Prestižas su priekaištais: „Cooler Master Eisberg 240L Prestige“

„Cooler Master“ apėmęs noras dominuoti entuziastams skirtoje AIO vandens aušinimo rinkoje ir pačių aukščiausių sprendimų trūkumas iš  OEM gamintojų „Asetek“ ir „CoolIT“ paskatino šį Taivano gamintoją susikooperuoti su vokiečių aušinimo vandeniu specialistu „Alphacool“. Simbiozė leido sukurti unikalią, HW komponentų prijungimo- išplėtimo galimybe pasižyminčią, „Eisberg“ seriją, kurią reprezentuoja du skirtingo dydžio modeliai: „Eisberg 120L Prestige“ ir „Eisberg 240L Prestige“. Taigi, ar 240L ledkalnis sugebės paskandinti visus prieš tai testuotus laivus, kurių šturvalus valdo „NZXT“, „Antec“ ir keletas orinių aušintuvų gamintojų?

  • Apie Cooler Master
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Apie Cooler Master
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Pagrindinę būstinę Taivane turinti „Cooler Master“ buvo įkurta 1992 metais. Kompanija per savo gyvavimo laikotarpį išaugo į didžiulį korpusus, CPU aušintuvus ir maitinimo šaltinius gaminantį vienetą. Paskutiniu metu „Cooler Master“ dėmesį atkreipė ir periferijos rinka, todėl gamintojas savo asortimentą papildė žaidėjams skirtomis pelėmis bei mechaninėmis klaviatūromis. 2008 metais „Cooler Master“ sukūrė dukterinį prekinį ženklą-kompaniją „CM Storm“, kurį turintys produktai pasižymi agresyviu dizainu ir yra skirti būtent žaidėjams: pradedant pelėmis ir baigiant ausinėmis.

Pakuotė ir komplektacija

Nieko panašaus iki šiol neteko matyti. Kalbame apie anksčiau apžvelgtas AIO vandens sistemas bei 240L vandens bloko turimus masyvius srėgius. Visiškai nesigėdydama „Cooler Master“ akcentuoja, kad šios aušinimo sistemos pagrindiniai mazgai pagaminti vien tik iš gryno vario, o į panaudotų technologijų sąrašą pakliūna Micro Chanell + JetStream. Žemiausiai esantis užrašas „Designed in Germany“ patvirtina tai, apie ką kalbėjome įžangoje: „Cooler Master“ sužaidė išvien su Vokietijos vandens aušinimo specialistu „Alphacool“.

Ant priešingos pakuotės pusės svarbiausiu smuiku groja ne kartojamos 240L, kaip ir visos „Eisberg“ serijos, savybės, bet schematinis brėžinys. Praždiai tiesiog galima pasakyti, kad 240L sudaro storas 240 mm radiatorius ir labai aukštas vandens blokas. Už testavimo pavyzdžio kokybę atsako originalus „Alphacool“ apsauginis lipdukas, randamas ant atidarymui skirto šono.

Pakuotės šoniniai paviršiai talpina daug svarbios informacijos apie radiatoriaus ir pridedamų ventiliatorių išmatavimus, pastarųjų kitas technines charakteristikas, pompos tarnavimo trukmę, skleidžiamą triukšmą, sistemos išplėtimui svarbų žarnelių vidinį ir išorinį diametrą bei, žinoma, palaikomos CPU lizdus.

„Cooler Master Eisberg 240L Prestige“ priklausančios montavimo detalės paskirstytos po užspaudžiamus maišelius. Į komplektacijoje be termo pastos taip pat pridedamas vartotojo gidas ir ventiliatoriams skirtos vibracijas absorbuojančios gumos. Įdomu tai, kad šios vandens sistemos montavimui nereikalinga galinė plokštelė (kurios ir nerandame), o ventiliatoriai, panašu, tvirtinami šešiakampiais varžtais, o ne įprastiniais kryžminiais. Tam kartu su 240L atkeliauja šešiakampis atsuktuvas. Dėja, bet gamintojas siūlo varžtus tik dviems pridedamies ventiliatoriams. Norintiems išbandyti „push – pull“ konfigūraciją jais teks pasirūpinti asmeniškai. Įvertinus kokiai rinkai skirtas 240L ir jo kainą, aštuonių papildomų varžtų trūkumas labai liūdina. Dar įdomiau, kad testuodami 240L koreguosime ne ventiliatorių sūkius (RPM), o pompos įtampą. „Cooler Master parūpino kabelį, kurio pagalba galime pasirinkti 5V, 7V ir 12V įtampas. Priklausomai nuo to keisis pompos darbinis režimas ir išmatuotos CPU temperatūros.  Tiesa, kaip vėliau paaiškėjo į komplektaciją nepateko kabelis-prailgintojas, kuris kaip ir turėtų būti pridedamas.

