Jaunesnėlis „OCZ Vector“ brolis – „Vertex 450“ 256 GB SSD kaupiklis

Paskutiniu vartotojams reikšmingu „OCZ“ žingsniu be abejonės laikoma koncentracija į jau nuosavą „Barefoot 3“ valdiklį. Atsisakiusi daugybės biudžetinės klasės SSD kaupiklių, o tuo pačiu ir „SandForce SF-2281“ valdiklių, kurie kompanijos metraštyje paliko gana tamsius įrašus, „OCZ“ ir „Barefoot 3“ pradeda sieti tamprus ryšys – didžiuliai lūkesčiai. Dabartiniame asortimente turėdama vienintelį SF-2281 grįstą SSD kaupiklį – „Vertex 3.20“ – kuriuo buvo bandoma rinkai pateikti „Vertex 3“ už mažesnę kainą, dėja, darytos apžvalgos metu – nesėkmingai, „OCZ“ bando sustiprinti pozicijas kartu su „Vertex 450“. Pastarasis linksniuojamas kaip jaunesnėlis flagmano „Vector“ brolis.

  • Apie OCZ
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Programinė įranga
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „OCZ Technologies”

2002 metais Kalifornijoje įkurta kompanija „OCZ Technology Group” iš seniau daugumai yra pažįstama kaip aukštos klasės operatyviosios atminties gamintoja. Visgi per pastaruosius kelerius metus įmonė nepaprastai daug dėmesio skyrė SSD kaupiklių rinkai ir šiuo metu gali pasiūlyti  nemenką SSD kaupiklių pasirinkimą, su įvairiais valdikliais, skirtus kiekvienam rinkos segmentui. Visiškai atsisveikinusi su operatyviąją atmintimi, savo produktų asortimente ši firma jau turi ir nemažai maitinimo blokų serijų, kurios taip pat yra spėjusios pelnyti pakankamai apdovanojimų. „OCZ Technologies" globoja ir dar vieną maitinimo šaltinių gamintoją – PC Power & Cooling, kuri stengiasi labiau koncentruotis į aukštos klasės gaminius.

 

Pakuotė ir komplektacija

Perimtas tas pats solidus, iškart su pagrindinėmis savybėmis supažindinantis, „Vector“ įpakavimas. Tik šviesių spalvų kombinacija pakeista į tamsesnių. Kartoninė dėžutė leidžia sužinoti, kad „Vertex 450“ naudoja MLC tipo atmintį, yra suprojektuotas siekiant aukštos spartos bei komplektuojamas su 2,5 -3,5" dėklu ir „Acronis“ klonavimo įranga, leisiančia be vargo perkopijuoti visą HDD esančią informaciją (įskaitant ir OS su registrais) į naująjį OCZ SSD kaupiklį. Vartotojo patogumui pridėti varžteliai, o šypsenai – firminis lipdukas „I love my SSD“. Ar pamilome „Vertex 450“ paaiškės tik apibendrinant išvadas.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„OCZ“ iš „Vertex 450“ nusprendė neatimti to aprėdo, kurį lietėme ir kilnojome apžvelgdami kompanijos flagmaną – „Vector“. Galima teigti, kad pakito tik spalvų derinys, o visa kita išliko nepasikeitę: tas pats itin sunkus, užapvalintus kampus turintis, korpusas bei 7 mm aukštis. Vietos, ant kurių pavaizduotas gamintojo vardas bei naudojamo valdiklio tipas, taip pat nepakitusios. Vienintelis skirtumas tas, kad žydru fonu apsuptą „Vector“ pavadinimą keičia tamsus fonas su „Vertex 450“ vardu. Galbūt tai užuomena apie juodajį arkliuką?

Tokio varianto tikėtis tikrai galima. „Vertex 450“ naudoja „Indilinx Barefoot 3“ valdiklį, kurio likome labai patenkinti, kuomet testavome „Vector“ SSD kaupiklį. Kadangi „OCZ“ sprendimas buvo siekis išlaikyti „Vertex 450“ už „Vector“ nugaros (kalbame apie spartą ir padėtį rinkoje), modifikacijų į teigiamą pusę tikėtis sunku. Laimei, „OCZ“ inžinieriai nesiėmė veiksmų bandydami atjunginėti sudėtinius „Barefoot 3“ valdiklio mazgus. Išlaikyti abu valdantieji procesoriai: „ARM Cortex“ ir „OCZ Aragon“ sub-procesorius. Nepakitęs ir flash atminties valdiklis. Vienintelis esminis neigiamas skirtumas tas, kad „OCZ“ kiek sumažino taktinį pagrindinio procesoriaus dažnį, leidžiant sukurti naują „Barefoot 3“ valdiklio atmainą-modelį – BF3-M10. Mūsų nuostabai kai kas buvo ir patobulinta. Skirtingai nei BF3-M00, pastarasis sutinkamas „Vector“ kaupiklyje, BF3-M10 pasižymi optimizuotu dažnio generatoriumi bei verslo klasės funkcija, kurios „OCZ“ flagmanas visiškai neturėjo – tai AES-256 šifravimas. Sumažintas taktinis dažnis turėtų lemti ir kiek mažesnes elektros sąnaudas, tačiau to patikrinti nesame pajėgūs.

