Seasonic X-1050 F3 maitinimo šaltinis. Kas tampa X faktoriumi?

Susižavėjimo „Seasonic" demonstruojama kokybe nestokojome nei apžvelgdami galingąjį P-1000, nei biudžetinei-vidutinei klasei priskiriamą G-550. Po itin sėkmingų pasirodymų sunku patikėti, ar „Seasonic" galėtų pagaliau nudegti, tačiau lietuviams trečias kartas labai dažnai būna viena ar kita prasme kažkuom ypatingas. Susipažinę su P ir G serijų produktais, šiandien turime galimybę apžvelgti vieną galingiausių X šeimos produktų ir dar kartą patvirtinti, kad „Seasonic" gamina pačius geriausius entuziastams skirtus maitinimo šaltinius visame pasaulyje. O galbūt šįkart ne viskas bus taip įspūdingai paprasta ir trečias kartas bus kiek kitoks?

  • Apie Seasonic
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Seasonic“

„Seasonic“ savo gyvavimą pradėjo 1975 metais ir iki šiol išliko ištikima vien maitinimo šaltiniams. „Seasonic“ produktų ištakos siekia 1980-sius, kuomet pirmieji stacionarūs „Apple II“ ir IBM kompiuteriai buvo maitinami būtent šio gamintojo agregatais. Tarp entuziastų puikiai žinoma kompanija savo PSU platformas slepia ne tik po originaliu „Seasonic“ firmos ženklu, bet ir teikia kitoms PSU parduodančioms įmonėms, kaip: „Antec“, „XFX“ ar „Corsair“. Verta paminėti, kad visi „Seasonic“ maitinimo šaltiniai yra sertifikuoti 80+ efektyvumo standartui.

Pakuotė ir komplektacija

Suprasti, kad X serija yra sertifikuota 80+ Gold standartui nesunku: tai išduoda ne tik aukso spalvos fragmentų turinti masyvi pakuotė, bet ir akivaizdžiai apatiniame dešiniajame kampe matomas 80+ Gold logotipas. Priekinė dėžės dalis papildomai parodo ne tik PSU išorinį dizainą, bet ir suteikia šiek tiek informacijos apie vidinį: maitinimo bloke panaudoti DC-DC konverteriai. Viršutiniame dešiniajame kampe – PSU galia, kuri siekia šių dienų standartais daug – 1050 W.

Kaip visuomet galinė dėžutės dalis turi papasakoti kur kas daugiau: apie išskirtinai japoniškus kondensatorius, pusiau pasyvų režimą, „San Ace" ventiliatorių bei daugelį kitų atliktų sprendimų.

Tuo tarpu dėžutės šoniniai paviršiai informuoja apie pilnai modulinį kabelių dizainą, jų asortimentą bei ilgį ir žinoma elektrines charakteristikas: esamų linijų galią ir palaikomas apsaugas.

„Seasonic" atitinkamai pasirūpino maitinimo šaltinio saugumu, apsaugodami jį pora putoplastų lakštų ir medžiaginiu maišeliu. Visi atjungiami kabeliai sudėti į firminį krepšelį, o komplektacija, kaip visuomet, aukščiausios klasės: šeši Velcro surišėjai, keletas plastikinių (angl.zip ties) surišėjų, tvirtinimo varžtai, firminis lipdukas, vartotojo gidas bei AC laidas.