 

Žvilgsnis iš arčiau

240 mm ilgio „Alphacool ST30“ radiatorius pagamintas vien tik iš vario. Tai įrodo tam tikro rakurso fotografijose matomas raudonas varinių plokštelių atspalvis. Kaip indikuoja ST30 pavadinimas, šio 12 karščio vamzdelių turinčio radiatoriaus storis siekia 30 mm (būnant visiškai tiksliems 29,5 mm). Nepaisiant to, kad vienoje vietoje radome pastebimai aplankstytas į dvi trapecijos formos talpyklos ateina 330 mm ilgio guminės žarnelės. Jungiančios vandens bloką su radiatoriumi jos papildomai įmautos į plastiko vijas. Pastarosios ne tik neleidžia žarnelėms tarpusavyje susipainioti, bet ir išlaiko labai priimtiną lankstumą ir funkcionalumą.

Nestandartinės žarnelės nuveda į dar labiau nestandartinį vandens bloką. Lyginant su „Asetek“ ir „CoolIT“ produkcija, „Eisberg“ serija pasižymi gigantiško dydžio vandens bloku. Kubą primenančio bloko aukštis siekia net 67 mm. Tokie išmatavimai leido ne tik panaudoti kur kas galingesnę keramikinius guolius naudojančią pompą, bet ir panaudoti šį bloką, kaip nedidelį vandens rezervuarą. Speciali Jet“ plokštelė nukreipia vandens tėkmę į šalčio plokštelės centrą, taip priverčiant vandenį iš centro į kraštus tekėti labai dideliu greičiu. 3-pin jungtimi maitinama ir 400 litrų per valandą gebanti prastumpti pompa sertifikuojama nepertraukiamui 50 000 valandų darbui. Ir nors daugelio kitų AIO sistemų MTBF siekia nedaug mažiau – 40 000 valandų, „Eisberg“ pompa surinkta iš kur kas aukštesnės kokybės medžiagų.

„Cooler Master“ ir „Alphacool“ nusprendė atsisakyti visų logotipų ir LED apšvietimų ir vietoje jų bloko šone integravo nedidelį langelį, pro kurį matomas vandens lygis ir pompos mazgai. Viršutinėje dalyje randame skysčio užpildymui reikalingą angą (ten ,kur parašyta „fill“) bei į 1/4G ertmes ateinančias  10/8“ išorė/vidus diametro šlangeles. Primatavimai (angl. compression fittings) gali būti pakeisti į kitus, kartu su jais žarnelės, taip pat 240L gali būti priskirta aušinti ne tik CPU, bet ir VGA su jai priklausiančiu vandens bloku.

Ne mažiau įdomu matyti varinį pagrindą su jame įsuktais keturiais varžtais. Belieka tikėtis, kad beveik puikia nupoliravimo kokybe galinčiam pasigirti pagrindui varžtų galvutės netrugdys sėkmingai priglusti prie CPU dangtelio.

240L radiatorius komplektuojamas su dviem 120 mm. skersmens ventiliatoriais (120 x 120 x 25 mm., 0.13 A). Jų maitinimui skirta 3-pin jungtis. Dizaino inovacijomis neišsiskiriančių ventiliatorių greitis fiksuotas 1600 RPM.  „Cooler Master“ nurodo, kad šie prastumia 60.2 CFM oro, o triukšmas neturėtų viršyti 20,5 dbA.  Norintiems įgyti jų valdymą teks pasinaudoti arba atskiru ventiliatorių valdikliu, arba tikėtis, kad turima pagrindinė plokštė yra pakankamai išmani draugaujant su ventiliatoriais. Sprendžiant iš užrašo „rifle“, šie ventiliatoriai gali būti priskiriami ypač aukštos kokybės „fluid dynamic“ guolių atmainai. Nepasiant to, tikiu, kad su „Matsushita“ ir garsiaisiais „fluid dynamic“ guoliais jie neturi daug bendro. Tai tiesiog „rifle bearing“ (modifikuoti „sleeve“) tipo ventiliatoriai, kurių guolių veikimui būdinga tyla, ilgaamžiškumas artimas rutuliniams (angl.ball bearing) guoliams, ir jie gali būti be baimės adaptuoti horizontalioje pozicijoje. Atsižvelgiant į paskutinį faktą, toks „Cooler Master“ pasirinkimas – logiškas.