Logiška, kad ant popieriaus „Vertex 450“ techninės charakteristikos atrodo ne ką prasčiau už „OCZ Vector“. Lyginant su flagmanu, linijinis rašymo greitis išlikęs nepakitęs (530 MB/s), tik vos sumažėjęs skaitymo atitikmuo: nuo 550 MB/s iki 540 MB/s. 4KB blokų IOPS sparta dėl sumažinto dažnio nukentėjusi kiek daugiau: 85 000 prieš 100 000 (skaitant) ir 90 000 prieš 95 000 (rašant).

Montažinė „Vertex 450“ plokštė savo viduryje talpina BF3-M10 valdiklį, kuriam tokia pozicija parinkta neatsitiktinai. Abipus PCB ir aplink valdiklį išdėliotus IMTF gamybos NAND lustus informacija iš valdiklio pasiekia maksimaliai trumpiausiu būdu. 256 GB modelis iš viso turi 512 MB „Micron“ gamybos spartinančios atminties, kuri, kaip ir 20 nm NAND lustai, išdėstyti abipus PCB. Aštuonis kanalus vienu metu galintis apdoroti „Barefoot 3“ valdiklis su NAND atmintimi bendrauja ONFI sąsajos pagalba.

 

Programinė įranga

„Vertex 450“, kaip ir visus kitus įprastam vartotojui skirtus komapnijos SSD kauopiklius, atstovauja „OCZ Toolbox“ programinė įranga arba, tiksliau sakant, įrankis. Tai labai labai paprastas naudojimuisi įrankis, leidžiantis automatiškai surasti ir įdiegti programinį kodą, parodyti SSD smart gaires, inicijuoti TRIM funkciją ar atlikti „secure“ trynimą, kuris grąžins SSD į pirminę būseną ir spartą. Panašu, kad visos funkcijos kartu su naujausia „OCZ Toolbox“ versija veikia be priekaištų.

 

Testavimas

Testavimas buvo atliekamas „Vertex 450“ jungiant prie vieno iš „Gigabyte MA-990XA-UD3“ pagrindinės plokštės SATA III 6 Gb/s lizdų. SATA AHCI tvarkyklės – AMD 1.2.1.331. Norėdami objektyviau įvertinti  SSD spartą, testavimui parinkome ne tik sintetinių, bet ir realesnę SSD spartą atspindinčių testų rinkinį. CrystalDiskMark ir FutureMark PCMark 7 testai buvo atlikti SSD diskams esant šviežios būsenos, o likusieji testai buvo atlikti kaupikliams perėjus į labiau nusistovėjusią būseną. Ji buvo pasiekta pilnai pripildžius kaupiklius duomenimis ir juos ištrynus esant aktyviai TRIM funkcijai. Testavimo metodika nėra ideali ir atspindi daugmaž tokią situaciją: SSD yra sisteminis diskas (OS užima < 15 % SSD talpos), kuris buvo užpildytas duomenimis (žaidimais, sunkiasvorėmis programomis) ir tuomet nutarta kaupiklį išvalyti. Informacija buvo ištrinta ir palikta tik operacinė sistema. Realaus naudojimosi testai kartojami du kartus ir išvedamas vidurkis. Po kievieno testo kompiuteris perkraunamas, siekiant išvengti bet kokio galimo informacijos įsiminimo (angl. caching).

  • Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Kietasis diskas
  • WD RE3 (1 TB / 7200 RPM / SATA II)
  • SSD kaupikliai:
  1. Crucial M500 480 GB (FW MU02) ; read 500 MB/s / write 400 MB/s
  2. Plextor M5P Xtreme 256 GB (FW 1.05) ; read 540 MB/s / write 460 MB/s
  3. OCZ Vector 256 GB (FW 1.03) ; read 550 MB/s / write 530 MB/s
  4. OCZ Vertex 4 256 GB (FW 1.5) ; read 560 MB/s / write 510 MB/s
  5. OCZ Vertex 3.20 240 GB (FW 2.30) ; read 550 MB/s / write 520 MB/s
  6. Crucial M500 480 GB (MU02); read 500 MB/s / write 400 MB/s

 

Rezultatai

ATTO v2.47 – sintetinis testas, naudojantis spūdžius duomenis, kurio pagalba nustatomi visų „SandForce“ valdiklį turinčių SSD linijinė įrašymo/nuskaitymo sparta, o gauti rezultatai panaudojami kaip oficialūs maksimalūs greičiai.

