„Asus TUF H370-Pro Gaming“ prieš Z370 platformą: kiek svarbus DRAM dažnis žaidžiantiems su galingu GPU 1080p raiškoje?

Žvilgsnis iš arčiau į TUF H370-Pro Gaming

Asmeniškai senokai teko susidurti su viduriniosios klasės ATX pagrindine plokšte. Tiesą pasakius, pagal išmatavimus tai netgi truputį mažesnis produktas už ATX formatą. Jog TUF H370-Pro Gaming priklauso būtent šiai kastai geriausiai patvirtina mažas pagrindinės plokštės svoris. Kadangi montažinė plokštė nelaiko masyvių radiatorių skundų dėl išlenkto PCB nėra. „Asus“ pasirinko juodos/pilkos spalvų kombinaciją – „karinio“ tipo produktui tai pakankamai tinkantis įvaizdis. Šviesios spalvos firminiai TUF logo ant I/O dangtelio išsiskiria turbūt labiausiai, tačiau tai nėra tas pagrindinis akcentas. Dėmesį reikėtų atkreipti į dešinįjį PCB kraštą. Jis nėra lygus – dantukuose turime gelsvas juostas ir TUF GAMING užrašą. Beveik nėra abejonių, kad juose integruoti RGB diodai.

Nugarinėje dalinėje matome netgi labiau išreikštą piešinį. Ar taip reikėjo stengtis – klausimas, nes didžiąją jo dalį vis tiek uždengs korpuso sienelė. RGB diodai ant dantyto krašto turi kažkiek daugiau prasmės.

Vienas 8-pin EPS12V maitinimo lizdas integruotas virš tos VRM grandinės dalies, kuri atsakinga už integruotą grafiką. 4-pin CPU_FAN lizdas daugmaž PCB krašto centre. Visai šalia jo matomas pagrindinis ASP1400CTB PMW valdiklis, po kuriuo greičiausiai slepiasi „Richtek“ produktas, kadangi ant PCB radome papildomą „Richtek“ draiverių. Tai parodo, kad PWM valdiklyje integuotų draiverių 4+2 fazių konfigūracijai neužteko. 4-ios fazės tenka CPU, 2-i integruotam grafikos posistemiui. Tris CPU galios blokus sudaro 4C06B ir 4C10B tranzistorių poros, o ketvirtosios fazės bloką du 4C10B. Kitose trijose fazėse aukštesnei pusei naudotas tranzistorius dabar integruotas ir žemesnėje pusėje. Visų gamintojas „On Semiconductor“. Viena iš dviejų iGPU fazių turi 2x 4C06B ir 1x 4C10B kombinaciją. Padvigubindama 4C06B „Asus“ bando sumažinti temperatūras – gal ir protingas sprendimas, kadangi ant iGPU tranzistorių radiatoriaus nėra. Kiekvienas galios blokas gauna po vieną induktorių. Filtravimui pasirinkti 5K kondensatoriai, kurie 105 °C temperatūroje privalo tarnauti 5000 valandų. VRM grandinė paprasta ir kažko daugiau spartinimo nepalaikančiai pagrindinei plokštei nereikia.

 

Iš aliuminio pagamintas VRM radiatorius tvirtinamas spaustukais. Vertinant sukuriamą kontaktą tai mažiau efektyvus metodas už varžtų naudojimą. Plastmasinis gaubtas užstoja tik labai nedidelę radiatoriaus dalį.

 

Norint, kad atmintis veiktų dual channel režimu, būtina modulius statyti į vienoda spalva pažymėtus DIMM lizdus. Kaip jau akcentavome, visos H370 mikroschemų rinkinį turinčios pagrindinės plokštės palaiko maksimalų 2666 MHz DRAM dažnį. Maksimalus kiekis – 64 GB. Statomi DDR4 moduliai negali turėti klaidų taisymo mechanizmo ir privalo būti Un-buffered tipo.

