„Roccat Isku FX“ — klaviatūra MMO asams

Šiandien išsirinkti klaviatūrą nėra taip paprasta kaip prieš dešimt metų, kai pakakdavo patikrinti ar veikia visi klavišai ir išsirinkti jungtį — PS/2 arba USB. Atsiradus paklausai nišiniams produktams gamintojai pradėjo kurti klaviatūras su papildomu funkcionalumu, taip pat ir žaidimams. „Roccat Isku“ buvo atnaujinta ir patobulinta, dabar prie pavadinimo puikuojasi FX raidelės, o kaina šoktelėjo apie 70 Lt. „Roccat Isku FX“ naudoju pusę metų, ką apie ją galvoju — skaitykite toliau.

Pakuotė ir komplektacija

Gigantiška juoda dėžė, kaip jau įprasta „Roccat“ produktų linijai, padabinta patraukliais techniniais dizaino elementais. Priekinė klaviatūros nuotrauka demonstruoja klavišų apšvietimo galimybes ir pagrindines funkcijas, viršuje išrikiuoti ženkliukai žymi technologijas, šoninė lentelė — savybes ir matmenis. Gale detalios schemos su nuotraukomis apžvelgia makro funkcijas ir „Roccat Talk“ technologiją. Čia taip pat pavaizduotas profesionalus e-sporto atstovas Oliver „hossa“ Keller, jo citata liaupsina „Roccat Easy-Shift[+]“ ir „Talk“ technologijas. Teko „pagūglinti“, kas jis per vienas — pasirodo, žaidžia „Counter-Strike: Source“ ir „Counter-Strike: Global Offensive“ ir tai daro gan neblogai. Ant galinės dalies daugiausiai vietos užima daugiakalbė instrukcija. Prie pakuotės grafinės reprezentacijos nėra ko prikibti — viskas tvarkinga, patrauklu ir informatyvu. Atidarius dėžės šoną išslenkama dar viena dėžė, ji pagaminta iš kieto storo kartono ir gerai saugo klaviatūrą, viduje klaviatūra ir instrukcija.

Savybės

Paėmus „Isku FX“ į rankas nustebina svoris, palyginti su dydžiu, klaviatūra atrodo lengva ir, tarytum, tuščiavidurė, taip yra dėl to, kad „Roccat“ nenaudoja jokių metalinių elementų, viskas pagaminta iš plastiko. Palanksčius korpusą girdisi traškėjimas ir spragsėjimas, vartotojai mėgstantys amžinus daiktus gali sudvejoti dėl kokybės, tačiau surinkimo kokybė išties gera. Korpuso rėmai, riešų atrama ir dugnas padaryti iš grublėto plastiko, jis atsparus įbrėžimams ir nerenka pirštų atspaudų. Mygtukus supa blizgus plastikas, kuris suteikia prabangos jausmą, tačiau, priešingai nei grubus paviršius, šis labai greitai susitepa ir yra lengviau pažeidžiamas. Klavišai pagaminti iš tarpinio varianto tarp pastarųjų plastikų, jie nėra visiškai lygūs, o gerai įsižiūrėjus matomas šioks toks grublėtumas. Juos liesti malonu, per pusmetį naudojimo nepastebėjau, kad rinktųsi purvo apnašos. Labai rėžia akį makro įrašinėjimo ir šviesumo rėžimo keitimo mygtukai — jie garsiai kliba, atrodo nepatvarūs ir pagaminti iš pigaus kieto plastiko. Maloniai nustebino dugne esantys grioveliai, skirti laidų išvedžiojimui, kuriuos galima panaudoti ne tik klaviatūros kabeliui, bet ir pelės ar ausinių laidams. Guminės kojelės didelės ir jų daug, dėl to klaviatūra labai tvirtai prikimba prie paviršiaus. USB antgalis gudriai pažymėtas kompanijos logotipu leidžia lengvai jį atpažinti tarp kitų, gaila kad 2m kabelis nepadengtas pintu apvalkalu. „Isku FX“ klavišai yra vidutinio aukščio ir veikia membraniniu principu. Skirtingai nei mechaninėse klaviatūrose, kur kiekvienas mygtukas turi savo atskirą mechanizmą, čia klavišai įlieti į bendrą membraną. Naudojant šią technologiją masiškai gaminti klaviatūras yra pigiau ir greičiau, jos labiau apsaugotos nuo skysčių ar dulkių, veikia tyliau. Tačiau membraninių klaviatūrų achilo kulnas yra klavišų informatyvumas — rašant aklai, greitai ir daug labai lengva suklysti, nes dažnai paspaudžiamas ne tas klavišas arba įspaudžiamas ne iki galo. Taigi, kaip ir „Isku“, „Isku FX“ labiausiai kenčia dėl membraninės technologijos ir žmogus bent kiek laiko praleidęs su mechanine klaviatūra, maigydamas „Isku“ greičiausiai raukysis lyg citriną valgydamas. Šis trūkumas tikrai jaučiamas, tačiau nėra kritinis, nes kiek teko naudotis membraninėmis klaviatūromis, ši veikia geriausiai.

