„OCZ Vertex 4″ 256 GB SSD kaupiklis

Ilgą laiką pasitikėjusi vien tik „Sandforce“ valdikliais, „OCZ Technologies“ su reikliems vartotojams skirta naujausia „Vertex 4“ šeima nusprendė atsisakyti pastarųjų valdiklių ir pasuko visai kitu keliu. 2011 metų pradžioje įsigijusi „Indilinx“, „OCZ“ būtent pastarojo gamintojo produktą pasirinko savo „Vertex 4“ (ir ne tik) SSD kaupikliuose. Technews.lt laboratorijoje pirmasis SSD, kuris naudoja ne „Sandforce“ valdiklį.

 

  • Apie „OCZ"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Techninės charakteristikos
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „OCZ"

2002 metais Kalifornijoje įkurta kompanija „OCZ Technology Group” iš seniau daugumai yra pažįstama kaip aukštos klasės operatyviosios atminties gamintoja. Visgi per pastaruosius kelerius metus įmonė nepaprastai daug dėmesio skyrė SSD kaupiklių rinkai ir šiuo metu gali pasiūlyti  nemenką SSD kaupiklių pasirinkimą, su įvairiais valdikliais, skirtus kiekvienam rinkos segmentui. Savo produktų asortimente ši firma jau turi ir nemažai maitinimo blokų serijų, kurios taip pat yra spėjusios pelnyti pakankamai apdovanojimų.

 

Pakuotė ir komplektacija

256 GB talpos „Vertex 4“ modelis atkeliauja stačiakampio formos tamsios spalvos dėžutėje. Ant priekinės pusės pavaizduotas SSD kaupiklis ir svarbiausia informacija: naudojamas „Indilinx“ valdiklis, MLC tipo NAND atmintis, palaikoma SATA III sąsaja ir TRIM bei pridedamas 2,5“ -> 3,5“ dėklas. Priešingoje pakuotės pusėje – nieko svarbaus, daugiau agitacinė (populistinė) pastraipa.

Į komplektaciją taip pat pridedamas vartotojo gidas, firminis „OCZ“ lipdukas, tvirtinimo varžtai bei jau minėtas 3,5“ dėklas.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Vertex 4“ – standartinio 2,5“ tipo produktas, turintis SATA duomenų ir maitinimo jungtis. Korpuso aukštis 9.2 mm, todėl „Vertex 4" tikrai netilps į itin plonus ultrabook'us.

„Vertex 4“ pasižymi originaliu PCB dizainu. Termo izoliacine medžiaga padengtas „Indilinx Everest 2“ valdiklis pasuktas 45o kampu. Šis valdiklis nėra jautrus failo tipui su kuriuo jis dirba, skirtingai nei „Sandforce“, kurie kur kas labiau mėgsta spūdžius failus. Kalbant paprasčiau, „Indilinx 2“ dirba vienodai gerai su visų tipų failais, nepriklausomai nuo jo suspaudimo ne/galimybės. Reikėtų pažymėti, kad „Vertex 4“ sutinkamas „Everest 2“ valdiklis yra identiškas Marvell 88SS9174 valdikliui, kuris naudojamas „Crucial M4” bei „Intel” 510 serijos SSD kaupikliuose. Skirtumas tik tas, kad „OCZ” naudoja savo sukurtą programinį kodą, kuris yra labiau „nušlifuotas”.

Ant PCB randame šešiolika NAND flash lustų. Nors ant jų matomas „OCZ" pavadinimas beveik neabejoju, kad jie pagaminti „Intel-Micron” konglomerate. Sinchronizuoti 25 nm ir 16 GB talpos lustai naudoja ONFI 2.2 sąsają. 256 ir 512 GB modeliai ant savo PCB turi du, 512 MB talpos (bendra talpa 1GB), „Micron” gamybos, DDR3-800 SDRAM lustus, kurie tarnauja kaip spartinančioji atmintis. Tiesa, mūsiškis 256 GB modelis turi priėjimą tik prie pusės šios atminties – 512 MB lieka nenaudojami.

