Corsair CX600M maitinimo šaltinis

Šiandien atiduosime retą duoklę ne pačių galingiausių ir brangiausių maitinimo šaltinių ieškantiems žmonėms. Paskutinis apžvelgtas šio segmento narys – „Chieftec APS-650CB“ – pasirodė pakankamai patrauklus produktas. Šiandien testuose – panašus „Corsair“ produktas. Atnaujintas 600 W CX600 variantas, CX600M, su atjungiamais kabeliais ir bronziniu 80 Plus sertifikatu. Už 235 litus tai atrodo pakankamai patrauklus maitinimo šaltinis, atsiduriantis toje pačioje kainų kategorijoje kaip ir pakankamai neseniai apžvelgtas „Chieftec A135“.

 

 

  • Apie gamintoją
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Blokas
  • Testai
  • Išvados

 

Apie gamintoją

Nors amerikiečių kompanija „Corsair“ turbūt iki skausmo žinoma net stalinių kompiuterių komponentais mažiau besidominantiems vartotojams, ne kiekvienas žino, nuo ko prasidėjo „Corsair“ kelias į entuziastų širdis daugelyje HW frontų: pradedant maitinimo blokais ir baigiant periferija. Jei daugelis mano, kad įmonės augimas prasidėjo nuo DRAM modulių, būtent šių komponentų gamyba „Corsair“ ir išgarsėjo, tie šiek tiek klysta. 1994 metais JAV įkurta įmonė pirmiausiai pradėjo gaminti L2 lygio atmintį OEM gamintojams, tačiau po „Intel" sprendimo įkomponuoti L2 atmintį į savo „Pentium Pro šeimos procesorius, „Corsair paliko šią rinką ir pradėjo išskirtinai koncentruotis į operatyvios atminties modulių gamybą. Iš pradžių žvilgsnis buo nukreiptas į serverių zoną, tačiau po kiek laiko kompanija pristatė ir entuziastams skirtus rinkinius. Per beveik dvidešimtmetį trunkantį gyvavimą „Corsair sugebėjo sėkmingai įžengti į daugelį PC komponentų rinkų: SSD, PSU, korpusų, aušintuvų bei periferijos, pradedant klaviatūromis bei baigiant garso technika.

 

Pakuotė ir komplektacija

CX600M pakuotė neišsiskiria nei gabaritais, nei reklaminėmis frazėmis. Priekinėje dalyje aiškiai matome modelio pavadinimą ir paties maitinimo šaltinio nuotrauką, taip pat informaciją apie galią, 80 Plus Bronze sertifikatą ir 3 metų garantiją. Kitoje pusėje labai malonu matyti informaciją apie maitinimo šaltinio kabelius, srovių pasiskirstymą, naudingumo koeficiento bei ventiliatoriaus triukšmo grafikus, priklausomai nuo apkrovos.





Kartu su maitinimo šaltiniu pakuotėje randame atjungiamus kabelius, varžtus maitinimo bloko tvirtinimui, AC maitinimo kabelį, kelias fiksacines juosteles kabelių surišimui ir vartotojo vadovą. Sunkiai galima įsivaizduoti geresnę komplektaciją.



Specifikacijos


Šis „Corsair“ maitinimo šaltinis turi vieną +12 V liniją, kuria gali atiduoti 46 A srovę (552 W) arba 92 % visos deklaruojamos galios. Labai geras skaičius, turint omenyje, jog tai nėra aukštos klasės maitinimo blokas. Kombinuota +3,3 ir +5 V galia siekia iki 130 W. 80 Plus Bronze naudingumo sertifikatas žada iki 85 % naudingumo koeficientą esant 50 % apkrovai ir bent 82 % naudingumo koeficientas esant 20 ir 100 % apkrovoms. Ir tai  – 115 V įtampos tinkle. 230 V tinkle rezultatai paprastai būna geresni.