Montavimas

Atrodo neįtikėtinai, bet „Cooler Master“ su „Alphacool“ sugebėjo sumeistrauti jokių atsuktuvų nereikalaujančią montavimo sistemą, bent AMD lizdų atveju. Tiesa, tuo džiaugtis sutrugdo kiek suktas vartotojo gidas, aiškiai nenurodantis, ar mums reikalinga gamyklinė AMD galinė plokštelė ir neleidžiantis atskirti (piešinėliai per maži) AMD sistemai reikiamų srieginių strypų nuo skirtų Intel LGA 2011 lizdui, kurių išmatavimai labai panašūs. Laimei, viskas paaiškėja pirmojo etapo metu, kai išsiaiškiname, kad srieginiai strypai privalo būti įsukti į galinę plokštelę, nes be jos nebus jokio laikomumo. Iš pirmo karto atskirti kurie srieginiai varžtai yra kurie nepavyko.

  1. Srieginiai strypai įsukami į galinę plokštelę;
  2. Ant vandens bloko dedamas AMD sistemoms skirtas kronšteinas, vėliau jis kartu su vandens bloku maunamas ant strypų;
  3. Ant strypų maunamos tarpinės ir spyruoklės;
  4. Ant spyruoklių dedamos veržlės ir tampriai pirštais prisukama.

Taip pat kiek keista, kad vartotojo gidas neparodo kaip reikia pompą prijungti prie maitinimo (su ir be įtampą reguliuojančiu kabeliu).

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas Prime95 (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota CPUID HWMonitor PRO programinė įranga. Termo pasta – „Noctua NT-H1“. Aplinkos temperatūra – 19 °C.

Rezultatai

Net neabejojome, kad „Eisberg“ bus tarp lyderių abiejose grafose. Būtent taip ir nutiko, tačiau giliai tikėjomės, jog 240L pasisavins efektyviausios AIO sistemos karūną, nepriklausomai nuo konkurentų kombinacijos su naudojamų ventiliatorių apsisukimų dažnumu.

Apkrovos sąlygomis dirbdamas ant galimybių ribos 240L beveik prilygo „NZXT Kraken X60“ (1150 RPM) ir „Antec Kuhler 920 v4“ (1900 RPM), atsilikdamas tik 0,5 °C ir įsiterpamas į vidurį vertinant keliamą triukšmą. Nenuostabu, kad diždiausiam „Eisberg“ nariui (12V) neprilygo nė vienas orinis aušintuvas, tačiau „Thermalright Archon SB-E X2“ buvo greta, kai 240L pompa dirbo 7V ir 5V režimais.

Matuodami triukšmą, labiausiai taikysime į 240L pompos apsisukimų ir sukuriamo triukšmo santykį. Norint gauti tikslesnius duomenis, visi sisteminiai ventiliatoriai buvo atjungti, o su 240L komplektuojamiems ventiliatoriams pritaikytas PWM režimas, kuriame jie tapo virtualiai negirdimi. Triukšmo matuoklis buvo laikytas ~1 metro atstumu.

Dirbdama 5V režime 240L pompa yra labai tyli, tačiau turi specifinį aukšto diapazono garsą. Prieš tai bandytų „Asetek“ uždarų vandens sistemų pompos yra dar šiek tiek tylesnės (beveik virtualiai negirdimos), todėl turi nežymų pranašumą. 7V įtampa „Eisberg“ garsines charakteristikas koreguoja nežymiai, nors šaižaus elektrinio atspalvio turintis garsas suaktyvėja. Visiškos tylos fanams 7V įtampa nebeįtiks. dBA vertės sutampa su realiais išgyvenimais: triukšmas išauga labiau pereinant nuo 7V prie 12V, nei nuo 5V prie 7V. Sistemai esant ramybės režime, skleidžiamas pompos garsas tampa tikrai šaižus ir erzinantis. Tie, kas ruošiasi laikyti 240L ventiliatorius PWM režime, su 12V įtampa dirbančios pompos neapsikęs. Vis dėlto leidus ventiliatoriams dirbti fiksuotu 1600 RPM režimu, pompos keliamas triukšmas, nors ir išlikdamas bendrame fone, nublanksta. 43 dBA fiksuojantys du 120 mm ventiliatoriai yra gana garsūs. Vieną vertus, „Kraken X60“ su „Alpenfohn Wing Boost“ ventiliatoriais yra kur kas tylesnis, kitą vertus, Eisberg 240L iki „Antec Kuhler 920 v4“ „Extreme“ (2400 RPM) režimo dar labai toli.

