„SilverStone SF30SF“ SFX maitinimo šaltinis

Sparčiai populiarėjančios reikliems žaidimams komplektuojamos kompaktiškos mini-ITX sistemos reikalauja atitinkamo korpuso. Nors rinkoje galime rinktis ir iš mini-ITX korpusų suderinamų su ATX formato maitinimo šaltiniais, daugelio itin mažų dėžučių išplanavimas yra pritaikytas SFX formato maitinimo šaltiniams. Galbūt vos 300 W galios „SilverStone“ mažytis agregatas nėra pats tinkamiausias kandidatas mini-ITX sistemai su ypač galinga vaizdo plokšte, tačiau antruoju SFX maitinimo šaltiniu mūsų testavimo stende tampantis ST30SF pabandys įrodyti, kad rinkoje yra ir išties solidžių SFX formato maitinimo šaltinių.

 

  • Apie „SilverStone“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Po gaubtu
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie SilverStone

„SilverStone” buvo įkurta 2003 metais Taivane. Pagrindiniais kompanijos produktais, be abejonės, galima laikyti korpusus. Kompanija dirba ne tik ties brangiais aukšto funkcionalumo modeliais („Raven" ir keletas „Fortress" serijos gaminių), bet ir siūlo labiau prieinamus biudžetinius produktus. Be korpusų „SilverStone” asortimente galima rasti ir įvairaus kainų diapazono maitinimo šaltinių, sisteminių ventiliatorių, kietųjų diskų dėžučių bei aksesuarų, kaip garsą izoliuojanti medžiaga, sisteminiai kabeliai ir t.t. Verta pažymėti ir tai, jog prieš du mėnesius „SilverStone” žengė ir į „high-end" procesorių aušintuvų rinką.

 

Pakuotė ir komplektacija

ST30SF supakuotas į labai kompaktišką išvaizdžią dėžutę. Labiausiai į akis krintančiais aspektais tampa 80+ Bronze atitinkantis efektyvumas ir maitinimo šaltinio SFX formatas. Tarp kitų palaikomų savybių (specifikacijų) minimas pusiau pasyvus režimas, viena +12V linija, 80 mm ventiliatorius..

Už 80+ Bronze efektyvumo 115/240V tinkluose grafą mus labiau domina žemiau esanti grafa, kurioje schematiškai vaizduojamas pusiau pasyvus ST30SF režimas. 80 mm ventiliatorius nestartuoja kol PSU vidaus temperatūra nepasiekia 55 C. Tokia temperatūrą PSU turėtų pasiekti jį apkrovus ~40 %. Pradėjęs suktis ventiliatorius pasiekia apie ~1050 RPM sūkius, vėliau apsisukimams intensyvėjant kol pasiekiami beveik 1600 RPM.

Dėžutės šoniniai paviršiai nurodo elektrines maitinimo šaltinio specifikacijas, su aušinimu susijusias charakteristikas bei bazinį sąsajų skaičių.

ST30SF komplektacijai priklauso vartotojo gidas, keletas plastikinių surišėjų, SFX – ATX dėklas, leidžiantis montuoti šį PSU įprastuose korpusuose bei dviejų tipų tvirtinimo varžtai.

 

Specifikacijos

Bronzinis „SilverStone ST30SF“ (ATX v2.4 ; EPS 2.93) yra pajėgus atiduoti visą savo galią darbinei temperatūrai siekiant 50 °C. SFX formato PSU turi vieną +12 V liniją, kuria gali tiekti 264 W (22 A). Kombinuota mažųjų linijų galia siekia 103 W (+3.3 V 21 A + +5V 20A). +5Vsb atitinka mažiausius keliamus reikalavimus – 2.5 A, nors nurodoma, kad pikinė galia gali siekti ir 15 W (3A). ST30SF apdovanotas pilnu apsaugų paketu (OVP, UVP, SCP, OCP, OPP ir OTP) ir ErP Lot 2013 sertifikatu.

Tampriai susietų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 300 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 380 mm
  • 1x [6-pin PCI-E]  – 385 mm
  • 1x [3x SATA]  – 300 mm + 200 mm + 100 mm
  • 1x [2x Molex + FDD] – 295 mm + 200 mm + 180 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 1x 6-pin (PCI-E)
  • 3x SATA
  • 2x 4 pin molex
  • 1x FDD