CX600M suderinamas su ATX12V 2.3 ir EPS12V 2.91 standartais. Be abejo, maitinimo blokas turi aktyvią PFC ir atitinka ErP Lot 6 2013 standartą. Maitinimo šaltinio apsaugų sąrašas taip pat ilgas. Corsair mini OCP, OVP, UVP, SCP, OTP ir OPP. Gaminiui suteikiama trijų metų garantija.

„Corsair“ teigimu, maitinimo blokas yra tylus net ir prie maksimalios apkrovos. Jei prie 20 ir 50 % apkrovos triukšmo lygis siekia tik 12,6 ir 14,1 dBA, tai net prie 100 % apkrovos šis skaičius pakyla iki 32,2 dBA. Tiesa, neminima prie kokios aplinkos temperatūros gautas toks rezultatas. Jau kitoje „Corsair“ tinklapio vietoje pateikiamas grafikas atrodo kiek kitaip:


Bet kokiu atveju tokių skaičių šioje apžvalgoje tikėtis nereikia. Antatolijaus ventiliatoriai sukuria nelabai jaukų, 46 dBA foną, o maitinimo bloko ventiliatoriaus skleidžiamą triukšmą tenka matuoti 5 cm atstumu nuo maitinimo šaltinio.

 

Blokas

„Corsair CX600M“ yra įprastų ATX standartui matmentų (140  x 150  x 86) mm., dengtas juodais matiniais dažnais. Blokas aušinamas 12 cm skersmens ventiliatoriumi. Gale – įprastos korio formos grotelės ir įjungimo mygtukas. Priešingoje pusėje nėra krūvos lizdų atjungiamiems kabeliams, tik keturi lizdai, jog pridedami kabeliai užpildytų juos visus.





Neatjungiami kabeliai:

●      24 kontaktų ATX – 60 cm

●      8 kontaktų EPS – 65 cm

Atjungiami kabeliai:

●      6+2 kontaktų PCI-E – 60 cm + 15 cm

●      SATA – 40 cm + 12 cm + 12 cm

●      SATA – 40 cm + 12 cm + 12 cm

●      4 kontaktų Molex – 40 cm + 12 cm + 12 cm + 12 cm + 12 cm (FDD)

Pagyrimo nusipelno atjungiami periferiniai kabeliai. Kaip matote nuotraukose – jie plokšti ir su jais patogu dirbti. Tik 8 kontaktų EPS laidas per vidurį perskirtas į dvi gijas po 4 laidelius. Tai leidžia juos suglausti lygiagrečiai, tačiau papildomai gali reikti pasirūpinti jų surišimu. Pagrindinės plokštės maitinimo kabelis įprastas, įvilktas į „rankovę”. Blokas turi du PCI-E kabelius vaizdo plokštėms – įprastą skaičių nebrangiems tokios galios maitinimo šaltiniams.



Atidarius maitinimo šaltinį iškart pasitinka žalia CWT izoliacija apvynioti komponentai. Maitinimo šaltinio montažinė plokštė leidžia ją sudėti į dar mažesnio gylio dėžutę, o visi komponentai atrodo labai tvarkingai sutalpinti joje ir nepergrūsti.



Pirminio filtravimo grandinė įgyvendinta be priekaištų. Pora Y jungimo kondensatorių sulituota jau ant maitinimo lizdo, dar pora analogiškų kondensatorių, kartu su dviem X jungimo kondensatoriais, varistoriumi bei rite sulituoti ant spausdintinės plokštės. Toliau seka srovę išlyginantis diodų tiltelis su atskiru radiatoriumi, o po jo seka PFC dalis su „Panasonic“ (270 uF, 400 V, 85°C) kondensatoriumi. Tiek pirminės, tiek ir antrinės dalies radiatoriai yra visai nedideli. Maitinimo bloke naudojamas grupinis linijų reguliavimas, ko ir reikėtų tikėtis pigesniuose maitinimo šaltiniuose. Juolab, jog dabar jis kur kas kokybiškesnis nei prieš keletą metų. Maitinimo bloko parametrų stebėjimu rūpinasi PS229 schema. PFC valdiklis iškeltas ant kitos PCB. Filtravimo kondensatoriai pagaminti Taivano firmos „CapXcon“ (105° C). Galutinio filtravimo dalyje jie yra vos keli. Papildomų kondensatorių ant atjungiamų laidų lizdų PCB nėra. Dabar gana dažnai sutinkame geresnį vardą turinčių japonų kondensatorių gamintojų net ir pigesniuose maitinimo šaltiniuose. Apskritai maitinimo bloko konstrukcija gana panaši į to paties „Chieftec A135“. Lieka išsiaiškinti, ar testų rezultatai taip pat bus tokie.

