Fractal Design Tesla R2 650 W: ar modulinio dizaino neturėjimas gali netapti kritiniu minusu?

„Fractal Design” maitinimo šaltinių pasiūlai tęsiantis nuo 80+ Bronze iki 80+ Platinum efektyvumo sertifikatus turinčių produktų, tiesa 80+ Silver yra aplenkiamas, atjungiamų laidų savybe pasižymi tik aukščiausios klasės „Newton R3” serija. Šįkart mus pasiekė vidutinės klasės, 80+ Gold sertifikatą turintis, „Tesla R2” serijos 650 W produktas ir mes pabandysime išsiaiškinti, ar modulinio kabelių dizaino nebuvimas gali nebūti toks kritiškas minusas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

  • Apie Fractal Design
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Fractal Design

„Fractal Design“ (FD) Lietuvos rinkoje pasirodė ne per seniausiai. Švedijos įmonės gamybos pakraipa labai primena mums puikiai pažystamą „Nexus“, o tai reiškia, jog gamintojas pirmiausiai susikoncentravęs į tylos pageidaujančią auditoriją, todėl visai nenuostabu, kad kokybiški „Fractal Design“ korpusai susilaukė pakankamai didelio susidomėjimo tarp tylos pageidaujančių pirkėjų. Tiesa, švedai siūlo ne tik korpusus, bet ir sisteminius ventiliatorius, o visai neseniai atnaujino ir savo maitinimo šaltinių gamą.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Fractal Design Tesla R2” maitinimo šaltinis atkeliauja itin kompaktiškoje ir patogiam transportavimui pritaikytoje pakuotėje. Priekinė sienelė talpina 80+ Gold, SLI ir CrossFire X sertifikatus bei leidžia susipažinti su PSU išoriniu dizainu.

Priešinga pakuotės dalis pažymi elektrines specifikacijas, turimas sąsajas bei informuoja, kad „Tesla R2” turėtų pasižymėti pastebimai didesniu efektyvumu, nei kiti 80+ Gold sertifikatą turintys maitinimo šaltiniai, apkrovai siekiant ~50 %. Taip pat akcentuojama, kad šis produktas naudoja į temperatūros pokyčius reaguojantį 135 mm. ventiliatorių, kurio sūkiai pastebimiau suaktyvėja tik apkrovai pasiekus ~70 %.

Dažniausiai gamintojai taupo komplektacijos gausos sąskaita palikdami ramybėje apsaugines medžiagas. „Fractal Design” nusprendė viską atlikti atvirkščiai, maitinimo šaltiniui priskirdami medžiaginį maišelį, pridedami ne tik AC laidą, vartotojo gidą, tvirtinimo varžtus bei plastikinių kabelių surišėjus, bet ir pora medžiaginių. Nors viskas sudėta į atskirą baltą dėžutę, tačiau paminkštinimų čia randama vos vienas. Sunku pasakyti kiek centų toks spredimas leido sutaupyti, bet kaip ten bebūtų, komplektacija nėra nuvilianti.

 

Specifikacijos

650 W galios modelis yra antras nuo priekio pagal silpnumą iš visos „Tesla R2” šeimos, kurią taip pat sudaro 500, 800 ir 1000 W variantai. Nors gamintojas nutyli apie palaikomą EPS12V versiją, ATX12V 2.31 bei AFPC yra čia. Pilnos galios atidavimas prie 50o C aplinkos temperatūros išlieka šiokiu tokiu tabu: esant tokiai temperatūrai „Tesla R2 gali atiduoti ~80 % savo galios, o visi 650 W, pasak gamintojo, gali būti atiduodami prie 40o C. Tai nėra jau taip blogai, ypač, kuomet tie 40o C tikrai turėtų ūgtelėti iki kokių 45o C,  tačiau panašių kainų rinkoje plaukioja ir varžovų, šalia kurių specifikacijų be išlygų parašyti 50o C.

