas buvo greičiausias – 3:46 min., „Force 3“ – 3:51 min. ir „Force 3“ – 3:57 minutės.

 

Nusprendžiau panaudoti tą pačią, 8,16 GB sveriančią, papkę ir sekančiai užduočiai. Pasitelkus į pagalbą „Microsoft RichCopy“ kopijavimo įrankį, papkėje esantys failai buvo iškelti iš vienos direktorijos į kitą, arba tiesiog dubliuojami.

Šį kartą nugalėtoju minimalia persvara tapo „Corsair Force 3“ – 1:35 min. „Verbatim SATA III“ šioje užduotyje užtruko 1:37 minutės ir lyginant su „Force F60“ sugebėjo sutrumpinti dubliavimo laiką 71 sekunde.  Šįkart užfiksuota apčiuopiama persvara prieš SATA II atstovą.

 

Dar vienas kopijavimo testas – šįkart tiesiog copy-paste, be „RichCopy“. Parinktas vienas 3.47 GB ISO failas. Čia svarbiausi  linijiniai skaitymo ir rašymo greičiai.

„Verbatim SATA III“ atliko šią užduotį greičiausiai – 39.5 sekundės, tačiau „Force 3“ lipa ant kulnų ir užfiksavo vos viena sekunde prastesnį rezultatą – 40.5 sekundės. „Corsair F60“ antrą kartą iš eilės nusileidžia gana pastebimai, nukopijuodamas ISO failą per 63 sekundes.

 

Itin dažna namų kompiuteriuose naudojama užduotis – išarchyvavimas, todėl šiai užduočiai parinkome 8,66 GB sveriantį archyvą, kuriame tilpo beveik 5000 failų ( dydis 1 KB – 350 MB).

„Verbatim“  dar kartą įrodo savo pranašumą prieš „Force 3“, atitinkamai 3:14 ir 3:18 minutės. „Corsair F60“ išarchyvavimą atliko kiek daugiau nei minute ilgiau – 4:21.

 

Nepamiršome ir archyvavimo užduoties. SSD kaupikliai turėjo sukurti 391 MB archyvą.

Dar viena „Verbatim“ SSD pergalė, nors ir labai menka – užduotis atlikta 0.5 sekundės greičiau už „Force 3“. Šioje užduotyje praktiškai neatsiliko ir SATA II atstovas, „Corsair F60“, kuris nugalėtojui nusileido tik 4 sekundėmis.

 

„Dragon Age 2“ įrašymas – dar viena parinkta užduotis apžvalgos dalyviams.

Šįkart lyderiai susikeičia vietomis – „Corsair Force 3“ išplėšia pergalę minimalia persvara – 1 sekunde. Tuo tarpu „Force F60“ nuo lyderio atsiliko 33 sekundėmis.

 

Taip pat ir „Crysis 2“ apsilanko mūsų SSD kaupikliuose.

Sunku pasakyti kas nutiko „Force 3“ šiame teste. Skirtumas tarp jo ir „Verbatim“ čia milžiniškas – 25 sekundės. Tikėtina, kad „Force 3“, įrašinėjant,  „Crysis 2“ užsiteršė ir prarado dalį greičio, nors TRIM ir veikė. Galbūt netolimoje ateityje vėl pavyks gauti „Force 3“ ir tiksliai išsiaiškinti, kas nutiko šioje situacijoje.

 

Sekanti užduotis – Crysis 2 1.9 atnaujinimo paketo diegimas. Svoris siekia beveik 140 MB.

„Verbatim SATA III“ neabejotinas lyderis, tačiau tikrai panašu į tai, kad „Force 3“ būtų praradęs dalį greičio. Jo užfiksuotas rezultatas artimesnis SATA II atstovo, F60, pasiektam rezultatui.

 

Paskutinioji užduotis – pasižiūrėti kiek užtrunka kiekvienas kaupiklis užkraudamas pirmąjį „Crysis 2“ lygį.

Skirtumas tarp visų trijų kaupiklių minimalus. Pirmąją vietą („Verbatim) ir paskutiniąją (F60) skiria vos 0.7 sekundės.