 

Bloko aušinimui panaudotas „Yate Loon D12SM-12“ (12V, 0,30 A) ventiliatorius, galintis įsisukti iki 1650 RPM ir sukurti 70,5 CFM oro srautą. Dalis ventiliatoriaus uždenga permatomo plastiko pertvara.

 

Testai

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Ir iš tiesų maitinimo bloko rezultatai pakankamai artimi A135 650 W maitinimo šaltiniui. CX600M visame aprkrovų ruože išlaiko aukštą naudingumo koeficientą ir pasižymi lūkesčius pranokstančiu įtampų reguliavimu. Tiesa, +12 V linija esant didesnėms perkrovoms įtampos gali ir neišsilaikyti žemiau nei ties 5 % verte, tačiau atiduodant 600 W su tuo susidoroja be problemų. Kaip ir teigia „Corsair“, maitinimo blokas iki 50 % apkrovos veikia labai tyliai, netgi aukštoje aplinkos temperatūroje. Prie didelių apkrovų ventiliatoriaus triukšmas yra pakankamai gerai girdimas. Malonu, jog temperatūros visais atvejais nepasiekia pavojingų ribų. Dabar žvilgsnis į pulsacijas:


+12V, 100 % apkrova, 40 us


+12 V, 100 % apkrova, 1 ms


+5 V, 100 % apkrova, 40 us


+3,3 V, 100 % apkrova, 40 us


+12V, 110 % apkrova, 40 us


+12 V, 110 % apkrova, 1 ms

Čia vaizdas taip pat ganėtinai geras. +12V linijos triukšmai trumpesniam periode, esant 100 % apkrovai neviršija net 50 mV, o ilgesniame periode spygliai pasiekia 100 mV ribą. +3,3 ir +5 V linijų triukšmai taip pat neviršija 40 mV. Perkrovos teste matyti, jog triukšmai +12 V linijoje padidėja labiau nei buvo galima spėti. Tai darkart įrodo, jog papildomų rezervų CX600M neturi daug.

Apsaugos nuo trumpojo jungimo maitinimo bloke veikia puikiai. Išjungtas maitinimo šaltinis naudoja apvalų 0 vatų, o budėjimo režime – 0,8 W.

 

Išvados

Apžvelgiant šį maitinimo bloką nejučiom kyla noras palyginti jį su tos pačios klasės „Chieftec A135“ modeliu. Abu maitinimo šaltiniai viduje yra gana paprasti, tačiau labai gerai atlieka savo darbą. Abu pasižymi panašiomis triukšmo charakteristikomis ir pakankamai geru įtampų reguliavimu. „Chieftec“ pasižymi didesne galia ir geresniais rezultatais perkrovos testuose. Tuo tarpu „Corsair“ įtampos kiek arčiau nominalių verčių, kabeliai patogesni dirbti, o garantija ne dviejų, o trijų metų. Ir visgi negaliu primigtinai išskirti kažkurio kaip aiškaus ir universalaus bei kiekvienam labiau tinkančio favorito. Aišku tik tiek, jog „Corsair CX600M“ šiandien galime priskirti prie konkurencingų ir solidžių nebrangių vidurinės galios maitinimo blokų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.