Palyginus su gamintojo deklaruojamais skaičiais, linijinio skaitymo sparta viršyjama ~6,5 MB/s. Jei „Vertex 450“ šioje vietoje pranoksta lūkesčius, tai to paties nepavyksta pakartoti rašant 8 KB failus – iki deklaruojamų rodiklių trūksta ~20 MB/s.

HD Tune Pro 5.00 – kur kas realesnius linijinius greičius parodantis testas, tikrinantis visą SSD paviršių ir eliminuojantis proveržinę spartą.

„Vertex 450“ demonstruojami rezultata iskaitant labai panašūs į „Vector“: vertinant maksimalų, vidutinį ir minimalią spartą, šiuos SSD kaupiklius teskiria vos ~10 MB/s. Vis dėlto „Vector“ išlaiko persvarą savo pusėje ir patvirtina savo, kaip flagmano, vardą.

Šiek tiek keista, bet nugalėtojas pasikeičia, kuomet „Vertex 450“ sugeba užfiksuoti šiek tiek geresnius vidutinius ir maksimalius rašymo rezultatus. Tiesa, „Vector“ nepatiria  drąstiško, bet trumpalaikio, rašymo spartos sumažėjimo (148.1 MB/s), kuris nubloškia „Vertex 450“ net už „Crucial M500“.

CrystalDiskMark (CDM) v3.0.1c – sintetinis testas, fiksuojantis tiek linijinę, tiek atsitiktinę skaitymo/rašymo spartą. Testavimo įrankis geba dirbti tiek su spūdžiais, tiek ir su ne spūdžiais duomenimis.

~ 475 MB/s siekaintys skaitymo greičiai „Vertex 450“ neiškelia į pačią viršūnę ir labiau palieka tarp „OCZ Vector“ ir „OCZ Vertex 4“ kaupiklių. Tuo tarpu jau tapo įprasta, kad „OCZ“ SSD kaupikliai pasirodo labai gerai CrystalDiskMark linijinio rašymo teste, kuriame „Vertex 450“ fiksuoja ~495 MB/s ir atsilieka tik nuo kompanijos flagmano „Vector“.

Situacija pasikartoja – „Vertex 450“ vėl nėra pavyzdinai greitas skaitant informacijją. 4K blokai nuskaitomi tik 23,8 MB/s greičiu, tačiau aiškiai atsigriebiama, kai pereinama prie tokio paties dydžio failų rašymo. Vėl visi „OCZ“ kaupikliai čia itin stiprūs.

Padidinus užklausų skaičių iki 32-ų, „Vertex 450“ sugeba pašokti beveik iki pat „Vector“. Šiuos SSD kaupiklius skiria ~10 MB/s. Vertinant spūdžių  4K failų rašymo spartą (užklausų skaičius išlieka 32) lyderiu išlieka „SandForce SF-2281“ valdiklį naudojantis „Vertex 3.20“. Visi likę kaupikliai žengia greta vienas kito. Situacija iš esmės nesikeičia ir perėjus prie nespūdžių duomenų:  visų SSD sparta labai panaši, galbūt tiek kiek išsiskiria „Crucial M500“. CrystalDiskMark atliko svarbiausią savo užduotį – įtikino, kad „Vertex 450“ naudoja nuo failų tipo nepriklausantį „Barefoot 3“ valdiklį.

Sekantis testas leidžia susidaryti vaizdą, kaip veikia ypač svarbi TRIM funkcija, atstatanti SSD kaupiklio spartą po jo užpildymo. Visi trys SSD kaupikliai pilnai užpildomi informacija ir ji ištrinama esant aktyviai TRIM funkcijai. Testuojama tik įrašymo sparta, nes skaitymo sparta po disko užpildymo ir ištrynimo lieka nepakitusi.

Lyginant su „Vertex 4“ ir „Vector“, „Vertex 450“ galėtų šiek tiek patobulėti: rašant 4 KB duomenis (užklausų skaičius lygus 32-iems), prarandami ~30 MB/s. Pasižiūrėjus į kitas dvi grafas, kuriose deficitas arba daug mažesnis, arba jo visai nėra, galima konstatuoti, kad TRIM veikia pakankamai gerai.

