„GoClever Aries 70“ planšetinis kompiuteris – kelias sumaniam pasirinkimui?

Jau keli metai kompiuterių rinkai iš lėto, bet dėsningai krypstant iš neportatyvios į portatyvią, pastarąjį procesą pagreitino planšetinių kompiuterių atsiradimas. Galima nuspėti, kad jos atsikando ir dalį nešiojamų kompiuterių pardavimų – kartais vartotojui tereikia nebrangaus, kompaktiško ir negalingo įrenginio, tokiu būdu aplenkiant nešiojamus kompiuterius. Šiandien su potencialiais tokio tipo pirkėjais pasiaiškinsime, ar „GoClever“ firmos „Aries 70“ gali būti sutapatintas su firmos pavadinimu ir tapti protingu pasirinkimo keliu renkantis nebrangią planšetę.

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Naudojimas
  • Išvados

 

Pakuotė ir komplektacija

Kompaktiškai 7“ planšetei pakanka nedidelės stilingos dėžutės. Žemiau „Aries 70 vaizduojančia nuotrauka kvadratėliuose sužymėtos pagrindinės savybės.  Į „Android 4.2.2“ (Jelly Bean) operacinę sistemą naudojančią „GoClever Aries 70“ integruotas keturių branduolių procesorius, vienas lizdas SIM kortelei, GPS siųstuvas bei keletas prievadų, tarp jų: Wi-Fi, Bluetooth ir išplėstas 3G su HSPA+.

Priešinga dėžutės dalis su „Aries 70“ specifikacijomis supažindina kur kas geriau. Iš čia sužinome apie konkrečius panaudotus CPU/VGA modelius, ekrano tipą,  operatyvios atminties dydį, vidinę talpą ir t.t. Vis dėlto pagrindinis akcentas tenka faktui, kad „Aries 70“ turi GPS siųstuvą ir gali būti nurengtas. Planšetei priklauso paminkštinamasis dėklas ir iškart yra integruoti Lenkijos, Slovakijos ir Čekijos kelių žemėlapiai.

„Aries 70“ komplektacija turtinga: mašininis kroviklis, mini USB -> USB (female) kabelis ir mini USB -> (male) kabelis, kuris gali būti jungiamas ne tik į PC, bet ir AC bloką, taip gaunant pilnai funkcionuojantį įkroviklį.

 

Specifikacijos

„GoClever Aries 70“ yra paremtas „MediaTek MT8389“ SoC mikroschema. 28 nm litografijos pagrindu pagaminta SoC talpina keturių branduolių „ARM Cortex-A7“ procesorių ir „PowerVR SGX 544“ vaizdo posistemį, kuris dirba 300 MHz dažniu. Įprastai „Cortex-A7“ gauna 1.2 – 1.5 GHz dažnį. Šios SoC sparta yra žingsneliu žemiau kitų populiarių „nVidia Tegra 3“ ir „Exynos 4412“ sprendimams. „GoClever“ buvo konservatyvi ir parinko 1.2 GHz taktinį dažnį. „MediaTek MT8389“ palaiko gamyklinį Wi-Fi, Bluetooth v4.0, GPS, 3G/HSPA+ ir FM. Išskyrus radijo imtuvą, „Aries 70“ turi visas šias savybes. DDR3 operatyvios atminties kiekis siekia 1 GB. Vartotojas gauna 8 GB eMMC vidinės atminties, iš kurios pasiekiama kiek daugiau nei 5 GB.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Pirmas įspūdis, atsižvelgus į produkto pozicionavimą, jog „Aries 70“ pagaminimo kokybė pranoksta ar bent mažų mažiausiai atitinka prašomą kainą (kaip visada ją paskelbsime išvadose). 95 % 9 mm ir tik 312 gramų sveriančios planšetės korpuso pagaminta iš aliuminio, kuris ne tik padidina bendrą produkto vertę, bet ir pasitarnauja išsklaidant sukuriamą šilumą. Tik apatinės dalies kraštuose matomos siauros plastiko juostos ir tai yra beveik visos plastmasinės „Aries 70“ detalės. Tarp tų kitų detalių pakliūna įjungimo/išjungimo, garso kontrolės ir fizinis grįžimo į praėjusią aplikaciją mygtukai, kurie išdėstyti kairiajame planšetės krašte.

Ten, kur aliuminį keičia plastmasė įrengti pagrindiniai prijungimo lizdai. Viršutinėje dalyje matomos micro-USB sąsaja ir 3,5 mm lizdas ausinėms, žemutinėje dalyje – micro-SD ir lizdas SIM kortelei. Iš to galima spręsti, kad Aries 70 gali pasitarnauti kaip telefonas ir turi integruotą mikrofoną. Garsiakalbis (73 dB), kaip ir perkrovimo mygtukas, patalpinti galinėje planšetės dalyje. Čia taip pat integruota 2 Mpix kamera, kuri gali įrašinėti vaizdinę medžiagą HD ir full HD formatais arba fiksuoti nuotraukas 1600 x 1200 rezoliucija.