Specifikacijos

Jei darbui 0-50o C temperatūroje yra sertifikuoti net „Seasonic" gaminiai už mažiau nei 400 litų, visiškai nereikia stebėtis, kad toks pats sertifikatas yra ir čia, todėl maitino šaltinis gali atiduoti visą savo galią esant net 50o C operacinei aplinkos temperatūrai. 80+ Gold efektyvumo standartus atitinkantis Seasonic X-1050 geba dirbti 100 – 240 (max. 90 – 264) Vac įtampos tinkluose, palaiko APFC bei ATX12V v2.31/EPS 2.92 standartus. Inžinieriai pasirūpino, kad X-1050 palaikytų OVP/UVP (nuo per aukštos/žemos įtampų), OCP (nuo viršsrovių), SCP (nuo trumpojo jungimo), OPP (nuo perkrovimo) ir OTP (nuo perkaitimo) apsaugas. Praktinis OTP įdiegimas nėra ginčytinas, tačiau nemaža dalis OEM gamintojų šios apsaugos atsisako ir pilnai pasikliauna ventiliatoriumi. Nors X-1050 naudojamas „San Ace" ventiliatorius yra vienas kokybiškiausių visoje rinkoje (jei ne pats kokybiškiausias), tačiau „Seasonic" atsisako bet kokios rizikos. Maitinimo šaltinis naudoja vieną +12 V liniją, kuria gali atiduoti beveik visą savo galią – 1044 W (87 A). Mažųjų linijų kombinuota galia siekia 150 W: +3.3 V (25 A) ir +5 V (25 A). Tokios galios neabejotinai yra per akis šių dienų staliniams kompiuteriams, o prie +5Vsb linijai taip pat neturiu griežtų replikų – 15 W (3 A).

Tiesa, „Seasonic" tiksliai nepažymi kokį ErP Lot 6 elektros taupymo standartą X-1050 palaiko, tačiau tai greičiausiai bus 2010 metų standartas, mat ErP Lot 6 2013 oficiliai yra gavę tik mažesnės galios X KM3 pošeimio maitinimo šaltiniai (X-650, X-750 ir X-850) , kurie rinkoje pasirodė vėliau, nei X-1050 ir X-1250.

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 600 mm
  • 1x [8 pin EPS12V] – 650 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 650 mm
  • 3x [2x 6+2 pin PCI-E] – 600 mm
  • 3x [3x SATA] – 540 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [2x SATA] – 360 mm + 150 mm
  • 2x [3x Molex] – 540 + 150 + 150 mm
  • 1x [2x Molex] –360 + 150 mm
  • 1x [2x FDD]  –  molex jungtis + 150 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 8 pin EPS12V
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 6x 6+2 pin (PCI-E)
  • 11x SATA
  • 8x 4 pin molex
  • 2x FDD

Kabelių konfigūracija yra identiška anksčiau apžvelgtam SeaSonic P-1000 modeliui. Kadangi galios atžvilgiu skirtumas tėra 50 W, prieš tai gyrę P-1000 privalome pagirti ir X-1050. Pridedamų kabelių asortimentas yra adekvatus PSU galiai, o pagrindiniai kabeliai (ATX12V, EPS12V ir PCI-E) vieni ilgesnių, kokius galima sutikti. Šaunu, kai vartotojas gali pasirinkti tarp skirtingų SATA/Molex kabelių ilgių. Galbūt panašią koncepciją „Seasonic" galėjo pasirinkti ir su PCI-E kabeliais, tačiau reiktų atsiminti, kad tokios galios PSU bus skirtas triguboms ar bent dviguboms SLI/CF konfigūracijoms, kurios dažnai atsiduria dideliuose „full tower" korpusuose ir matomai gamintojas pabijojo trumpesnių PCI-E kabelių. Už tai mes nebausime, tačiau „Seasonic" galėtų pasvarstyti ir apie 550 mm. variantą. Be išimties visi kabeliai yra įvilkti į medžiagines rankoves. Pagrindinių kabelių sleav'ingo kokybė kaip ir priklauso tokios klasės maitinimo šaltiniui – aukščiausios klasės, prie periferinių kabelių gamintojas galėjo padirbėti kiek labiau.

Žvilgsnis iš arčiau

Nenuostabu, kad 1050 W galią talpinantis PSU turi prailgintą korpuso bazę, kurios ilgis siekia 190 mm. Šoniniai PSU paviršiai talpina kiek skirtingą informaciją. Ant vieno šono matomas firminis X serijos logo su įtraukiančiu šūkiu „Go for Gold“, o ant kito paviršiaus patalpintas lipdukas su elektrinėmis PSU specifikacijomis. X-1050 paviršiaus apdirbimo kokybė pagirtina, nors paviršius ir nėra visiškai atsparus pirštų atspaudams ar įbrėžimams.

