Pasiskolintas paprastumas: „Prolimatech Basic 81“

Praėjusių metų spalio mėnesį pristačiusi biudžetinę orinių aušintuvų seriją „Basic“, „Prolimatech“ įžengė į nebrangių CPU aušinimo įrenginių rinką. Nors buvo skelbiama, kad visi „Basic“ aušintuvai bus gaminami ne iš aliuminio, o nerūdyjančio plieno, tačiau serijos flagmanui „Basic 81“ „Prolimatech“ visgi paliko iš aliuminio pagamintas plokšteles. Maža to, šiandien apžvelgiamas „Basic 81“ yra kone identiškas plačiai žinomam ir iki šiol visų gerbiamam „Megahalems“ modeliui. Tam tikri, žemesnės klasės aušintuvams būdingi, sprendimai leido už kur kas mažesnę kainą pasiūlyti ne tik „Megahalems“ dizainą, bet ir į komplektaciją pridėti vieną 120 mm ventiliatorių (standartinis „Megahalems“ parduodamas be jo). Belieka išsiaiškinti, koks skirtumas esti tarp vizualiai identiškų „Prolimatech“ aušintuvų, kokie tie taupymo sprendimai ir kiek jie gali atsiliepti bendram aušinimo efektyvumui tiek lyginant su dvyniu, tiek statant „Basic 81“ į bendrą testuotų aušintuvų masę, kurią kiek praretinome vardan lengvesnės koordinacijos.

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Specifikacijos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Pakuotė ir komplektacija

Paprasta ir aišku. Ant vienspalvės pakuotės įvardintos pagrindinės „Basic 81“ radiatoriaus charakteristikos (svoris, išmatavimai, palaikomi CPU lizdai). Standartiškai „Basic 81“ palaiko tik naujausius „Intel“ lizdus – LGA115x ir LGA2011. LGA1336 ir LGA775 savininkai lieka nieko nepešę, o AMD naudotojams „Prolimatech“ atskirai siūlo ARM-03 montavimo rinkinį, kuris tiks ne tik AM2(+)/AM3(+), bet ir FMx lizdams.

Radiatorius apsaugotas permatomu maišu ir putos įdėklu. Aksesuarų dėžutėje randame 120 mm ventiliatorių, „Intel“ tvirtinimo mechanizmus, vartotojo gidą, nedidelį švirkštą su PK-2 termo pasta, keturias antibracines juosteles gamykliniui ir papildomam antram ventoliatoriui bei net aštuonis vielinius ventiliatorių tvirtinimus. Kam jų tiek? Keturi skirti push-pull konfigūracijai su 120 mm ventiliatoriais, kiti keturi – push-pull (140 mm) gerbėjams.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Struktūriškai ir tuo pačiu išoriškai „Basic 81“ radiatorius yra beveik gryniausia „Megahalems“ kopija. Toks pats dizainas, tie patys išmatavimai (130 x 75 x 158 mm) ir net tie patys „Megahalems“ markiruotės ženklai ant viršutinės ir apatinių plokštelių.

Kaip ir „Megahalems“, „Basic 81“ turi du aliuminio plokštelių blokus, kurių kiekvienas talpina po 45 plokšteles. Automatiškai „Basic 81“ išlaiko tuos pačius tarpus tarp plokštelių – ~2 mm. Šiek tiek besiskirianti radiatorių spalva indikuoja, kad „Basic 81“ plokštelės neturi nikelio apdailos. Tačiau pirmasis neatitikimas tarp šių radiatorių matomas pažiūrėjus į ant dėžutės nurodomą gryną radiatoriaus svorį: „Basic 81“ – 748 gramai, „Megahalems“ – 790 gramai. Skirtumas tikrai nėra didelis, tačiau priverčia paieškoti, kur dingo 42 gramai. Pirmasis įtarimas krinta ant pačių aliuminio plokštelių, o ne nikelio sluoksnio buvimo ar nebuvimo. „Megahalems“ turimos aliuminio plokštelės yra tvirtesnės, mažiau pasiduodančios lenkimo jėgoms. „Basic 81“ plokštelės šiek tiek skystesnės ir tai parodo kelios palenktos plokštelės.

Nors abiems radiatoriams skirtos plokštelės įvardyjamos kaip aliuminio ir turi identišką storį, greičiausiai „Prolimatech“ į savo naująjį produktą įdėjo šiek tiek oficialiai neskelbiamų priemaišų. Svorio sumažėjimą galėtų lemti ir tai, kad „Basic 81“ plokštelės aplink identiškus nikeliuotus U karščio vamzdelius (6x 6 mm) maunamos iš viršaus, o ne presuojamos iš abiejų šonų („Megahalems“ atveju). Toks būdas ne tik mažiau efektyvus (sumažinamas paviršiaus plotas), bet ir gali lemti kiek sumažėjusį naudojamos medžiagos kiekį, tačiau įvertinę, kad „Basic 81“ plokštelės lankstesnės, mes pasiliekame prie pirmosios teorijos, kuri sako, kad svorio sumažėjimą pagrinde nulėmė pakeista aliuminio plokštelių sudėties formulė. Bet kokiu atveju viena kita palenkta plokštelė mūsų negąsdina ir toks reiškinys yra visiškai normalus tarp vidutinės klasės radiatorių. Galbūt kažkas jau pradėjo galvoti, kad išsiaiškintas didelių skirtumų nebuvimas ir „Megahalems“ pripažinimas padės „Basic 81“ pakilti laipteliu aukščiau, nei parodo jo kaina ir oficialus pozicionavimas.