 

Techninės charakteristikos

 

Testavimas

Testavimas buvo atliekamas jungiant „OCZ “ SSD prie vieno iš „Gigabyte MA-990XA-UD3“ pagrindinės plokštės SATA III 6 Gb/s lizdų. SATA AHCI tvarkyklės – AMD 1.2.1.331. „Vertex 4 “  varžovais taps „Verbatim SATA III” 120 GB, „Corsair Force 3” 120 GB ir „Kingston HyperX 3K” 90 GB SSD kaupikliai. Norėdami objektyviau įvertinti  SSD spartą, testavimui parinkome ne tik sintetinių, bet ir realesnę SSD spartą atspindinčių testų rinkinį. „DiskMark” ir „FutureMark PCMark 7" testai buvo atlikti SSD diskams esant šviežios būsenos, o likusieji testai buvo atlikti kaupikliams perėjus į labiau nusistovėjusią būseną. Ji buvo pasiekta pilnai pripildžius kaupiklius duomenimis ir juos ištrynus esant aktyviai TRIM funkcijai. Testavimo metodika nėra ideali ir atspindi daugmaž tokią situaciją: SSD yra sisteminis diskas (OS užima < 15 % SSD talpos), kuris buvo užpildytas duomenimis (žaidimais, sunkiasvorėmis programomis) ir tuomet nutarta kaupiklį išvalyti. Informacija buvo ištrinta ir palikta tik OS. Realaus naudojimosi testai kartojami du kartus ir išvedamas vidurkis. Po kievieno testo kompiuteris perkraunamas, siekiant išvengti bet kokio galimo informacijos įsiminimo (angl. caching).

  • Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Kietasis diskas
  1. WD RE3 (1 TB / 7200 RPM / SATA II)
  • SSD kaupikliai:
  1. Kingston HyperX 3K 90 GB (FW 5.0.3)
  2. Verbatim SATA III 120 GB (FW 3.3.2)
  3. Corsair Force 3 120 GB (FW 5.0.3)
  4. OCZ Vertex 4 256 GB (FW 1.5)

 

Rezultatai

ATTO v2.47 – sintetinis testas, kurio pagalba nustatomi visų „SandForce“ valdiklį turinčių SSD linijinė įrašymo/nuskaitymo sparta, o gauti rezultatai panaudojami kaip oficialūs maksimalūs greičiai.

 

„OCZ Vertex 4” nesubegėjo pasiekti deklaruojamų maksimalių linijinių greičių. Iki 510 MB/s (rašymo greitis) pritrūko ~13 MB/s, o iki 560 MB/s (skaitymo greitis) trūko ~20 MB/s. Kaltinti už tokius pasiektus rezultatus nėra ko, nes matyti nepasiektus maksimalius linijinius greičius tenka gana dažnai ne vienoje apžvalgoje.

CrystalDiskMark (CDM) v3.0.1c – sintetinis testas, fiksuojantis tiek linijinę, tiek atsitiktinę skaitymo/rašymo spartą. Testavimo įrankis geba dirbti tiek su spūdžiais, tiek ir su ne spūdžiais duomenimis.

„DiskMark“ patvirtina tai, apie ką ir kalbėjome: į „Vertex 4“ integruotas „Indilinx Everest 2“ valdiklis vienodai gerai dirba tiek su spūdžiais, tiek su nespūdžiais failais. Jei dar sinchroninius NAND lustus turintis „Kingston HyperX 3K“ gali praktiškai neatsilikti skaitydamas spūdžius failus, tai linijinio rašymo užduotyje „Vertex 4“ neturi jokios konkurencijos.