 

Išvados

Taigi, pirmiausia apie spartą. Absoliuti dauguma, „SandForce SF-2281“ valdiklį naudojančių, dabartinių kaupiklių pasižymi 60 000 – 85 000 įvesties/išvesties operacijų per sekundę  (IOPS) skaičiumi, todėl „Verbatim“ deklaruojami vos 27 000 IOPS, rašant 4 kB dydžio blokus, prieš testavimą kėlė didelį klausimą, kur dingo beveik 2/3 IOPS ir kaip tai gali atsiliepti spartai. Nors „Verbatim SATA III“ SSD įrodė apčiuopiamą pranašumą  daugelyje mano parinktų testų, tiek sintetiniuose, tiek ir kasdieniniuose, prieš „Corsair F60“ (be abejonės, nieko kito tikėtis ir nebuvo galima), mane ypač nustebino tai, jog  vos 27 000 IOPS turintis SSD niekuo nenusileido „Corsair Force 3“, kuris, gamintojo teigimu, pasiekia 85 000 IOPS. Tiesa pasakius, „Verbatim“ gaminys net buvo kiek greitesnis daugelyje pasirinktų testų („Force 3“ anomalija su „Crysis 2“ čia neįtraukiama). Tikėtina, kad „Verbatim“ savo produkto IOPS spartą nustatinėjo ne su IOMeter 08 (kaip „Corsair“), o su kitu įrankiu. Tai galėtų paaiškinti tokį didelį deklaruojamų IOPS skirtumą ir to skirtumo nepasireiškimą testuose. Lietuvoje „Verbatim SATA III 120“ įsigyti itin problematiška. Šį „Verbatim“ modelį pasisekė rasti tik "BalticMart.eu" parduotuvėje, kur jis kainuoja beveik 425 LT. Pastarasis kainuoja visu 60 litų brangiau už „Corsair Force 3“ 120 GB talpos kaupiklį, todėl kaina tikrai didelė. Rinkoje už tokią sumą (ir net pigiau) yra kur kas geresnių 120 GB talpos pasirinkimų: „ADATA S511“, „ OCZ Vertex 3“, „Mach Xtreme DS Turbo“ ir dar keletas kitų. Taigi, „Verbatim“ kaina tikrai nėra viliojanti ir, sakyčiau, nekonkurencinga…  Ir dar vienas minusas – „Verbatim“ gaminiui Europoje suteikiama tik dviejų metų garantija, o tai yra metais trumpiau už kitų gamintojų teikiamą garantinį servisą. Apibendrinant, „Verbatim SATA III“ kaupiklis gauna 7,5 balų įvertinimą, o jo didžiausios problemos (kaina ir garantija) gula ant gamintojo pečių. „Verbatim“ privalo į tai reaguoti, jei nori rimtai patraukti Europos pirkėjų dėmesį.

Privalumai:

  1. Greitesnis, nei buvo tikėtasi.
  2. SATA III 6 Gb/s sąsaja
  3. Paprastas stilingas išorinis dizainas

Trūkumai:

  1. Kaina
  2. Komplektacijoje nėra 5.25 rėmelio
  3. Dviejų metų garantija

 

                                             

AČIŪ Technews.lt nariui, NRJ, suteikusiam galimybę palyginimui turėti "Corsair Force 3" SSD kaupiklį.

6 Komentarai

  1. daniukas21 parašė:

    issami ampzvalga :)krenta pamazu kainos, neuzilgo bus galima isigyti nedraskant kisenes 🙂

  2. Fostil parašė:

    Is ties gera apzvalga gavos. Kas svarbiausiai idejai ne vien tuos blatnus sintetinius testus, bet ir real life salygom patestavai. Tikrai nesitikejau tokiu rezultatu is naujoko rinkoje. Kaina sumazintu ir butu tikrai visai nieko pasirinkimas.
    Pazejau daugiau force3 apzvalgu, tai CrystalDiskMark rezultatai ziauriai skiriasi visur. Kaikur net iki +-40mb/s skirtumai buna…

  3. Heloxx parašė:

    apzvalga nebloga, bet norejosi kad butu palyginta ir su parastais hdd diskais

  4. BC00 parašė:

    Fostil -> daug lemia SATA kontroleris, testavimo sąlygos (SSD visiškai naujas (pilnai išvalytas) ar jau kiek nors buvo įrašyta info į jį), dar kažkiek gali lemti firmware’as.
    Heloxx -> galbūt sekantį kartą įdėsim ir HDD.

  5. Atavar parašė:

    BC> Jei ketini reguliariai testuoti SSD ir vis pildyti duombaze, siulau CrystalDiskMark pakeisti i AS SSD testuka. O seip gan nebloga apzvalgele gavosi. Pastebejimas: noretusi pilnos stendo konfiguracijos, CPU+RAM imho tiesiog butinas pamineti, tu gi kazkodel paminejai tik MB.

  6. BC00 parašė:

    Kažkaip pamiršau pilną PC komplektaciją, – pridėta. O dėl ateities SSD apžvalgų kol kas niekas neaišku, viskas užraukta SB, bet jei vėl tapsim patikimi nebus sunku ir AS SSD paleist.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.