Megahalems (kairėje) ir Basic 81 (dešinėje)

Megahalems (kairėje) ir Basic 81 (dešinėje)

Pagrindo išmatavimai taip pat nepasikeitę – 42 x 40 mm. Natūralu, kad turime tokius pačius atstumus tarp į pagrindą sulituotų karščio vamzdelių. Vienintelis skirtumas – nikelio sluoksnio trūkumas. „Megahalems“ šia savybe pasižymi, tačiau negali pasigirti puikiai nupoliruotu pagrindu, tuo tarpu „Basic 81“ neturi nikelio sluoksnio, bet varinis paviršius nupoliruotas iki veidrodinio blizgesio.

Megahalems (kairėje) ir Basic 81 (dešinėje)

Apie komplektuojamą ventiliatorių Proliamatech nedaugžodžiauja. Viskas, ką žinome, apie vienuolikos mentelių ventiliatorių tai jo sukimosi greitis (600 – 1600 RPM), naudojami guoliai (dvigubi rutuliniai) ir energijos sąnaudos, kurios siekia 2.16 W. Ventiliatoriaus rėmas nėra visiškai standartinis ir išoriniuose kampuose šiek tiek apvalėja. Į rankovę įvilktas laidas baigiasi 4-pin (PWM) jungtimi.

 

Specifikacijos


 

Montavimas

Identiškas tam, ką radome montuodami „Megahalems“. Paprastas ir patikimas. „Prolimatech“ nusprendė šiek tiek pakeisti ventiliatorių fiksavimo vielutes. Lyginant su „Megahalems“, šis būdas yra kiek mažiau patrauklus, tačiau vis dar nestokoja paprastumo ir geros fiksacijos.

Kompaktiškas „Basic 81“ radiatorius neuždengė nė vieno DIMM lizdo. 25 mm storio ventiliatoriaus atima galimybę aukštus RAM modulius integruoti į du artimiausiai CPU esančius lizdus, tačiau esant būtinybei fiksavimo sistema leidžia patraukti ventiliatorių arčiau korpuso šono. Automatiškai turime stebėti korpuso gamintojo duotus limitus ir galvoti apie šiek tiek nuketėjusį aušinimo efektyvumą.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“, tuomet septynioms minutėms įjungiamas Prime95 (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota CPUID HWMonitor PRO programinė įranga. Termo pasta – Noctua NT-H1. Aplinkos temperatūra – 19 °C. Sistemos generuojamas garsas matuojamas ~1 metro atstumu, prieš tai maksimaliai prityldžius sisteminius ventiliatorius, kurie tampa virtualiai negirdimais. Visiška aplinkos tyla atitinka 38 dBA.

 

Rezultatai

Įvertinus panašumus su „Megahalems“ ir turint pakankamai greitai besisukantį 120 mm ventiliotorių, kažko kito iš „Basic 81“ ir nebuvo galima tikėtis, kaip sėkmingo susidorojimo su stipriai spartintu „AMD Phenom II X4“ procesoriumi.  „Prolimatech“ aušintuvas nesitaiko į geriausius „Thermalright Silver Arrow SB-E X2“ ir „Phanteks PH-TC14PE“ pasiektus rezultatus, tačiau labai nedaug (1-2 °C intervale) nusileidžia  kur kas masyvesniems „Thermalright Silver Arrow“ ar „Prolimatech Genesis“, kurie naudoja du ventiliatorius, bet ir tuo pačiu metu yra tylesni (TY-140 naudojimo atveju). „Basic 81“ (~1500 RPM) rodo identiškus rezultatus dvyniui „Megahalems“, kuris suporuotas su TY-140 ventiliatoriumi (~1250 RPM). Jau dabar akivaizdu, kad tarp „Basic 81“ ir „Megahalems“ neturėtų būti milžiniško efektyvumo skirtumo. Galutinį atsakymą padės surasti sekanti testavimo metodika.

„Basic 81“ ir „Megahalems“ apmaunami identiškais ventiliatoriais. Naudosime standartinį 120 mm komplektuojamą su „Basic 81“ ir lėtai besisukantį 140 mm „Prolimatech Ultra Sleek Vortex 14“ (USV14).

Identiški aušinimo rezultatai (62 °C) naudojant USV14 ventiliatorių ir minimalus „Megahalems“ atotrūkis perėjus prie 120 mm modelio. Pusės laipsnio skirtumą galima įvertinti kaip realią testavimo paklaidą, todėl „Megahalems“ aiškiai neturi jokio pranašumo prieš „Basic 81“.