 

Išvados

Gigantiškas vandens blokas, galinga pompa, sustoras 240 mm varinis radiatorius ir „Antec Kuhler 920 v4“ vis tebėra diagramų viršūnėje? Nepaisant to, į tai nekreipsime didelio dėmesio,nes 920 v4 (tiek 1900, tiek 2400 RPM) buvo nepalyginamai garsesnis net kuomet „Eisberg 240L Prestige“ pompa dirbo 12V režimu, o ventiliatoriai sukosi 1600 RPM. Tiesioginiu „Eisberg varžovu tapo „NZXT Kreken X60“ AIO, priešakyje su plonesniu 280 mm aliuminio radiatoriumi ir lėčiau besisukančiais „Alpenfohn“ 140 mm ventiliatoriais. Konkurencijos netrūko: atmetus „Kraken X60“ ir lėčiausiu tempu besisukančių ventiliatorių duetą, abi sistemos demonstravo labai panašius rezultatus, maksimaliam efektyvumui puse laipsnio pasilikus „NZXT“ pusėje.Nepadėjo net 12V režimas, kurio suteikiamas efektyvo/triukšmo santykis neturi logiškos prasmės. 7V greičiausiai yra viskas, ko reikia vartotojui, atsižvelgiant į tai, kad 12V režime veikianti pompa yra triukšminga ir neatneša apčiuopiamų aušinimo rezultatų.  Nepaisant to, lėčiau besisukantys didesnio diametro „Alpenfohn Wing Boost“ ventiliatoriai ir netokia zirzli pompa taip pat garantavo tylesnį darbą.

Tiesą pasakius, iš „Eisberg“ tikėjomės daugiau. Itin galingus pagrindinius mazgus (pompa, radiatorius) turinti sistema pristigo įtikinamo efektyvumo, atvirkščiai nei „Eisberg“ komplekto surinkimo kokybė. Taip kokybiškai surinktos uždaros sistemos dar neteko matyti, tačiau to paties negalime pasakyti apie pridedamus ventiliatorius. Iš kokybės konteksto iškrintantys ventiliatoriai, mūsų nuomone, yra ta pagrindinė priežastis, dėl kurios „Eisberg“ negalėjo pasirodyti geriau. Jie tarsi už pavadėlio laiko ledkalnį šalia šelfo ir neleidžia jam dreifuoti giliau,taip vienas po kito skandinant kitas AIO sistemas. Dar didesnių įtarimų sukėlė „Cooler Master“ nenoras vartotojui nurodyti kertinį aspektą – statinį ventiliatorių slėgį. Knibžda mintis, kad atitinkami ventiliatoriai bei atskira programinė įranga jų valdymui leistų 240L panerti giliau ir kelti daug didesnį pavojų. Galbūt pilnai atsiskleisti pompai – rezervuaraui neleidžia ir 240 mm radiatorius, tačiau didžiąją dalį kaltės atiduosime prastai radiatoriams optimizuotiems ventiliatoriams.

Be abejonės, didžiausias „Eisberg 240L Prestige“ koziris – lengvai padidinamas kitų aušinamų įrenginių skaičius. Minimaliomis investicijomis prie šios „semi-custom“ sistemos galima prijungti vandens bloką turinčią vaizdo plokštę ir labai tikėtina, kad 12V režimo įtaka čia gali stipriai padidėti. Turėdami galimybę tai būtinai išbandysime.

Panašu, kad „NZXT Kraken X60“ ir „Alpenfohn“ komplektas išlieka šiek tiek patrauklesniu pasirinkimu greresnio tylos/efektyvumo santykio mylėtojams, tačiau  „Eisberg 240L Prestige“ atakuoja geresniu suderinamumu su korpusais, nepriekaištinga kokybe (ventiliatorius pamirštame), išplėtimo galimybėmis, bevaržte ir labai patikima montavimo sistema, darbui patogesnėmis žarnelėmis ir mažesne kaina. Idealu, kad šalia „Alphacool“ „Cooler Master“ būtų pasirinkus ir trečią žaidėją. Galbūt „Thermalright“, galbūt „Phanteks“, o gal ir tą pačią „Noctua“. Ir būtinai dar vieną varžtų ventiliatoriams gamintoją.

4 Komentarai

  1. DjValentas parašė:

    Galėtų atskirai tokias pompas pardavinėt

  2. BC00 parašė:

    Yra ir atskirai pirkti:)

  3. Explas parašė:

    Yra viskas atskirai, gali susirinkti custom water cooling loop’a.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.