7“ IPS ekranas (1280 x 800) ekranas iš visų pusių apsuptas ~1 cm pločio rėmeliu. Kampe integruota 0,3 Mpix priekinė kamera ir garsiakalbis, kuris aktyvus kai planšetė naudojama kaip mobilusis telefonas.

 

Naudojimas

Vienas kritinių planšetinių kompiuterių aspektų – ekranas. Tokio kalibro gaminių neketiname praleidinėti per tonas įvairiausių testavimo įrankių, bandysime koncentruotis į tai, kaip planšetė elgiasi realiomis ir dažniausiai joms taikomomis naudojimosi, o ne testavimo sąlygomis.

216 PPI (pixel per inch) ekranas nėra optimaliai pritaikytas ilgam e-knygų skaitymui, tačiau „Cool Reader“ įskiepio galimybė glotninti (angl. antialiasing) raides viską sustato į patrauklias vagas. Iš tikrųjų, šis aspektas yra labai individualus: vienam gali būti maža 400 ppi, kitas komfortabiliai jausis ir prie < 200 ppi. Situacija stipriai primena PWM panaudojimą LCD monitoriuose blukinant apšvietimą. Filmų peržiūrai IPS ekrano privalumai pasitarnauja puikiai. Spalvinis kontrastas praktiškai nesikeičia net ir pritaikius 180 laipsnių artimą žiūrėjimo kampą. Net ir neturint kolorimetro galima pasakyti, kad spalvų reprodukcija pakankamai neutrali, spalvos nėra per šiltos, nelinkstama nei į vieną iš pagrindinių trijų atspalvių (mėlyna, žalia ir raudona). Maža to, didelis ekrano ryškumas leidžia matyti vaizduojamus ekranus pakankamai aiškiai net esant tiesioginiam saulės spindulių poveikiui.

                                   Be AA                                                                  Su AA

„GoClever Aries 70“ pavertimas telefonu labiausiai priminė naudojimąsi mobiliu įrenginiu su aktyvuotu garsiakalbiu. Pastatyti 7“ planšete į mobiliam telefonui skirtą padėtį (prie ausies) ir efektyviai ja naudotis nepavyks: pašnekovo garsas sklinda iš galinėje panelėje esančio garsiakalbio, o savo kalbą reiks stengtis nukreipti į šalia ekrano esantį garsiakalbį. Tai padarius, susikalbėti pasidaro nesunku, nors girdimumo kokybė neprilygsta įprastam telekomunikaciniam būdui.

Sunku tikėtis, kad biudžetinės klasės planšetė bus absoliučiai „lag free“. Nepaisant to, kad įrenginiui prireikia kelių ms pagalvoti prieš patenkant į nustatymų sekciją arba vaizdas ekrane slenka šiek tiek vangiai, nėkart neteko susidurti, kad „Aries 70“ suvibruotų, bet į aplikaciją ar sekantį skirsnį nebūtume įkelti. Sinchronizacijos šiai planšetei netrūksta, o šiokį tokį vangumą (pagrinde patenkant į meniu) greičiausiai sukelia RAM stoka. Atjungus visus būtinus servisus (veiklūs lieka tik 4-6) suvalgoma ~500 – 600 MB operatyvios atminties, tačiau vertinai bendrai – darbas sklandus daugeliu atvejų.

„Aries 70“ atkeliauja su pakankamai standartiniu įskiepių paketu. Mes turime „Google Play“, „Kingston Office“, „File Manager“, ES failų naršyklę. Pastarieji du įskiepiai iš esmės atlieka tą pačią funkciją – leidžia naršyti, kopijuoti, trinti vidinėje atmintyje ar išorinėje laikmenoje esančius failus. Kas liečia išorines laikmenas, „GoClever“ yra paspendusi spąstus, kurie garantuoja, kad NTFS formato laikmena nebus tinkamai atpažinta. Todėl privalu jungti USB atmintinukus tik su FAT32. Iš USB 2.0 rakto į „Aries 70“ kopijavimo greitis nežavi. Teko matyti 3-4 MB/s, todėl ~2 GB filmo kopijavimas užtruks 7-8 minutes.

Filmavimo kokybė (1920 x 1080):

Filmavimo kokybė (1280 x 720):

Fotografijų kokybė (1600 x 1200):

Planšetės sintetinei spartai įvertinti pasirinkome vieną populiariausių „AnTuTu“ testavimo įrankį.