Klavišų išdėstymas patogus, reikia priprasti tik prie M1-M5 esančių kairėje, nes jie sujaukia visą įprastą išdėstymą (M5 dažniausiai paspaudžiamas vietoj CTRL). Šis nepatogumas truko dvi dienas, po to diskomfortas dingo. Buvo labai smagu pažiūrėti kaip užklydę draugai bando susitvarkyti su šia problema. Labai vertinu sprendimą orientacinius iškilimus padaryti ne tik ant standartinių F ir J klavišų, bet ir ant W (kad lengviau rasti WASD), bei skaičių pado penketo.

Nuo senosios versijos buvo rimtai padirbėta su LED apšvietimu, ištaisyta daug atsiliepimų sulaukusi problema, kai išjungus apšvietimą nesimato klavišų užrašų, taip pat jie apšviesti tolygiau. Nors „Roccat“ teigia, kad „Isku FX“ palaiko 16.8 mln. skirtingų atspalvių, tačiau, kaip ir su pelėmis, realus spalvų kiekis yra 16 (ko visiškai užtenka). Kaip ir su dviem pigiais mygtukais, „Roccat“ nusprendė deguto šaukštą įmesti ir į apšvietimo bačką. Profilių, skaičių pado ir nykščio mygtukų („Thumbster“) LED yra tik vienos spalvos — labai labai ryškios neoninės mėlynos ir jų negalima išjungti! Tai labai erzina ir norisi juos užklijuoti lipnia juosta ar, kad ir, kramtoma guma…

Dar vienas iš triukų, mąsinančių potencialius pirkėjus, yra „Roccat Talk FX“ — tai galimybė apšvietimą pritaikyti prie žaidimo. Tarkim, baiginėjantis gyvybėms klaviatūra pradeda raudonuoti, manai — mėlynuoti ir pan. Vienintelė bėda ta, kad kol kas šį rėžimą palaiko tik „World of Tanks“, gerai bent jau tai, kad „Roccat“ nusprendė išleisti „developer“ įrankius, leidžiančius bet kam programuoti apšvietimo funkcionalumą. Šis žingsnis pagimdė vieną įdomų įskiepį, priverčiantį klaviatūrą ir kitus „Roccat“ prietaisus šviesti pagal vaizdą rodomą ekrane (angl. „ambient lighting“). Atleiskit už tiesmukišką žodžių žaismą, bet kol kas „Roccat Talk FX“ yra tik tuščios kalbos, nes nei oficialiai, nei per entuziastus ši funkcija daug dėmesio nesusilaukia.

Techninės specifikacijos

Iliuminuoti 123 klavišai „Anti-ghosting“ technologija 3 programuojami „Thumbster“ mygtukai 5 programuojami makro klavišai 20 papildomų makro klavišų įjungus „Easy Zone“ 5 profilio statuso LED indikatoriai 1000Hz, 1ms atsako laikas 2m USB kabelis Dimensijos: 24.7cm x 50.9cm