Iš kitos DIMM lizdų pusės integruotas 4-pin CHA_FAN1 lizdas ir statmena USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s) galvutė. Palei pat šoną išdėstyta eilė indikacinių LED diodų. Šis metodas ne pats informatyviausias, tačiau leidžiantis bent nustatyti su kuo susijusi problema.

TUF H370-Pro Gaming turi du mechaninius PCIe 3.0 x16 lizdus, iš kurių vienas yra sustiprintas ir mažiau jautrus laužimo jėgoms, sukeliamų sunkių bei ilgų vaizdo plokščių. Žemiau esančio lizdo elektrinis pralaidumas ribojamas iki x4, todėl galimas tik 2-way „CrossFireX“ palaikymas, šone paliekant SLI, kuriai reikia bent x8. PCIe x16 lizdai praskirti dvejais PCIe 3.0 x1 lizdais, taip sukuriant pakankamą tarpą tiems, kurie vis tik naudos dvi vaizdo plokštes. Dar du PCIe 3.0 x1 lizdais integruoti po „apkarpytu“ mechaniniu x16 lizdu.

Pagrindinis M.2 lizdas pastatytas tarp LGA1151 ir pirmojo PCIe x16 lizdų. 32 GB/s pralaidumą užtikrinantis M.2 skirtas tik PCIe magistralę turintiems SSD kaupikliams. Jame telpa 2242, 2280 arba 22110 formato kaupiklis, kuris papildomo aušinimo iš „Asus“ negaus.

Papildomo M.2 lizdo pralaidumas apribotas iki 16 Gb/s, tačiau jis geba atpažinti ir SATA magistralę naudojančius kaupiklius. Šis lizdas yra idealus variantas nenorintiems korpuse matyti SATA kabelių. Tiesa, užpildžius M.2 SATA įrenginiu prarandamas vienas iš dviejų paguldytų SATA III portų. Pagal „Asus“ pateikiamą informaciją, abu lizdai tinkami draugystei su „Intel Optane“ įrenginiais.

TUF turi dar keturis SATA portus, tik jau nepakreiptus 90° kampu. Toks sprendimas nieko neturėtų stebinti, nes vertikalių SATA lizdų pasitaiko net 200 eurų kainuojančiose Z370 pagrindinėse plokštėse. RAID 0, 1, 5 ir 10 masyvai galimi su visais šešiais SATA portais.

H370 mikroschemų rinkinys aušinamas protingų gabaritų radiatoriumi. Panašu, kad jis neslepia jokio pašvietimo ir visą estetinį vaizdą formuoja firminis TUF piešinys – lipdukas. Panašios pailgos formos radiatorių paskutinį kartą matėme ant Z170 pagrindinės plokštės iš MSI.

Korpuso jungtys keliauja į dešinėje pusėje esančią jungčių panelę. Tarp jos ir poros USB 2.0 galvučių įspraustas trumpiklis, anuliuojantis BIOS nustatymus. Asus duoda vieną 4-pin RGB galvutę (+12 V, 2 A), palaikančią iki 5050 diodų. Kairėje pusėje lieka AAFP ir senoviška COM jungtis.

 

„Realtek ALC887“ kodeką RMAA testuose matėme labai seniai, tačiau ypatingų stebuklų nesitikime, nors „Asus“ pasitengė ant jo uždėti EMI dangtelį, priskyrė kokybiškus „Nichicon“ kondensatorius, be to atskyrė ne vien garso posistemę nuo bendro PCB, bet ir išsluoksniavo kairįjį ir dešinįjį garso kanalus.