 

Išvados

Kepdama naują biudžetinės klasės „Aries 70“ „GoClever“ pabandė vadovautisi taisykle „visko po truputį“. Mūsų nuostabai, kuri išaiškėjo po trijų savaičių intensyvaus naudojimo, šis posakio galutiniame pritaikyme galima įžvelgti daugiau nei protingumo apraiškų. Žinoma, „GoClever Aries 70“ nenustato jokių rekordinių spartos, funkcionalumo ir kokybės atžymų, tačiaus viskas po truputį atlikta vėl gi daugiau nei kainai atitinkamuose rėmuose. Už 579 litus „Aries 70 siūlo solidų korpusą ir kokybišką 7“ IPS ekraną, kuris, mūsų atveju, neturėjo jokio pigesnėms IPS matricoms būdingo IPS švytėjimo (angl. IPS glow). Prekyboje neradę nė vienos planšetės be WiFi, WiFi+3G prieiga sutinkama ne kiekvienoje. Šiuo atveju 3G palaikymas leis naudotis interneto prieiga ten, kur jo nėra: gatvėje, automobilyje ir panašiai (operatorių pasirinkimas lieka atskiru klausimu). Dar ir papildomai siūlydama HSPA+ protokolą bei GPS imtuvą „GoClever“ daugiau nei akivaizdžiai bando „Aries 70“ pasiūlyti daug keliaujantiems asmenims ar šeimai. Į šių savybių derinį puikiai įsitraukia mažas planšetės svoris, Bluetooth v4.0 bei SIM kortelės lizdas, galintis paversti „Aries 70“ išmaniuoju telefonu. Jei tokia galimybė 10.1“ produkte atrodo mažų mažiausiai kvailai, 7“ aparatui tai prideda papildomo funkcionalumo. Jis nėra pilnai pagrįstas, labiau abejotinas, tačiau šiuo atveju SIM lizdo integracija yra geresnis variantas, nei jo nebuvimas. Tačia visų labiausiai nustebino integruotos baterijos kantrumas. Iš 3900 mAh tikėjomės 6, maksimaliai 7 valandų laikomumo, tačiau „Aries 70“ su sumažintu ekrano apšvietimu sugebėjo išsilaikyti net devynias valandas transliuojant vaizdinę medžiagą, ir ~7 su subalansuotu. Tai parodo ne tiek talpią bateriją, kuri pagal specifikacijas nėra labai talpi, bet apie energijos sąnaudoms labai atlaidų „MediaTek“ SoC lustą.

Siekiant įkainuoti „Aries 70“patraukliai, „GoClever“, be abejonės, buvo priversta ieškoti kompromisų. Didžiausi jų buvo atlikti ne parenkant gamybos medžiagas (pasikartosiu, kad priekaištų čia praktiškai nėra), ruošiant komplektaciją, kuriai taip pat nieko netrūksta, tačiau integruojant garso posistemę bei kamerą. Stereo išdėstymo ar DTS palaikymo iš biudžetinio gaminio tikėtis naivu, tačiau „Aries 70“ pasižymi pakankamai galingais garsiakalbiais, kurie leis be problemų stebėti kino filmą, nors ir gretimame kambaryje veiks nemažą triukšmą sukuriantis televizorius. Vis dėlto iš šios sferos labiausiai nepatiko garsiakalbių patalpinimo vieta. Ne vienas planuoja naudotis planšete lovoje, ją pasidėjus ant pagalvės ar kelių, todėl teks pagalvoti apie tai, kad „Aries 70“ nugarinė panelė nepriglustų prie kito daikto, kitaip bus prarasta didžioji dalis garso. Išimtis – tyli aplinka. Tuomet galima naudoti „Aries 70“ net ir aklinai prigludusią prie pagalvės džiaugiantis aiškiu garsu. Silpniausia dalimi pasirodė besantis kamerų duetas. Jei galinė kamera iš bėdos leis įamžinti svarbiausius vaizdus/fotografijas, tai 0.3 Mpix priekinė atrodo kaip pokštas, kuris leis tik atpažinti pašnekovą ir turbūt ne daugiau.

 Nemažą skaičių video formatų atpažįstantis „Aries 70“ neturi HDMI jungties, kuri išlieka reta išskirtine planšetinių kompiuterių palydove, ypač biudžetinių. Greičiausiai šis trūkumas daugeliui nebus aktualus , tačiau negalima pražiopsoti fakto, kad „Aries 70“ atsisako atpažinti NTFS tipu suformatuotas išorines laikmenas. Pamačius užrašą „SD kortelė sugadinta“ tereikia sumaniai apeiti problemą ir naudotis pakankamai sumaniai ir pakankamai gerai subalansuota „Aries 70“.

4 Komentarai

  1. ToBeX parašė:

    Pats pardavineju 7 coliu denver plansetes po 150lt ir nesuprantu kam zmones jas perkas 🙂
    pats manau, kad 7 coliai plansetei permazai, nes telefonai dabar pagrinde 5 coliu~ tai dydis mazai skiriasi, o nesiotis reik 2 o ne viena.

  2. PhaNtoM parašė:

    Nežinau, aš, kaip NEplanšetafonu šalininkas ir turintis 4.3" mobilų, tai būčiau visai patenkintas 7" planšetu, o šis dar visai gerai atrodo ir karvės nekainuoja, dar jeigu išimtų tas bevertes kameras, galėtų ir iki 500 paleist. 🙂
    Bet either way, nejaučiu to poreikio planšiukui. 🙂

  3. ironvolf parašė:

    Šis kai virš 500lt kainuoja jau labiau vykęs, o tie po 200-300 GoClever’iai tragiški, eina į garantinius vos ne kas antras 😀

  4. BC00 parašė:

    Vis dar važiuoja 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.