Vienoje iš svarbesnių, atsitiktinio 4K blokų skaitymo, užduotyje „Vertex 4“ vėl demonstruoja savo nepriklausomybę nuo failų tipo. Pasiekti rezultatai tiek su spūdžiais, tiek su nespūdžiais failais beveik identiški: atitinkamai, 31.05 ir 31.07 MB/s. „Verbatim SATA III“ SSD išlieka nugalėtoju, tačiau šio testo nereikėtų priimti, kaip už gryniausią spartos rodiklį. Atsitiktinė 4K rašymo sparta taip pat svarbi, mat realaus naudojimosi metu OS nuolatos įrašinėja daugybę smulkių „logging" failiukų. Panašiai elgias ir aktyvios, antrajame plane likusios, programos. Kalbant apie atsitiktinius rašymo greičius, „Vertex 4“ išsiveržia į priekį, tačiau įgyta persvara nėra didelė.

Praktiškai jokiai programinei įrangai nenaudojant tokio didelio užklausų skaičiaus, visų SSD kaupiklių užfiksuoti rezultatai kiek nublanksta ir nėra itin svarbūs realiame naudojime. Vis dėlto „Vertex 4“ rodo savo jėgą ir esant tokiam dideliam užklausų skaičiui. Skaitant duomenis, nesutinkama jokio pasipriešinimo, dirbama taip pat gerai su abiem failų tipais, tačiau rašant spūdžius duomenis kiek atsiliekama nuo „Kingston HyperX 3K“ ir „Corsair Force 3“. Situacija stipriai pakrypsta „OCZ“ naudai kuomet vėl grįžtama prie nespūdžių duomenų.

Sekantis testas leidžia susidaryti vaizdą, kaip veikia ypač svarbi TRIM funkcija, atstatanti SSD kaupiklio spartą po jo užpildymo. Visi trys SSD kaupikliai pilnai užpildomi informacija ir ji ištrinama esant aktyviai TRIM funkcijai. Testuojama tik įrašymo sparta, nes skaitymo sparta po disko užpildymo ir ištrynimo lieka nepakitusi.

Iš tiesų, „Vertex 4“ TRIM algoritmas veikia nepriekaištingai – atstatoma visa SSD sparta. Ką tai reiškia? Kaip žinia, norint grąžinti visus „Sandforce“ kaupiklius į šviežią būsena (kuomet grįžtama prie pradinės maksimalios spartos) būtina pasinaudoti taip vadinamu „secure erase“ trynimu, kurio atlikimas nepatyrusiam vartotojui yra sudėtingas, o pačiam SSD – „ne į sveikatą“. Priminsiu, kad pilnas (angl.full) ar tuo pačiu greitas (angl. quick) formatavimas nesugeba grąžinti SSD kaupiklio į šviežią būseną, o pilnas formatavimas yra labai žalingas pačiam kaupikliui. „Vertex 4“ savininkams „secure erase“ tiesiog nėra reikalingas.

“Futuremark PCMark 7” – daugiau realią SSD spartą reprezentuojantis įrankis, parodantis ne tik bendrą informacijos kaupiklio spartą, bet ir jo spartą (MB/s) tam tikrose užduotyse. Disko kreipties komandos vykdomos ne ištisiniu, bet kartkartėmis nutrūkstančiu srautu, dėl vis „išlendančio“duomenų apdorojimo.

„OCZ Vertex 4“ 256 GB modelis drąsiai įsiveržia į pirmąją testo vietą, kiek daugiau nei 200 taškų lenkdamas antroje vietoje esantį „Kingston Hyper X 3K“. Galutinę persvarą pagrinde leidžia susikrauti „importing pictures“ testavimo dalis, kurioje „Vertex 4“ įgyja papildomus 8 MB/s.

Toliau pasižiūrėsime, kaip abiems kaupikliams sekasi susitvarkyti su kasdieninėmis užduotimis. Pasirinkome 8,16 GB talpos papkę, talpinančią beveik 1300 ivairaus dydžio failų (1 KB – 250 MB) ir praskanavome ją su „Bitdifender Total Security 2011” antivirusine programa.

Visi testuoti SSD išsidėsto labai arti vienas kito. „Vertex 4“ užbaigia testą antroje vietoje (užtrukdamas 3:44 min.) ir nusileisdamas tik „Kingston HyperX 3K“, kurio užfiksuotas laikas 3:41 min.