I/O panelė paslėpta po plastmasiniu dangteliu. Šiek tiek gauname morališkai senstelėjusių jungčių, kaip PS/2 ir 2x USB 2.0. Vienintelis RJ-45 susietas su gigabitiniu Intel I219V valdikliu. Tiek du mėlyni USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s), tiek žalsvi USB 3.1 Gen (10 Gb/s) lizdai sujungti su H370 mikroschemų rinkiniu. C tipo lizdo pralaidumas siekia 5 Gb/s, tai USB 3.1 Gen 1 kartos lizdas. Nors garso kodekas palaiko 7.1 kanalų garsą, tačiau tik trys audio išvestys padiktuoja, kad 7.1 garsui reikės naudoti ir priekinę korpuso jungtį. Vaizdą išvesti galima naudojant D-Sub (1920 x 1200@60 Hz, HDMI (4096 x 2160 @24 Hz/2560 x 1600 @60 Hz) arba DisplayPort (4096 x 2304 @60 Hz).

43 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Patarimas žmonėms:
    – neperki greitesnio ram’o ir sutaupai 50 eur 🙂
    – perki Z370 nes kainuoja tiek kiek šita H370;
    – nusiperki vandens aušintuvą už tuos 50 eur, pvz.: Cooler Master MasterLiquid Lite 240
    – overclockini CPU nevaikiškai;
    – gauni daugiau negu tie 5%

    Profit 🙂

    • Andria parašė:

      Mano kuklia nuomone, aukšto dažnio ramą verta pirkt jei turi 144+ Hz monitorių ir įrangą kuri sugeba panašius FPS generuot. Žinoma dar benchmarkų entuziastams 😀 Kitu atveju tas 3000mhz + ram’as praktiškai tik pc vertę kiek pakelia. Jei biudžetas ribotas, tikrai geriau investuot į geresnį aušinimą ar PSU, nes paprastai žmonės šiems dalykams nenoriai pinigus skiria 🙂 Mano asmenine patirtim ram dažnis kiek daugiau įtakos FPS’ams turi, bet pas mane CPU pastoviai ant 5,0Ghz sukasi. O šiaip – išties šauni apžvalga 🙂

  2. YOman parašė:

    nesupratau ir nesuprasiu to 50 ar net 100eurų „taupymo“, renkant tokias sistemas.

  3. RedundancyMaster parašė:

    Saunus straipsnis!!!
    Senai zinoma tiesa, kad DRAM dažnis zaidziant su galingu GPU visiskai nedaro jokios itakos zaidimu FPS…

  4. DasMachine parašė:

    Faktas kad RAM daznis turi siek tiek itakos. Jei biudzetas neribotas, zinoma kad reikia rinktis optimalu varianta is 3000+ mhz. Bet jeigu biudzetas ribotas, tada RAM daznis eina paskutineje vietoje. SSD butinas, HDD gali but butinas jei zmogus kazka kaupia, PSU padorus, ant motkos galima pataupyt bet sparta derinama CPU+GPU<=biudzetas+50€, na ir RAM paskutineje vietoje kuriam galima damest max 20€ ir jei yra toks deal'as pardavime valio.

  5. mafo parašė:

    Jei jau perki sistemą su 1080ti tai perki viską kas geriausia rinkoje. Pvz. laikinai įsidėjau R5 2400G kol kainos VGA nukris ir Corsair 3600 Mhz (realiai stabilumo pasiekiau tik prie 3400 Mhz su kapeikom – procesorius pasirodo nepaveža daugiau). Tai tie du kauliukai po 8 veža Wičerį apie 30 fps ant ultros (išjungus „plaukus“) prie 1600×900 (1080p – High berods ir apkarpytas postprocessing). 900p plius dar padidina užrašus, kuriuos sunkoka įžiūrėti prie 1080p ir aplamai vaizdelis kiek didesnis nereikia kaktos suraukt 🙂 Ant TV 55″ iš 3 metrų atstumo skirtumo tarp 1080p ir 900p nematau. Uždėjus mažesnės spartos RAM tokius fps išgauti be šansų (bent jau youtobėj neradau tokių fps). Tai kai pasijungiu tai vis dar žandikaulis atvėpsta kaip taip varos be VGA 🙂 negaliu sugalvoti ar man jos bereikia aplamai 😀 Iš kitos pusės fps per evro reikia skaičiuoti – tai jei aš savo paskaičiuočiau tai turbūt liūdna labai paliktu. O rezultatai rodo tik tai, kad RAM padeda išlaikyti stabilesnį grafiką ir mažiną trūkčiojimą (fps kritimą) o tai ateityje leis ilgiau džiaugtis sistema. Šiandienai pirkėjas skirtumo tikrai nepajus.