Viršutinė X-1050 dalis turi daug asociacijų su palaikomu 80+ sertifikatu. Kiek arčiau atjungiamų laidų panelės sumontuotą ventiliatorių dengia aukso spalvos, korio formos, apsauginės grotelės. Į jas įkomponuotas firminis „Seasonic ženklas". Tuo tarpu X-1050 dugnas jokių lidukų neturi.

Galinėje dalyje aplink masyvų įjungimo/išjungimo mygtuką ir 90o kampu pakreiptą AC lizdą matomos įprastinės korio formos grotelės. Šalia srovės mygtuko matomas papildomas užrašas, nuradantis kokio tipo tinklams tinka šis maitinimo šaltinis.

Priešingoje PSU dalyje randame moduliniams kabeliams skirtą prijungimo panelę. 24-pin ATX12V kabelio prijungimas išsskirstytas į du lizdus, o visi likusieji kabeliai jungiami į vieną jam paskirtą lizdą. Dešiniajame maitinimo bloko kampe esantis PCI-E/CPU lizdas gali būti panaudotas tiek  PCI-E, tiek 8-pin EPS12V kabelių prijungimui. Vienu metu galima prijungti beveik visus komplekte esančius kabelius, atsisakyti tereiks vos vieno periferinio kabelio, kurių yra septyni, o lizdų panelėje šeši.

Kairiajame viršutiniame kampe randame nedidelį mygtuką, kuris skirtas kaitalioti ventiliatorius darbą tarp dviejų aušinimo režimų: „Hybrid“ ir „Normal“. Šie režimai tarpusavyje yra labai panašūs. Skirtumas tik tas, kad „Hybrid“ atveju X-1050 tampa visiškai pasyvus iki peržengiant 20 % (+/- 5 %) apkrovą arba vidinę 25o C temperatūrą. Viršyjus šią ribą, abu režimai tampa identiškais: nuo 15-25 % iki 50 % apkrovos „San Ace“ ventiliatorius neturėtų skleisti daugiau nei 16 dBA, o artėjant link pilnos apkrovos, ventiliatorius suksis vis intensyviau.

Naudojamos nuosavos platformos išvaizda labai panaši į tai, ką matėme atidarę P-1000, todėl ir čia panaudota mišri pilno tilto kartu su rezonanciniu LLC konverteriu topologija, kurios pagrindinis tikslas maksimaliai sumažinti energijos nuostolius pirminių tranzistorių persijungimo metu. Vidinių skirtumų, kurie yra ypač minimalūs, tarp P-1000 ir X-1050 ieškoti nebandysime, tiesiog trumpai supažindinsime, kokiais vidiniais komponentais pasižymi šis PSU.

Pirminis filtravimas prasideda iškart už AC lizdo, kur randame EMI dėžutę. Pastarojoje, kaip ir P-1000 atveju, greičiausiai bus patalpinti vienas X, du Y kondensatoriai  bei dvi ritės. Likusieji pirminiame filtravime dalyvaujantys komponentai išdėstyti ant pagrindinės montažinės plokštės (angl PCB): vienas X, keturi Y kondensatoriai, dvi ritės bei metalo oksido varistorius.

Dvigubas diodų tiltelis prišlietas prie atskiro sidabrinės spalvos radiatoriaus. APFC zonoje paraleliai išdėstyti trys pagrindiniai KMR serijos „Nippon Chemi-Con” elektrolitiniai kondensatoriai (330uF*3/420V/105oC). Už viduriniojo kondensatoriaus turime PFC grandinės darbą prižiūrintį CM6901 valdiklį, o šalia jo persijungiančiuosius tranzistorius, kurie prišlieti prie radiatoriaus. Mosfet tipo tranzistoriai pagaminti Infineon, o panaudotas boost diodas priklauso CREE.

