„NZXT Kraken X40“: ar gali su manimi susitvarkyti?

Net su lėtai besisukančiais „Alpenfohn“ ventiliatoriais „NZXT Kraken X60“ ramiai įsitaisius grafų viršūnėje šįkart gauname progą išbandyti Kraken X40. Tai mažiau paplitęs 140 mm modelis (lyginant su 120 mm populiarumu), šįkart sukomplektuotas su vienu standartiniu NZXT ventiliatoriumi, o ne „Bitfenix“, „Alpenfohn“ ar „Noiseblocker“ sprendimais, kurių derinius taip pat gali pasiūlyti „Caseking.de“ parduotuvė. NZXT žodžio kišenėje neieško ir teigia, kad X40 efektyvumu gali prilygti tokiems AIO sprendimams, kaip „Corsair H100i“. Pastarojo neturėdami seksime, ar gali Kraken X40 prilygti “Cooler Master Eisberg 240L Prestige“.

 

  • Apie NZXT
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau į produktą ir specifikacijas
  • Programinė įranga
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie NZXT

NZXT pavadinimas kilęs iš žodžio “next“, kurį rašant iš priešingos pusės gaunamas būtent NZXT. Midi ATX korpusų bei aušinimo sistemų gaminime užsiimanti kompanija buvo įkurta 2004 metais Los Andžele (JAV). Populiariausių NZXT produktų gamą užima dvi korpusų serijos: “Phantom“ ir “Source“. Pirmieji skirti reikliems vartotojams, o antroji tenkina taupančių pirkėjų norus. Nors praktiškai visi produktai sukuriami Kalifornijoje, masinė gamyba perkelta į Taivaną ir Kiniją.

 

Pakuotė ir komplektacija

Dvigubai mažesnis (lyginant su Kraken X60) radiatoriaus ilgis lemia, kad kartoninė Kraken X40 dėžė – kompaktiškesnė. Iš esmė tai vienintelis skirtumas, nes be pakeistų skaičių iš 140 į 280 ir kiek pakoreguotų specifikacijų Kraken X40 papildomomis savybėmis nepasižymi. 36 % didesnį paviršiaus plotą už standartišką 120 mm radiatorių turintis Kraken X40 turėtų pasižymėti mažesniu šiluminiu pasipriešinimu bei mažesniu generuojamu triukšmu.

Komplektacijos paskirstymas dėžėje – įprastas AIO sistemoms. Kartu su vienu 140 mm ventiliatoriumi NZXT prideda visiems naujausiems „Intel“ ir AMD lizdams skirtus tvirtinimo įrankius, vartotojo gidą, briošiūrą su garantinėmis sąlygomis ir CD su „Kraken Control“ programine įranga. Nors NZXT neprideda antro ventiliatoriaus, tačiau nepamiršo jam skirtų prailgintų varžtų.

 

Žvilgsnis iš arčiau į produktą ir specifikacijas

Kaip ir Kraken X60, taip ir Kraken X40 yra paremtas  „Asetek“ platforma. Beveik nekyla abejonių, kad identišką vidinę vandens bloko struktūrą turi ir po „Corsair“ frimos ženklu pardavinėjami H90 ir H110 modeliai. Pirmąjį pabandysime šiek tiek įtraukti apibendrinant išvadas.

Pirmiausiai Kraken X40 įgauna unikalumo žiūrint į radiatoriaus išmatavimus, kurie siekia 138.4 (P) x 172.5 (I) x 27.0 (A) mm. Jei korpusas turi 140 mm tvirtinimo skyles, galima sakyti, kad X40 yra labai kompaktiška ir funkcionali AIO sistema. 36 % didesnis paviršiaus plotas lyginant su standartiniais 120 mm sprendimais leido padidinti plokščių karščio vamzdelių skaičių iki 13-os. Panašu, kad tarp vamzdelių ir aliuminio juostų pavyko aptikti termo klijų pėdsaką, kurie teoriškai leidžia siekti geresnių aušinimo rezultatų.

Kraken X40 naudoja standartinės sandaros žarneles, kurių ilgis siekia net 400 mm. Tai leis šią aušinimo sistemą patalpinti bet kurioje korpuso vietoje (neatsižvelgiant į radiatoriaus skersmenį). Žarnelių išorinis diametras – 10 mm. Į vandens bloką jos patenka pasitelkiant kampinius sujungėjus. Kraken X40 atvyksta jau su užtepta termo pasta. Varinio pagrindo apdirbimo kokybė – labai gera.