  6. BC00 parašė:

    Grajinantiems virš 1080p visko kas geriausia tikrai nereikia – sparčiausio RAMo ir to pačio 8700K įtaka labai sumenks. Ryzen sistema visgi kas kita – mažiau 3000 MHz DRAM turbūt nereikėtų dėti net prie aukštesnių rezoliucijų.
    Dėl įdomumo, kuri ten AM4 motininė neveža 3600 MHz? Koks atminties gamintojas pas Corsair?

  7. mafo parašė:

    X470 asus rog strix f gaming- žadat apžvalgą daryti, tad labai laukiu. Atmintis corsair vengeance airflow lpx, CMK16GX4M2B3600C18. Aukščiau 3400 keliu gaunu blue screeną, manau, kad del procesoriaus ne dėl motinos. O kas lustus gamino tai nzn.

  8. BC00 parašė:

    Tai ne jau B-die.. Gali užsiconfirmint su Thaiphoon Burner įrankiu 😉

  9. Andria parašė:

    Paspartinus 8700k iki 5,3Ghz rezultatai dar pagerėtų. Didelio dažnio ram’as jautriai reaguoja į CPU dažnį. Pvz passmarke: Stock CPU vs 5,3Ghz 3300mhz ram’as teste surenka apie 14% daugiau taškų. Testuojant ram’ą prie 2666mhz skirtumas plaukioja kelių procentų ribose. Turbūt ne veltui oficialiai palaikomas tik 2666 😉

    • BC00 parašė:

      Įdomi priklausomybė RAM dažnis nuo CPU dažnio. Kažkaip norėtųsi labiau sakyti didesnis CPU dažnis jautriau reaguoja į didelį RAM dažnį 🙂 Pvz, 3600 MHz RAM procentaliai atneštų daugiau spartos vs 2666 MHz CPU veikiant 5,0 GHz dažniu, nei 4,5 GHz.
      Kaip ir norėtųsi patikrinti antrą scenarijų – Z370 su įjungtu MCE. Kiek dar Z370 platforma pabėgtų nuo H370 🙂

      • Andria parašė:

        Na čia passmark’o rezultatai 🙂 O kiek jais tikėt galima čia jau kita kalba 🙂 Kol gyvenau su 2133Mhz ramu, tada buvo kaip tu sakai, ramas stabdė CPU. Cinebench ir t.t rezultatai 2133 vs 2666 skyrėsi kaip diena ir naktis. Reiks gal kada pamėgint palikt kelis active core ir prasukt Stock CPU vs 5,6Ghz ant 3300 Dažnio. Va tada skirtumas išties nerealus turėtų gautis.

      • IFeelYou parašė:

        Na RAM dažnis tikrai labai priklauso nuo CPU dažnio. Pvz. kai mano CPU ant 4.7 Ghz aš vos 3600/17 pasiekiu, o kai stock 3800/14.

        • mafo parašė:

          Ar aš gerai supratau: jei nedarai procesoriui OC tai tada RAM-ui gali sukelti didesnį dažnį?

          • IFeelYou parašė:

            Tikrai taip. Praktiškai visi RAM dažnio Pasaulio rekordai pasiekti prie 800 Mhz underclockinto CPU. Darant CPU overclocką reikėtų laikytis eiliškumo:
            – Overclockini CPU iki max
            – Overclockini Cache
            – Overclockini RAM

            Nes jeigu darysi nuo kito galo – pasieksi mažesnį CPU overclocką.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.