Antrinio filtravimo zonoje randame gerą šūsnį polimerinių „Nippon Chemi-Con“ kondensatorių (105o C), kuriem kompaniją palaiko vos keletas elektrolitinių to pačio gamintojo kondensatorių. Čia nerandame +12 V įtampą generuojančių tranzistorių, kurie greičiausiai yra išdėstyti kitoje PCB pusėje ir tokiu būdu aušinami ne tik nedidelių sidabrinių radiatorių, bet ir pačio PSU korpuso. +3.3 ir +5 V įtampas generuojantys komponentai (VRM, tranzistoriai ir jiems priklausantis APW7159 PWM valdiklis) išdėstyti ant moduliniams laidams skirtos montažinės plokštės. Apsaugas prižiūrintis valdiklis patalpintas ant pridėtinės PCB, šalia pat korpuso bortelio.

Aušinimo darbams parinktas „Sanyo Denki“ ventiliatorius (0.39 A/4.68 W). 120 mm. skersmens „San Ace“ naudoja rutulinius guolius ir pasižymi individualia balanso korekcija, kas užtikrina, kad jo darbo metu girdimas triukšmas bus sukurtas tik pačios oro srovės, o ne sudėtinių ventiliatoriaus komponentų. Gamintojas nurodo, kas maksimalūs ventiliatoriaus sūkiai neturėtų viršyti 2700 RPM.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Rezultatai

Atrodo, kad „Seasonic" beveik galėjo X serijai (ar bent šiam testavimo pavyzdžiui) priskirti ir 80+ Platinum sertifikatą, jei ne gauti rezultatai esant 50 % apkrovai. Žinoma, sertifikatai dalinami kur kas palankesnėmis maitinimo šaltiniams sąlygomis, tačiau kiekvienas gamintojas įvertina, kad rimtesni apžvalgininkai yra paruošę kur kas sudėtingesnes sąlygas, todėl kartelę kiek nuleidžia, šiuo atveju ir „Seasonic".  Šis 1050 W modelis 80+ Gold sertifikatui reikalingą efektyvumą pasiekia esant 20 %  (90,7 %/min. 88 %) ir 100 % (92,8 %/min. 88 %) apkrovoms. Tokie rezultatai net atitinka 80+ Platinum keliamus reikalavimus, tačiau X-1050 klūpteli 50 % apkrovos teste, nesugebėdamas perlipti 92 % barjero. Maitinimo šaltinis didžiausią efektyvumą pasiekia 75 % teste (93,9 %) ir nėra linkęs labai pastebimai mažinti efektyvumą net perkrovos teste, tačiau apie jį laukia atskira kalba.

Visų linijų reguliacija verta aukščiausių balų, nors rekordų čia ir nematyti – jie pasilieka Seasonic P-1000 rankose. Maksimalus +12V nuokrypis siekia 1,33 %, +5V – 1,20 %, o +3.3V – 1,82 %. Mažosios linijos prie skirtingų apkrovų yra beveik visiškai nelinkusios kisti, o svarbiausia +12 V linija didinant apkrovą vis labiau artėja prie idealaus nuokrypio arba kitaip – jo nebuvimo. Geriausias rezultatas užfiksuotas maitinimo šaltiniui atiduodant visą savo galią – viso labo 0,25 %.

Kaip ir įspėjo gamintojas, X-1050 ventiliatorius pradeda suktis perkopus 20-25 % apkrovą. Tuo įsitikinome ir mes. Panašu, kad „San Ace" profilis sukonfigūruotas taip, kad maksimalūs sūkiai pasiekiami jau esant 75 % apkrovai. Maitinimo šaltinį stresuojant toliau triukšmo rodmenys nesikeičia – 66,5 dBA. X-1050 toli gražu nėra pats tyliausias iš mūsų testuotų maitinimo šaltinių, tačiau jis ir nėra sukurtas tam. SLI/CrossFire konfigūracijos vistiek bus triukšmingesnės ir šiuo atveju greičiausiai belieka konstatuoti tik tiek, kad P-1000 yra šiek tiek tylesnis už pakopa žemiau esantį X-1050.