Futuremark PCMark 7 – daugiau realią SSD spartą reprezentuojantis įrankis, parodantis ne tik bendrą informacijos kaupiklio spartą, bet ir jo spartą (MB/s) tam tikrose užduotyse. Disko kreipties komandos vykdomos ne ištisiniu, bet kartkartėmis nutrūkstančiu srautu, dėl vis „išlendančio“ duomenų apdorojimo.

Galutinis pasiektas rezultatas (5309 taškai) artimiausias „Vertex 4“ finišui (5303 taškai). „Vector“ į priekį nuo „Vertex 450“ pabėgęs per 73 taškus. Viename iš sub-testų („importing pictures“) „Vertex 450“ iškovoja smulkią pergalę, tačiau neįspūdingas pasirodymas „starting applications“ sub-teste neleidžia iškilti tarp lyderių.

Toliau pasižiūrėsime, kaip abiems kaupikliams sekasi susitvarkyti su kasdieninėmis užduotimis. Pasirinkome 8,16 GB talpos papkę, talpinančią beveik 1300 ivairaus dydžio failų (1 KB – 250 MB) ir praskanavome ją su Bitdefender Total Security 2011 antivirusine programa. Vėliau tas pats skirsnis, pasitelkus į pagalbą „Microsoft RichCopy kopijavimo įrankį, buvo iškeltas iš vienos direktorijos į kitą, arba tiesiog dubliuojamas. 3.47 GB ISO failo kopijavimas vyko įprastiniu būdu.

Itin dažna namų kompiuteriuose naudojama užduotis – išarchyvavimas, todėl šiai užduočiai parinkome 8,66 GB sveriantį archyvą, kuriame tilpo beveik 5000 failų ( dydis 1 KB – 350 MB). Nepamiršome ir archyvavimo užduoties. SSD kaupikliai turėjo sukurti 391 MB archyvą.

Išarchyvuojant beveik 9 GB svorio rar failą, dominuoja „OCZ“ SSD kaupikliai: pirmoji vieta atitenka „Vertex 4“, antroji – „Vector“, trečioji – „Vertex 450“. Skirtumai siekia vos vieną sekundę, todėl nereikia atmesti paklaidos faktoriaus, o geriausia priimti tokius rezultatus kaip lygiąsias.

Paskutinėje dalyje realaus naudojimosi testų „Vertex 450“ greičiausiai net tampa nugalėtoju, kurį, išvedus vidurkį, lems viena ar net dešimtosios sekundės dalys. Mažų mažiausiai naujasis „Vertex“ yra konkurencingas visose žemiau esančiose grafose ir net pasiima labai nežymią pergalę diegiant „Crysis 2“.

Vienu svarbiausių SSD spartos rodiklių yra gaišties laikai, kurie nusako kaupiklio reakciją ir tuo pačiu greitumą naudojimosi metu. Gaišties laikai matuojami užklausų skaičiui esant 1-am (QD1). Kuo mažesni gaišties laikai, tuo SSD kaupiklis greičiau pasiekia ar įrašo vartotojui reikiamą informaciją, tačiau nereikia pamiršti, kad vidutinis gaišties laikas negali būti didesnis už maksimalų, tai indikuotų potencialią valdiklio problemą.

Rekordiniai mažu vidutiniu skaitymo gaišties laiku „Vertex 450“ pasižymėti negali. Su 0.174 ms rezultatu pranokstamas tik „Vertex 3.20“. Rašymui paruoštus duomenis „Vertex 450“ pasiekia vidutiniškai greičiausiu tempu, net kiek greičiau už potencialiai pranašesnį „Vector“. Šimtosios mili sekundės dalys įtemptumu pranoksta net Formulės 1-as varžybas.

Sekant maksimalius vėlinimo laikus išryškėja kol kas didžiausias atotrūkis tarp „Vertex 450 ir pakopa aukščiau esančio „Vector.  „Vertex 450 nesugeba pakartoti vienų geriausių „Vector užfiksuotų gaišties laikų tiek skaitant, tiek rašant 4K blokus. Maksimalus skaitymo laikas (>6 ms) tampa prasčiausiu visoje grafoje, laimei, maksimalus rašymo pasekties laikas yra beveik konkurencingas „Plextor M5P Xtreme kaupikliui, paskutinę vietą atiduodant „Vertex 3.20.