Vandens bloko aukštis – 32 mm. Pompos motoriukas veikia ~2900 RPM dažnumu. Čia panaudota naujausio „Asetek“ dizaino varinė šalčio plokštelė su jai priklausančia mikro kanalėlių struktūra. Iš vandens bloko išeina 240 mm 3-pin kabelis pompos maitinimui, programinei įrangai skirtas 600 mm USB kabelis ir 385 mm ilgio kabelis ventiliatoriaus prijungimui. Vienas ventiliatorius gali būti valdomas PWM signalu, kitas – tokios funkcijos negauna, nes panaudoti tik trys kontaktinės galvutės.

Susidariusią storų radiatorių ir didelį statinį slėgį sukeliančių 140 mm trūkumą rinkoje problemą NZXT spredžia dviem būdais: sumažina Kraken X40 storį vos iki 27 mm ir komplektuoja jį su specialiai sukurtu 140 mm ventiliatoriumi – FX140LB. Devynias menteles turintis FX140LB savo sūkius (800 – 2000 RPM) reguliuoja PWM signalo pagalba. Ventiliatorius, remiantis gamintoju, geba praleisti nuo 54 iki 98,3 CFM oro ir sukurti 0,8 – 2,2 mm H2O statinį slėgį. Pakankamai įspūdinga. FX140LB naudoja „fluid dynamic“ guolius, kurių ilgaamžiškumas siekia 35 000 valandų. Maksimalios energijos sąnaudos – 7,08 W.

 

Montavimas

Aiškiai apipavidalintas vartotojo gidas leidžia sumontuoti vandens bloką ant CPU labai greitai ir neskausmingai. Montavimo sistema absoliučiai identiška tai, kurią aptikome montuodami Kraken X60. Nors mūsų „Bitfenix Colossus“ korpusas gale ir turi 140 mm montavimo skyles, tačiau Kraken X40 radiatoriaus vandens talpykla konfilktavo su išplėtimo lizdų viršuje esančiomis korpuso struktūromis. Dėl to teko radiatorių montuoti į korpuso viršutinę dalį. Apsigauti pakankamai lengva, todėl teks gerai paskaičiuoti turimo korpuso galimybes, nors jis ir turi 140 mm montavimo skyles ir, iš pirmo žvilgsnio, yra pasiruošęs draugystei su 140 mm radiatoriumi.

 

Programinė įranga

Naudojame naujausią „Kraken Control 1.6.0“ versiją, kuri turi vieną stambią naujovę – CPU temperatūros sekimą realiu laiku (tiek grafiškai, tiek skaičiais išreikštu būdu). Implementacija nėra aukščiausio lygio, nes fiksuojamas tik karščiausias iš keturių procesoriaus branduolių, o vienu metu turi dirbti ne tik „Kraken Control“, bet ir „Open Hardware Monitor“, kuris įdiegiamas automatiškai. Didesnių pakitimų daugiau neaptikome, tačiau pastebėjome, kad ši versija nesugeba iškart  tiksliai „pagauti“ CPU, skysčio temperatūrų bei pompos ir ventiliatorių apsisukimų. Privalo praeiti keletas sekundžių, kol pradedami rodyti realūs parametrai. Taip pat ne visuomet pakinta ventiliatoriaus sūkiai keičiant „silent“, „extreme“, „custom“ režimus. Būtų nuostabu, kad nepataikius pažymėti ir nepavykus paslinkti ventiliatorių sūkių keitimo taškus, visas „Kraken Control“ langas nepasislinktų ir išliktų toje pačioje darbalaukio pozicijoje.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas Prime95 (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota CPUID HWMonitor PRO programinė įranga. Termo pasta – Noctua NT-H1. Aplinkos temperatūra – 19o C. AIO sistemos generuojamas garsas matuojamas ~1 metro atstumu, prieš tai prityldžius sisteminius ventiliatorius. Visiška aplinkos tyla atitinka 38 dBA.

 

Rezultatai

Kraken X40 per daug nenustebino, tačiau oriniams aušintuvams (išskyrus „Thermalright Archon SB-E X2“) sudaro įtemptą konkurenciją. Kraken X40 (2000 RPM) pranoksta standartinės konfigūracijos (po du ventiliatorius) „Phanteks PH-TC14PE“ bei „Thermalright Silver Arrow“. Žinoma, oriniai aušintuvai išlaiko savo kozirį – mažesnį triukšmą. Kraken X40 su 800 RPM besisukančiu ventiliatoriumi negali tinkamai ataušinti Phenom II X4 procesoriaus – temperatūros viršyja 63 °C ir linkusios didėti toliau, todėl skirtingai nei IDLE atveju, tokios konfigūracijos LOAD grafoje nėra.  Akivaizdu, kad procesoriaus išskiriamos šilumos kiekis didesnis nei gali išsklaidyti (telpant į AMD reglamentus) mirtinai tylus Kraken X40.