Daugeliui kyla klausimas, kodėl perkrovos testas paryškintas raudonai. Nors visiems užfiksuotiems rezultatams toje grafoje dar labai toli iki ATX nustatytų kraštutinių ribų, X-1050 nelabai norėjo atiduoti daugiau, nei nurodo gamintojas.  Atiduodant ~1130 W maitinimo šaltinis kas 10-15 sekundžių išsijungdavo. Čia greičiausiai suveikė apsauga nuo perkrovimo (OPP). Paprastai perkrovos testai būna skirti ne tam, kad išsiaiškinti kokia yra maksimali PSU galia, bet pirminė jų paskirtis būna apsaugų suveikimas. Kaltinti, kad X-1050 nesugebėjo atiduoti 10 % virš savo nurodytos galios nereikia, nors tai mūsų testuojami maitinimo šaltiniai sugeba padaryti paprastai visuomet.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

Vis dėlto X-1050 sugeba pranokti P-1000 slopinant bangavimą bei triukšmus ir tai padaroma visose trijose linijose. Blogiausias rezultatas mažosiose linijose siekia vos 25 mV, o +12 V linijoje – 32.8 mV. Bangavimas pagrindinėje linijoje slopinamas labai nuosekliai, o didžiausi išlendantys triukšmai siekia 101 mV. Panašu, kad platforma, iš kurios buvo atimta, sugebėjo panaikinti didžiausią P-1000 vidutinybę – bangavimą +12V linijoje.

Išvados

Karpė, bandė atimti, bet sugebėjo ir pridėti, tik neaišku ar norėdami. „Seasonic" P-1000 ir X-1050 turint tarpusavyje tiek daug panašumų, pradedant galia ir baigiant identiškų jungčių skaičiumi, gamintojas kiek relaksuodamas pusiau pasyvų režimą, mažindamas efektyvumą, nors jis skiriasi labai nežymiai nepaisant aiškaus skirtumo tarp lipdukų, bei kiek atlaisvindamas linijų reguliaciją sugebėjo sumažinti kainą visu 150 litų. Viskas kaip ir būtų dėsninga, jei ne gana kardinaliai pagerintas bangavimų slopinimas visose trijose linijose. Kiek juokinga, bet „Seasonic" šiuo atveju sugebėjo sudaryti problemų ne tik varžovams, bet ir sau pačiai, priversdama susimąstyti potencialų galingo PSU pirkėją. Apie 800 litų kainuojantis X-1050 nesiūlo kažko stubinančiai išskirtinio, tačiau pasižymi patobulintu bendru balansu (< 2 % nuokrypis linijose + šaunus triukšmų slopinimas) ir tikrai gerą kainos/kokybės santykį, ko „Seasonic" dažnai pritrūksta. Trečias kartas nebuvo kažkuom ypatingas, tačiau dar kartą įrodė, kad G-550 stiprus kainos/kokybės santykis nebuvo atsitiktinumas ir „Seasonic" gali būti patrauklūs ir šioje kategorijoje. Belieka gamintoją su tuo pasveikinti ir toliau laukti prisvilusio blyno. Optimistiška.

Privalumai:

  1. Šauni visų linijų reguliacija (< 2 %)
  2. Šaunus triukšmų slopinimas;
  3. 80+ Gold efektyvumas;
  4. Konkurencinga kaina;
  5. Aušinimui panaudotas aukštos klasės „San Ace" ventiliatorius;
  6. Galimas pasyvus aušinimas iki 25 % apkrovos;
  7. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  8. Pusiau pasyvus aušinimo režimas;
  9. Pilnai modulinis;
  10. Penkių metų garantija;
  11. Adekvatus kabelių asortimentas
  12. Puikiai išpildyta komplektacija

Vidutiniška:

  1. Prie aukščiausių apkrovų ventiliatorius gali tapti triukšmingu;
  2. Netobulas periferinių kabelių sleaving'as;
  3. Norėtųsi aukštesnės pusiau pasyvaus režimo ribos;
  4. Panašu, kad X-1050 nemėgsta būti perkrautas, ar bent jau šis pavyzdys

 

1 Komentaras

  1. DjValentas parašė:

    Pats naudoju X-1250 ir visiškai pritariu BC00 taip prie laidų galėjo labiau padirbėt (lyginant su corsair AX1200 man labiau patiko) ir labai mano mėgstama HYBRID funkcija aš tylos mėgėjas 🙂 ( dėl kurios pardaviau AX1200 nes labai garsiai dirbo ventiliatorius)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.