80+ Gold sertifikatą turintis 650 W modelis pasižymi vienintele +12 V linija, kuria gali atiduoti visą savo galią 648 W (54 A). Mažųjų linijų galia yra viena mažesnių, kokias teko matyti ir siekia 100 W: +3.3 V (20 A) ir +5 V (20 A). Nepaisant to, tai yra pakankamas sprendimas šiuolaikinėms PC sistemoms. +5Vsb linijos galia siekia 12,5 W (2,5 A). Naudojamų apsaugų paketas tikrai nedžiugina. „Tesla R2” palaiko viso labo tris apsaugas: OVP, UVP ir SCP. Gerai, OCP tokios struktūros maitinimo šaltiniui tikrai nėra būtina, tačiau OPP yra būtinybė. OTP taip pat nepamaišytų, nors ir komplektuojamas 135 mm. ventiliatorius pasižymi dvigubais rutuliniais guoliais.

Kalbėti apie siūlomų kabelių asortimentą tikrai nebus sunku: PSU nėra modulinis, o ir siūlomų kabelių skaičius nėra didelis.

Kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 650 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 700 mm
  • 1x [2x 6+2 pin PCI-E] – 540 mm + 100 mm       
  • 1x [3x SATA] – 540 mm + 130 mm + 130 mm
  • 1x [3x SATA] – 420 mm + 130 mm + 130 mm
  • 1x [2x Molex + 1x FDD] – 580 + 120 + 120 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 2x 6+2 pin (PCI-E)
  • 6x SATA
  • 2x 4-pin molex
  • 1x FDD

Matomai „Fractal Design” žino bent pora mitinių personažų, kaip devyngalvį slibiną ar Medūzą, todėl stengėsi pastarųjų nesupažindinti su būsimu pirkėju. Šis „Tesla R2” modelis pasižymi tiek pakankamai ilgais pagrindiniais kabeliais, ypač EPS12V, kuris čia, laimei, vos vienas, tiek periferiniais. Visų gijų storis siekia 18 AWG.

Vartotojui net pateikiami skirtingo ilgio SATA kabeliai, tačiau kompromiso ieškojimas tarp galimo tvarkos apsunkinimo korpuse ir optimalaus kabelių skaičiaus privertė atsisakyti dviejų PCI-E 6+2-pin jungčių bei papildomų keletos ar bent vienos molex. Jei molex jungtys nėra dar tokio kritinio svarbumo (vistik norėtųsi matyti bent tris tokias), vos dvi PCI-E 6+2-pin sąsajos tikrai nėra optimalus sprendimas 650 W maitinimo šaltiniui. „Fractal Design” sprendimas atsisakyti antros EPS12V, nepridėti begalės SATA ir molex jungčių yra suprantamas, tačiau vos su dviem PCI-E jungtimis, manau, buvo prašauta… Kaip ir galima buvo tikėtis sleaving’o kokybė nėra pavyzdinė ir visi kabeliai yra linkę plaukioti savo medžiaginėse įmautėse.

 

Žvilgsnis iš arčiau

650 W „Tesla R2” modelio ilgis siekia 165 mm. Maitinimo šaltinis padengtas juodu dažų sluoksniu. Ant vieno iš šonų patalpintas lipdukas su elektrinėmis specifikacijomis, ant kito – lipdukas, nurodantis gamintoją, PSU seriją ir galią.

Priekinėje PSU dalyje patalpintas AC lizdas ir 90o kampu pakreiptas įjungimo/išjungimo mygtukas. Čia dar kartą nurodyta maitinimo šaltinio šeima bei galia. Kaip įprasta, nemodulinio dizaino PSU galinė panelė niekuo neišsiskirianti: šūsnis neatjungiamų kabelių bei perforacinė juosta viršutinėje dalyje.

„Tesla R2” dugnas pasižymi firminiu išgraviruotu „Fractal Design” ženklu – snaige. 135 mm. skersmens baltas ventiliatorius slepiasi po korio formos grotelėmis, kurių kampuose išdėstyti keturi antivibraciniai paminkštinimai.

 

„Tesla R2” 650 W OEM gamintojas „ATNG”. Kaip ir seniau apžvelgtame „Newton R3” 600 W modelyje čia taip pat panaudota pusinė tilto kartu su LLC konverteriu ir sinchroniniu išlyginimu (DC-DC) topologija, todėl visai nenusotabu, kad vidinis abiejų maitinimo šaltinių dizainas yra labai panašus. Žvelgiant į PCB dydį, panašu, kad turime dar vieną atvejį, kuomet OEM gamintojas patingi sukurti naują korpusą.