Nusprendžiau panaudoti tą pačią, 8,16 GB sveriančią, papkę ir sekančiai užduočiai. Pasitelkus į pagalbą „Microsoft RichCopy“ kopijavimo įrankį, papkėje esantys failai buvo iškelti iš vienos direktorijos į kitą, arba tiesiog dubliuojami.

256 GB talpos „Vertex 4“ demonstruoja savo raumenis: pastarasis kaupiklis neužtrunka nė minutės (43 s.), kuomet antrosios vietos laimėtojas, „Kingston HyperX 3K“, sugeba užduotį įvykdyti tik per 1:44 minutės. Į testavimą įtrauktas WD RE3 HDD su užduotimi dorojasi itin ilgai – 5:42 minutės.

Dar vienas kopijavimo testas – šįkart tiesiog copy-paste, be „RichCopy“. Parinktas vienas 3.47 GB ISO failas. Čia svarbiausi  linijiniai skaitymo ir rašymo greičiai.

Dar vienas stiprus pareiškimas į pirmąją vietą. Penkiolika „Vertex 4“ sekundžių prieš 42-i „Kingston HyperX 3K“ sekundes.

Itin dažna namų kompiuteriuose naudojama užduotis – išarchyvavimas, todėl šiai užduočiai parinkome 8,66 GB sveriantį archyvą, kuriame tilpo beveik 5000 failų ( dydis 1 KB – 350 MB).

„Vertex 4“ geba „atkąsti“ visą minutę nuo buvusio laimėtojo „Verbatim SATA III“: 2:33 prieš 3:33 minutės.

Nepamiršome ir archyvavimo užduoties. SSD kaupikliai turėjo sukurti 391 MB archyvą.

Panašu, kad archyvavimo užduotis nėra jautri SSD kaupiklių spartai, mat net HDD beveik neatsilieka nuo „Vertex 4“.

„Dragon Age 2“ įrašymas – dar viena parinkta užduotis apžvalgos dalyviams.

„OCZ“ atstovas užtikrintai baigią „Dragon Age 2“ rašymą pirmoje vietoje, už nugaros palikdamas artimiausią persekiotoją 25-iomis sekundėmis.

Taip pat ir „Crysis 2“ apsilanko mūsų SSD kaupikliuose.

Tendencijos išlieka tokios pačios: „Vertex 4“ įrašo ir šį žaidimą greičiausiai, aplenkdamas „Kingston HyperX 3K beveik minute (59 s.).

Sekanti užduotis – „Crysis 2” 1.9 atnaujinimo paketo diegimas. Svoris siekia beveik 140 MB.

Dar viena „Vertex 4“ pergalė: -14 s. nuo „HyperX 3K“, -15 s. nuo „Verbatim“ ir -17 s. nuo „Force 3“. WD RE3 užtrunka ~3 kartus ilgiau nei „Vertex 4“ ir ~2 kartus ilgiau nei likusieji SSD.

Paskutinioji užduotis – pasižiūrėti kiek užtrunka kiekvienas kaupiklis užkraudamas pirmąjį „Crysis 2“ lygį.

Tendencija išlieka iki testavimo pabaigos. „Vertex 4“ išlaiko lyderio poziciją. Tiesa, skirtumas tiek tarp lyderių, tiek tarp visų SSD labai minimalus (svyruoja 2.5 s. intervale). Tuo tarpu HDD susiduria su rimtu greičio trūkumu: užkrauti „Crysis 2“ lygį jam reikia trigubai daugiau laiko.