Negirdimumas tęsiasi iki pasiekiant apie 900 RPM. ~1250 RPM yra ta riba, kuomet Kraken X40 ir FX140LB pereina iš tylaus į vidutiniškai garsų režimą. Greičiausiai 1200-1300 RPM (40-41 dBA) daugeliui bus ta komfortabilumo riba, kuri apjungia maksimalų aušinimą išlaikant mažas garso emisijas. 1300 – 1600 RPM Kraken X40 galima įvardinti kaip vidutiniškai garsų. Maksimaliai veikianti AIO sistema skleidžia didelį triukšmą, prilygstantį 50.5 dBA. Didžiausias pagreitis link 50 dBA įgyjamas būtent peržengus 1600 RPM ribą.

 

Išvados

Išpučiančio sisteminio 120 mm ventiliatoriaus buvimas vietoje 230 mm sudarė identiškas sąlygas, kuriomis buvo testuoti „NZXT Kraken X60“ ir „Cooler Master Eisberg 240L Prestige“. Tiesa, realaus neigiamo efekto išpučančio ventiliatoriaus skersmuo nesukuria dėl AIO sistemų ypatumo pernešti visą CPU šilumą iškart prie korpuso sienelės. „NZXT Kraken X40“ galėjo konkuruoti su didesniu Kraken X60 (2x 900 RPM) ir 5V režimu dirbančiu „Cooler Master Eisberg 240L Prestige“, tačiau tam prireikė maksimalių FX140LB ventiliatoriaus apsukų ir kur kas blogesnių triušmo charakteristikų Pripažinkime, kova – nelygi. Išlaikydamas panašias garso charakteristikas, šiuo atveju tylą, Kraken X40 buvo labai netoli 49 mm storio „Antec Kuhler 920 v4“ (59.5 °C prieš 58 °C), tačiau pastarasis darbavosi su dviem 120 mm ventiliatoriais ir priminė kaloringą sumuštinį. Įvertinus turimo korpuso galimybes prieš atliekant apsisprendimą, Kraken X40 suteiks daug daugiau funkcionalumo. Likome patenkinti, kad išties kompaktiškas ir tylus Kraken X40 sugebėjo pažaboti daug šilumos išskiriantį Phenom II X4 955BE.

Apžvelgdami Kraken X40 turėjome galimybę pasižiūrėti, kaip NZXT plėtoja „Kraken Control“ programinę įrangą. Naujausia 1.6.0 versija jau turi CPU temperatūros stebėjimo funkciją – tai, ko labiausiai pasigedome naudoję senesnę versiją. Norėtųsi, kad sekančiu patobulinimu taptų ventiliatorių valdymas ne tik pagal sistemos skysčio temperatūrą, bet ir pagal procesoriaus temperatūrą.

Jei tokių patobulinimų iš NZXT galima laukti, tai Kraken X40 dvynio šeimininkai „Corsair“ apie tai net negalvoja. Identiškos struktūros radiatorių turintis „Corsair H90 kainuoja ~50 litų mažiau ir siūlo trimis metais ilgesnę garantiją, tačiau yra komplektuojamas su 1500 RPM ventiliatoriumi (94 CFM/1.64 mm H2O), neturi programinės įrangos patogiam ventiliatorių konfigūravimui, LED apšvietimo ir lizdo antram ventiliatoriui. Jei iki 1500 RPM abi AIO sistemos greičiausiai rodys beveik identiškus rezultatus, tai Kraken X40 turėtų įgyti pranašumą ieškant maksimaliai efektyvaus aušinimo dėl FX140LB, kuris gali pasiekti 2000 RPM. Gana akivaizdu, kad pasirinkimą nulems tik unikalūs vartotojo prioritetai ir turimos pagrindinės plokštės sumanumas valdyti sisteminius ventiliatorius.

3 Komentarai

  1. JisVisadaSalia parašė:

    Jei reikia mažiau temperatūros – tai variantas tinkamas – jei tau -10 laipsnių yra daug. Bet nėra tylos. Vos ne tas pats kas Hyper 212 (pagal užsienio apžvalgas). Aišku jei pinigų negaila…

  2. JisVisadaSalia parašė:

    Tu nesupyk, bet į savo aušintuvų apžvalgas tikrai galėtum įtruakt visų mėgiamą senuką CM Hyper 😀 Jis geba aplaužyt spranelius vandens aušinimui… Daug kam (ypač lietuviui) kyla kainos/kokybės klausimas 😀

  3. BC00 parašė:

    Nėra ko pykt:D Sakyčiau, gali iki tam tikro lygio, bet kai pašonėje jo nėra nelabai ir verta diskutuot turbūt. Galbūt reiks pabandyt apžvelgt, stiprus konkurentas jo laukia:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.