„Basic 81“ ventiliatorius palieka ne tik gerą įspūdį dėl jame esančių kokybiškų dvigubų rutulinių guolių, bet ir nustebino savo garso charakteristikomis. Neviršyjus ~1300 RPM ventiliatorius yra labai tylus (pavadintume virtualiai negirdimu). Tolygiomis RPM pakopomis išmatuoti PWM ventiliatoriaus triukšmą gana didelis iššūkis, todėl sekančią stotelę (~1500 RPM) galima įvardinti kaip pakankamai malonų naudojimąsi net tylioje aplinkoje. Toliau intensyvėjant sūkiams garsinės charakteristikos sparčiai prastėja, tačiau „Basic 81“ neturėtų tapti garsiausiu komponentu galingą vaizdo plokštę turinčioje sistemoje, ypač jei VGA su standartini aušinimu.

 

Išvados

Drąsiai galima konstatuoti, kad visi su „Basic 81“ padaryti neigiami apkarpymai praktinės reikšmės aušinimo rezultatams neturi. Paprastesnis aliuminio plokštelių montavimo būdas, nikeliu nepadengtas padas ir greičiausiai kiek pakitusi plokštelių sudėtis niekuo nenusileido į „Megahalems“ įdiegtiems originaliems sprendimams, todėl tarp radiatorių dvynių dedame lygybės ženklą nepaisant to, koks ventiliatorius buvo naudojamas. Nemanytume, kad „Prolimatech“ nebuvo atlikusi laboratorinių aušinimo testų, tačiau „Basic 81“ be abejonės užgožia „Megahalems“. Visų pirma, „Basic 81“ komplektuojamas su kokybišku ir geromis akustinėmis savybėmis pasižyminčiu 120 mm ventiliatoriumi, kuris naudoja dvigubus rutulinius guolius, iki 1300 RPM yra praktiškai negirdimas, o pasiekęs net ir maksimalias apsukas per daug neerzins savo šeimininko. Visų antra, „Basic 81“ už „Megahalems Rev B/C“ (C turi ir AMD tvirtinimo mechnaizmą) yra pigesnis ~30-40 litų ir net papildomai ~35 litus kainuojantis ARM-03 tvirtinimo mechanizmas nekelia abejonių, ką reiktų pasirinkti.

38 eurai (arba 142 litai Lietuvoje) už „Basic 81“. Nors „Megahalems“ ir tuo pačiu „Basic 81“ nėra pirmos jaunystės ir iškrenta iš lyderiaujančių orinių CPU aušintuvų sąrašo užleidžiant pozicijas kur kas agresyvesnio dydžio konkurentų sprendimams, 81-asis sugebėjo 3.5 °C nukonkuruoti pagrindinį varžovą „Thermalright True Spirit 120“. Jei įtrauksime ventiliatoriaus garso charakteristikas, funkcionalumo neatimančius išmatavimus ir pridedamus tvirtinimus tiek 120, tiek 140 mm ventiliatoriams galima teigti, kad „Basic 81“ turi stiprų kainos/kokybės santykį, ypač prieš „Intel“ sistemų naudotojų akis. Tokiu atveju „Basic 81“ beveik tampa „no brainer“ pasirinkimu. Vienintelis aušintuvo trūkumas – gamyklinis AMD procesorių nepalaikymas ir papildoma suma už ARM-03 komplektą koreguoja situciją įvairiais modeliais perkrautoje rinkoje gana žymiai. Čia jau bus reikalingi skaičiavimai, aišku jei nebus renkamasi tarp „Basic 81“ ir „Megahalems“.

4 Komentarai

  1. PhaNtoM parašė:

    Tikrai, kad agresyvus naujokas, praktiškai sunaikina pirmtaką. 🙂 Ir dar parodo puikius rezultatus, tai ką, dabar prolimatech spardis užpakaliukus mid-range? 😀

  2. zirnis parašė:

    jeigu ausintuva montuotume horizontaliai, kiek tada ramu lizdu uzstotu?

  3. BC00 parašė:

    Panašu, kad 3. Patikslinsiu, kai permontuosiu kitą testuojamą aušintuvą.

  4. RytuxLTU parašė:

    Įsigyjau ir aš šį aušintuvą. Naudoju ant i5 2500K. Labai patiko dizainas, o ypač tvirtinimas, nepalyginsi su buvusiu EVO212. Viskas paprasta, tvirta ir aišku. Aušinina gerai ir efektyviai. Tarp EVO212 ir Basic81 temperatūrų skirtumas menkas. Bet kas liečia garsą tai basic81 pranoksta EVO212. Aušintuvas dirba labai tyliai net kai procesorius dirba pilnu pajėgumu 100%(IntelBurnTest, BF3). Temperatūra neperkopia 59C laipsnių, o aušintuvo apsukos vos ~1k rpm. Pirkiniu likau sužavėtas ir patenkintas. 🙂
    P.S. naudojama pasta MX-4.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.