Pirminis filtravime dalyvaujantys komponentai paskirstyti už AC lizdo ir ant pagrindinės PCB: penki X, keturi Y, dvi varinės ritės bei metalo oksido varistorius (MOV). Viengubą diodų tiltelį bei pirminius persijungiančius tranzistorius aušina bendras pilkos spalvos radiatorius. Pagrindinis elektrolitinis kondensatorius pagamintas „Teapo” (390uF/400V/105oC). Iš tikrųjų kartais kelia nuostabą sprendimai, kuriais bandoma sutaupyti 2-3 JAV dolerius pasirenkant Taivano kilmės kondensatorių vietoje japoniško. APFC grandinės darbą prižiūri CM6502 IC, kuri patalpinta šalia diodų tiltelio.

Maitinimo šaltinis antrinio filtravimo zonoje naudojamas sinchroninis išlyginimo dizainas: mažosios +3.3 ir +5 V linijos generuojamos iš +12 V, o tai reiškia ne tik, kad čia panauodti DC-DC keitikliai, bet 650 W modelis, kaip ir visa „Tesla R2” serija pilnai palaiko „Intel Haswell” procesorius. Prieš pat ant atskiros PCB iškeltus DC-DC konverterius turime vieną eilę MOSFET tranzistorių, kurie aušinami atskiru radiatoriumi. Už apsaugų suveikimą atsakinga GR8313 mikroschema.

Nors gamintojas atžymi, kad maitinimo bloke panaudoti taivanietiški kondensatoriai, antrinio filtravimo zonoje taip pat randame ir polimerinių Kinijos gamintojo „CapXon” kondensatorių. Nei šalia randami 105o C karštį ištveriantys elektrolitiniai „Teapo”, nei tuol labiau „CapXon” nekelia susižavėjimo ir nepriverčia sakyti „wow", tačiau nerimą kiek išsklaido neužgriozdinta zona, todėl abiejų rūšių kondensatorius pasiekiantis oro srautas turėtų prailginti jų ilgaamžiškumą.

Panašu, kad mūsų „Tesla R2” modelis naudoja tą patį 135 mm. skermsnes „GlobeFan” RL4Z-B1352512M (0.28A/12V) ventiliatorių, kokį radome apžvelgdami „Newton R3” serijos atstovą. Aušinimo įrenginys naudoja rutulinius guolius ir geba suktis maksimaliu 1200 RPM intensyvumu. Tiesa, čia esti esminis skirtumas: „Tesla R2” neturi pusiau pasyvaus režimo, todėl PSU bereikalingai kaups dulkes, nors ir triukšmo charakteristikos abiejų maitinimo šaltinių turėtų būti kone identiškos.

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Rezultatai

„Tesla R2” pranoksta save. 80+ Gold reikalavimai 230 V tinkle viršyjami, švelniai tariant, gerokai: 20 % apkrova – 4.1 %, 50 % – 1.6 %, 100 % – 4.2 %. Tai reiškia, kad pritrūksta vos 0.4 % (50 % apkrova) iki 80+ Platinum sertifikato. Panaikinti tokį deficitą leistų net nedaug žemesnės aplinkos temperatūros. Fractal Design dėžutė nemelavo: „Tesla R2” gana stipriai viršyja 80+ Gold efektyvumą. Džiugina aukštas efektyvumas atiduodant labai mažai energijos, o perkrovos teste maitinimo šaltinio efektyvumas išlieka stabiliai aukštas – vos -0.3 %, lyginant su 100 % apkrova.

Jei atvirai, tokio įtampų reguliavimo iš vidutinės klasės „Fractal Design” PSU nesitikėjau, ypač, kai gamintojas viso labo pažadėjo, kad nuokrypiai įtilps tik į 3 %. Testavimas parodė, kad +12 V ir +5 V ribos gali būti sumažintos iki 1.5 %: maksimalus +12 V nuokrypis – 1.25 %, +5 V – 1 %. Puikius reikalus gadinančia tapo +3.3 V linija, kurios maksimalus nuokrypis siekia 2.12 %. Tiesą pasakius, gadinimo sąvoką galima suprasti dvejopai. 2.12 % siekiantis nuokrypis laikomas beveik puikiu pasiekimu, tačiau paragavus (šiuo atveju pamačius) norisi dar daugiau. Būtų kur kas maloniau matyti į 2 % neperžengiantį rezultatą.