 

Išvados

„Vertex 4” įrodė esantis sparčiausias iš visų mūsų testuotų SSD kaupiklių, tačiau visi sutiks, jog 256 GB modelį lyginti su 120 ar vos 90 GB varžovais nėra itin sąžininga. Tokiu atveju objektyviai tikslus “Vertex 4“ spartos įvertinimas nėra galimas, tačiau bendrą vaizdą tarp „Everest 2“ valdiklį turinčio 256 GB „Vertex 4“ ir 120/90 GB talpos „Sandforce 2281“ turinčių SSD kaupiklių vis dėlto buvo galima susidaryti.  O skirtumas tikrai nemažas ir kartais siekė net 100 %. „Vertex 4“ spartą paliekant nuošaliau, galima pakalbėti apie tuos dalykus, kuriuos galėjome įvertinti tikrai objektyviai: tai TRIM palaikymas ir „Everest 2“ valdiklio elgesys su skirtingais duomenų tipais (spūdžiais ir nespūdžiais failais). Šiose kategorijose prie „Vertex 4“ prisikabinti neišeina. TRIM veikia idealiai grąžinant visą SSD spartą iki pat šviežios būsenos, o „Everest 2“ valdiklis nėra priklausomas nuo duomenų tipo ir vienodai gerai dirba tiek su spūdžiais, tiek su nespūdžiais failais. Čia „Sandforce“ valdiklį turintys SSD, net ir tie kurie suporuoti su sinchronizuota atmintimi, praktiškai neturi jokių šansų. „Sandforce“ paremtiems SSD kaupikliams vis labiau užimant  biudžetinių pirkinių zoną, pakankamai neprastai įkainuotam  (~730 litų) „Vertex 4“ 256 GB tenka varžytis su kitais panašiai besielgiančiais (TRIM ir failų tipai) SSD kaupikliais, kaip: „Corsair Neutron“, „Samsung 830“ bei „Plextor M5S“. Palyginamųjų konkurentų trūkumas neleidžia tinkamai įvertinti "Vertex 4" dešimtbalėje sistemoje, tačiau bet  kokiu atveju nesuklysiu jam skirdamas apdovanojimą "Technews.lt rekomenduoja".

Privalumai:

  1. Greičiausias iš visų mūsų testuotų SSD kaupiklių;
  2. Integruotas valdiklis vienodai gerai veikia tiek su spūdžiais, tiek su nespūdžiais failais;
  3. Agresyvus TRIM algoritmas;
  4. Konkurencinga kaina;
  5. 5 metų garantija

Vidutiniška:

  1. Galbūt ne pats sparčiausias savo kainų zonoje

Trūkumai:

  1. 9 mm aukščio korpusas neleis patalpinti į ultrabook'us

 

8 Komentarai

  1. sketchy parašė:

    ech, gaila ne 120 GB 🙂 bet valdiklis nustebino.

  2. Povilas parašė:

    128gb tik seq write speed mazesnis, visa kita tas pats. siaip su intel chipset sata draiveriais butu dar greitesnis.

  3. BC00 parašė:

    Povilas -> didesnės talpos SSD visad bus spartesnis, net jei tie patys read/write skaičiukai (kartais būna išimčių su 480 GB modeliais). Nekalbu, kad 128 GB Vertex 4 neturi spartinančios atminties.

  4. BC00 parašė:

    Skirtumas tikrai nedidelis, tačiau vėlgi tai tėra nuogi skaičiukai. Anyway, yra priimta, kad kuo talpesnis SSD, tuo jis spartesnis (praktiškai visada) ir tai ypač galioja SSD su Sandforce’u. Tokie jau standartai.

  5. sketchy parašė:

    oj, vertex gi 128 yra.. jo, didesnis – greitesnis.. Povilai, dėkui už linką – labai geras – pravers 😉

  6. PhaNtoM parašė:

    Didesnės talpos – spartesnis dėl to, kad naudoja daugiau spartinančiosios atminties, ir jei gerai pamenu, pirmieji V4 128gB naudojo, jei neklystu, 1GB, o dabartiniai 512MB. O šiaip, puiki apžvalga. 😉 Jei tik kišenė leistų, manau būtų labai rimtas derybos kurį čia iš topinių pasiimt (Samsung 830/840, Crucial m4 ar šį…).

  7. BC00 parašė:

    M4 palikęs labai skystas… pamiršk jį:) Topiniai, kaip jau minėjau, Neutron GTX, greičiausiai Samsung 840 Pro, Plextor M5P. Laipteliu žemiau M5S ir paprastas Neutron. Ačiū už įvertinimus:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.