Dirbant su IOMeter įrankiu „Vertex 450“ sugeba pabūvoti ir tarp lyderių, ir tarp atsilikusiųjų. Skaitant 4K blokus į 25 000 IOPS ribą (QD6) atsirėmęs „Vertex 450“ rikiuojasi iškart už „Vector“. Hierachinis išsidėstymas nesikeičia ir sumažinus užklausų skaičių iki 1-2, kurios būdingiausios realiam naudojimosi scenarijui. „OCZ“ gaminys  kur kas geriau atrodo rašant 4K blokus, kuomet jo ir „Vector“ sparta, koks bebūtų užklausų skaičius, yra didžiausia. Kadangi didesnę kombinuotos apkrovos dalį sudaro skaitymas (70 %), „Vertex 450“ vėl leidžiasi labiau į dugną, sugebėdamas įkąsti tik į „Vertex 3.20“. Nusistovėjusiame režime „Vertex 450“ jaučiasi pakankamai solidžiai, galėdamas sušvelninti deficitą iki lyderiaujančių modelių.

 

Išvados

Vertinant „Vertex 450“ ir „Vector“ kaupiklių spartą, galima patvirtinti aptiktus nežymius techninius „Barefoot 3“ valdiklio pakitimus. Nežymų taktinio dažnio sumažinimą išgyvenantis „Vertex 450“ leidžia išlaikyti pagrindinę „OCZ“ flagmano ypatybę – spartą: daugiau ar mažiau visuose testuose, o ypač HD Tune Pro bei realaus naudojimosi pakete, „Vertex 450“ neatsiliko ir žengė koja kojon kartu su „Vector“. labai tikėtina, kad  „Vertex 450“ išlaiko ~80-90 % bendros „Vector“ spartos. Kiek didesnį „Vertex 450“ deficitą galima pastebėti IOmeter testų rinkinyje. „Vector“ ne tik priskaičiuoja daugiau IOPS (nepriklausomai nuo apkrovos tipo), bet ir pasižymi mažesniais maksimaliais vėlinimo laikais. Pastaroji sritis greičiausiai yra ta, kurioje „Vertex 450“ galėtų pasitempti labiausiai. Kiek pamažintas „Barefoot 3“ valdiklio dažnis, bei, manome, mažiau apšlifuotas programinis kodas (lyginant su „Vector“), nesugeba išbalansuoti naujojo „Vertex“ gamos atstovo. „Vertex 450“ solidus tiek žiūrint į linijinius greičius, tiek į IOPS spartą, tiek ir į vidutines gaišties laikų vertes. Panašu, kad „OCZ“ ėmėsi centrinių procesorių rinkoje sėkmingai vykdomos taktikos, kuomet iš flagmanų atriekiami megahercai.  Tiesa, yra ir vienas skirtumas. Jei „Intel“ su AMD iš žemiau orientuotų produktų tik atimdavo, „OCZ“ sugebėjo pridėti AES-256 šifravimą. Būtent šitos, dažnai SSD kaupikliuose sutinkamos, savybės neturi flagmanas „Vector“. Iš tikrųjų žodis neturi nėra visiškai tiklus, nes ši savybė arba yra atjungta programiniame lygmenyje, arba „OCZ“ vistik nusprendė jos atsisakyti rimtesniu būdu, tiesiog nediegti.

Jei  po atlikto testavimo nekyla klausimų dėl naujausių „OCZ“ gaminių spartos, tai jų patikimumas išlieka gana atviru klausimu. Vienas to pavyzdžių tampa „Vertex 450“ integruotų MLC lustų sertifikavimas ne 70 GB informacijos rašymui per dieną tris ištisus metus („Crucial M500“ atveju), o tik 20 GB, nors abu kaupikliai turi to paties tipo MLC atmintį. Būtent ji iškelia dar vieną klausimą: kiek gali būti sumažinta „Vertex 450“ ir „Vector“ kaina, nes akivaizdu, kad savo NAND atminties gamyklos neturinti „OCZ“ privalo kompensuoti NAND lustų pirkimą iš IMTF koncerno. Ir tai neleidžia ypač įtemptoje rinkoje pasijusti saugiau, net jei atmesime faktą, kad „OCZ“ prideda „Acronis“ dubliavimo įrangą.  Aplinkui kiek lėtesnis, tačiau labai gerbiamas už patikumą „Plextor M5P Xtreme“, atrodo visur stiprus „Samsung 840 Pro“ bei spartos nestokojantys „LAMD“ gaminiai. Tol, kol „Vector“ iš „OCZ“ gamos yra brangiausias, „Vertex 450“ kaina yra pateisinama, tačiau, mano nuomone, abordažas į 6xx litų zoną tikrai leistų pasijusti saugiau. Norint tai atlikti galbūt atėjo laikas atsisakyti itin solidaus korpuso ar pakeisti pavadinimą į „Vertex 5“, kuris šiam produktui tiktų daug labiau.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.