Atiduodamas pusė savo galios „Tesla R2” 650 W PSU išlieka tokiu pačiu tyliu, kaip atiduodant vos ~50 W. Ventiliatoriaus suaktyvėjimas fiksuojamas pasiekus 75 % apkrovą ir panašios garso charakteristikos (57-58 dBA) išlieka ir 100 % teste. Pasirodo, ventiliatorius dar turi rezervų – ima suktis dar intensyviau perkrovos teste bandydamas ataušinti pastebimai išaugusias temperatūras. Pastarosios jokio nerimo nesukelia, o „GlobeFan” ventiliatoriaus triukšmingumo lygis, kaip ir spėjau, yra beveik identiškas prieš tai apžvelgtam „Newton R3” 600 W modeliui.

+3.3 V

+5 V

+12 V

Šįkart labai gerą įvaizdiį slopinant bangavimus bando sugadinti jau +5 V linija – 34.4 mV yra labai vidutiniškas rezultatas. +12 V linija demonstruoja tikai gerus rezultatus: bangavimas telpa į 25 mV, o triukšmai neperžengia 95 mV.

+12 V overload

Nors perkrovos režime bangavimo amplitudė +12 V linijoje nukrito iki ~23 mV, maksimalūs triukšmai viršyjo 100 mV.  Jokios tragedijos nėra.

Apsaugos nuo trumpojo jungimo +12 v ir +5 V linijose suveikė be priekaištų. Budėjimo režime PSU naudojo 0.9 W, išjungtas – 0.6 W.

Išvados

Peržvelgus testus, 650 W galios „Tesla R2” neabejotinai galima įvardinti kaip solidų vidutinės klasės maitinimo šaltinį, pasižymintį mažesne nei 2,5 % visų linijų reguliacija, labai geru bangavimų slopinimu +12 V ir +3.3 V linjose bei itin aukštu efektyvumu, linkstančiu prie 80+ Platinum. Daugelis sakys, kad didžiausias šio PSU trūkumu tampa modulinio dizaino nebuvimas, tačiau „Fractal Design” parinkta minimali kabelių sistema garantuoja, jog korpuse teks slėpti vos vieną ar du visiškai nenaudojamus kabelius. Tiesa, mažas pastarųjų skaičius sąlygoja ir neoptimalų jungčių skaičių. Jei 6x SATA atrodo pakankamai solidžiai, 2x molex priverčia susimąstyti, tai 2x PCI-E 6+2 jungtys 650 W maitinimo šaltiniui yra tikrai mažoka. Dvidešimčia litų brangesnis „FSP Aurum” siūlo +50 W, keletą papildomų jungčių (tarp jų ir 2x PCI-E 6+2) bei iki penkių metų išaugusią garantiją. Apie 340 litų siekianti „Tesla R2” kaina neleidžia pasižymėti nei labai patraukliu kainos/ kokybės santykiu, nei iškristi iš bendro konteksto. Aišku viena: pagrindiniai konkurentai privalo neatsilikti ten, kur „Tesla R2” suspindėjo – įtampų reguliavime bei triukšmų slopinime, kitaip teikiami privalumai gali ir nepadėti.

Privalumai:

  1. Labai gera visų linijų reguliacija (< 2.5 %)
  2. Labai geras triukšmų slopinimas +12 V ir 3.3 V linijose;
  3. Efektyvumas artėjantis prie 80+ Platinum;
  4. Konkurencinga kaina;
  5. Labai tylus iki pat 75 % apkrovos;
  6. Mažas skaičius kabelių neišryškina nemoduliaraus dizaino trūkumų;
  7. Skirtingo ilgio kabeliai su 6x SATA jungtimis;
  8. Puikiai išpildyta komplektacija;
  9. Sėkmingai atidavė ~700 W;
  10. Prieinamas balta versija

Vidutiniška:

  1. Vidutiniškas bangavimų slopinimas +5 V linijoje;
  2. Panaudota dalis kiniškų kondensatorių;
  3. Trijų metų garantija;
  4. Labai vidutiniškas kabelių sleaving'as;

Trūkumai:

  1. Neturi OPP ir OTP apsaugų;
  2. Vos dvi PCI-E 6+2 jungtys

 

1 Komentaras

  1. DjValentas parašė:

    Išbandžiau geras ir tyliai veikiantis maitblokis vienintelis minusas 2 molex jungtys

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.