Programinė įranga

Kaip ir visi „Roccat“ produktai, „Isku FX“ daugiausiai vertės suteikia programinė įranga. Iš pirmo žvilgsnio ji atrodo komplikuota, bet pažiūrėjus atidžiau viskas labai aišku ir logiška. Pasirinkimų ir konfigūravimo galimybių labai daug ir juos galima išsaugoti penkiuose skirtinguose profiliuose. Profilių keitimas vyksta akimirksniu, o esamas yra nurodomas ryškiu, LED indikatoriumi. Naudojantis dedikuotu makro įrašinėjimo mygtuku, galima labai paprastai priskirti reikšmę kiekvienam programuojamam mygtukui net netsidarius valdymo panelės, visą šį procesą padės atlikti nuorodos išsakomos balsu per garsiakalbius. Makro funkcijas priskirti galima 36 klavišams, jų kiekis apribotas iki 180 per penkis profilius. Jau pamegta „Easy-Shift[+]“ technologija, leidžianti „caps lock“ klavišu pakeisti visų programuojamų mygtukų reikšmes beveik suteikia antrą klaviatūrą, o tai išties įspūdinga ir labai patogu. Negana to su „Roccat Talk“ (be FX), galima „Easy-Shift[+]“ susieti su „Roccat“ pele ir taip dar labiau praplėsti funkcionalumą. Žodžiu, neįsivaizduoju žmogaus, kuris su „Roccat“ produktais pritrūktų klavišų.

Išvados

Nereikia sekti rinkos, kad suprastum, jog 370 Lt yra labai daug už klaviatūrą, o dar ir su prastesne mygtukų technologija. Būtent dėl membraninės technologijos ir kyla daugiausiai klausimų ar verta pasirinkti šią klaviatūrą. Jei neteko naudotis mechanine klaviatūra, skirtumo greičiausiai nepastebėsit, tačiau jei naudojate ir vertinate mechanines klaviatūras, rašote daug tekstų, geriau luktėlti kol prekyboje pasirodys „Roccat Ryos MK Pro“ mechaninė klaviatūra ar įsigyti mechaninę, kad ir „Razer BlackWidow“ pigiau. Kita vertus, „Isku FX“ yra absoliutus lyderis MMO ar MOBA žaidimuose, jokia kita kompanija nesiūlo tokios draugiškos programinės įrangos su tokiu beprotišku funkcionalumu. Šios apžvalgos rezultatą priimkite su žiupsniu druskos, nes tai labai asmeninis dalykas — vienam ši klaviatūra be kompromisų bus verta 9 ar net 10, kitam, dėl didelės kainos bei membraninės technologijos — bus neverta 5.

6 Komentarai

  1. Pasisiauses parašė:

    Sorry, kad kartojuos, bet….
    Ar galėtumėt karts nuo karto padaryti apžvalgas apie tokius dalykus, kurie nebūtų įdomūs vien geimeriams ?
    Iš esmės apžvalgos geros, kokybiškos, bet c’mon… Ne visi švaisto pinigus ant Razer ir Roccat žaislų. Rašot vien tik korpusus, aušintuvus, vaikučių klaviatūras ir maitblokius (kas gali būti nuobodžiau už maitblokius). Norėtųsi apžvalgų ir apie įdomesnius dalykus… Kažkada buvo visai įdomi apie Zyxel tinklo įrenginį.
    Žodžiu, praplėskit akiratį 🙂

  2. BC00 parašė:

    Sorry, hebra…, bet apžvvelginėjam tai, ką duoda. O duoda tokių dalykų (įdomių), kurių negauna niekas iš Pabaltijo. Stay tuned: bus planšečių, bus rooter’ių, bus mobo..
    P.S. tai kas nuobodu vienam, kitam gali būt fun;)

  3. Kestas28 parašė:

    pritariu pasishiaususiam, psu apzvalgos tia jau nah atsibodusios, comon kazko naujo.

  4. PhaNtoM parašė:

    "Teisinga" apžvalga, kaina negailestingai smogia į paširdžius šiai klaviatūrai…
    Tik vienas pastebėjimas, kodėl sakoma, kad visgi galima rinktis iš 16 spalvų, jeigu matau, kad yra pasirinkimas "custom color" su RGB reikšmėmis nuo 0 iki 255, kas bus 255^3 -> 16+mln…?

  5. AirDog parašė:

    Tik nesveikai leidžiantis laiką gali mokėti nesveiką kainą už nesveiką prekę. 😛

  6. Dephy parašė:

    uz 370lt pasiemi mechanine klava(kurias naudoja ir tie patys geimeriai ir programeriai, hackeriai ir tt, apskritai visi kas sedi prie pc visa diena) ir nematai problemu. nematau prasmes skirti 370lt membraniniai klavai..

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.