Nė vieno atjungiamo kabelio neturintis „SilverStone ST30SF“ pasižymi tenkinamu sąsajų skaičiumi. Idealiu variantu norėtume matyti ne vieną 6-pin PCI-E jungtį, o vieną 6+2pin arba dvi 6-pin. Kabelių ilgis tikrai nekels problemų jei maitinimo šaltinis bus montuojamas korpuse, kuriam jis ir buvo kurtas. Kalbame apie kompaktiškus korpusus, kaip „SilverStone Sugo“ ar „Grandia“ serijų modelius. Pasirinkdama tik 20 AWG storio laidus, „SilverStone“ nemano, kad tai didelis nusižengimas prieš ATX, kurie rekomenduoja bent 18 AWG. Taip nemanome ir mes. Visi laidai yra įvilkti į medžiagines rankoves, tačiau „sleaving‘as“ prasideda ne iškart nuo kabelių išėjimo iš PSU angos. Taip prarandama dalelė estetinio grožio.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„SilverStone ST30SF“ (125 P x 63,5 A x 100 G) mm yra padengtas švino priemaišų neturinčiais tamsiais dažais. Sunku pasakyti ar aplink ties kabelių išėjimo anga esantį varžtą turime nedidelį dažymo broką, bet panašu į tai. 80 mm ventiliatorius saugomas neįprastos formos grotelėmis, kurios jau adaptuotos į korpuso karkasą.

Viename iš PSU šonų randamos papildomos karščio šalinimo ertmės. Elektrines specifikacijas nurodantis lipdukas užklijuotas ant korpuso apatinės dalies.

Karščio šalinimui priskirtos įprastos korio formos grotelės, kurių, kone centre, įrengtas įjungimo/išjungimo lipdukas.

 

Po gaubtu

„SilverStone ST30SF“ OEM gamintojas – FSP, kuris antrinėje zonoje pasirinko grupinį įtampų išlyginimą. Nepaisant to, ST30SF, pasak gamintojo, yra suderinamas su „Intel Haswell“ procesoriais. Toks biudžetinis sprendimas neturėtų kelti problemų tol, kol apkrova +12V ir mažosioms linijoms paskirstoma daugiau mažiau vienodai.

Pirminiame filtravime dalyvauja už AC lizdo išdėstyti du Y kondensatoriai bei ant pagrindinės montažinės plokštės patalpintos keturios ritės. Ant PCB kondensatorių skaičius padidėja dar dviem Y ir vienu X tipo. Taip pat pavyko aptikti ir metalo oksido varistorių. Viengubas diodų tiltelis su APFC zonos mosfet tranzistoriumi dalinasi tuo pačiu aliumininiu plokštelės tipo radiatoriumi. Pagrindinis elektrolitinis kondensatorius (400 V 180 μF 85 °C) – iš „Teapo“.

Antrinėje zonoje +12V generuojama ne tranzistorių, o diodų blokų pagalba. Toks būdas yra mažiau efektyvus, tačiau leidžia sumažinti galutinę produkto kainą. Šioje dalyje panaudoti elektrolitiniai kondensatoriai priklauso mažiausiai trims gamintojams: „Teapo“, „CapXon“ ir „Taicon“. Iš esmės visi šie 105 °C kondensatoriai gaminami žemyninėje Kinijoje, todėl vėl galima įžvelgti taupymo sumetimus. Apsaugų darbą prižiūri SITI PS229.

80 mm skersmens ventiliatorius (12 V, 0.23 A, 3400 RPM, 30.92 CFM, 37.2 dBA)  gaminamas „Protechnic Electric“. Tai kokybiškas patikimos firmos įrenginys, naudojantis rutulinius guolius. Tiesa, suglumino padarytas sprendimas ventiliatoriaus laido kontaktus prilituoti tiesiai prie PCB, o ne jam priskirti įprastą lizdą. Sunkiai paaiškinamas sprendimas, kai rinkoje 80 mm ventiliatorių pasirinkimas dar gana nemažas.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

 

Rezultatai

Oficialiai turėdamas 80+ Bronze sertifikatą „SilverStone ST30SF“ nesitaiko į aukštesnį apdovanojimą, ypač vertinant efektyvumą pasiekus pusę apkrovos. Nepaisant to, ST30SF gali užtikrinti realų 80+ Bronze atitinkantį efektyvumą 240V tinkle, kuris ypač aiškiai viršyjamas esant 23 % apkrovai (84,4 vs 81 %). Tai gera žinia tiems, kurie planuoja didesnę laiko dalį laikyti savo PC ramybės režime.  Tiesa, ST30SF labai greitai pradeda prarasti savo efektyvumą artėjant prie maksimalios apkrovos. Keli vatai virš nurodytos maksimalaus galingumo (300 W) buvo viskas, ką pavyko išpešti iš ST30SF. Maitinimo šaltinis paprasčiausiai išsijungdavo. Tikėtina, kad suveikdavo OPP apsauga, mat pagrindinio kondensatoriaus talpa net ir tokios nedidelės galios maitinimo šaltiniui yra labai nedidelė.

Nevykdant kryžminio apkrovimo, kuris realaus anudojimosi metu nėra sutinkamas dažnai, nematome grupinio reguliavimo silpnybių. Neįtraukiant mini perkrovos režimo (101,3 %), ST30SF +12V linijos vidutinis nuokrypis siekia 1,4 %, +5V – 0,84 %, o +3.3V – 1,64 %. Nors rezultatai nėra itin pavyzdiniai tiems, prie kurių jau pripratome, verta pareikšti, kad „SilverStone ST30SF“ sugebėjo užtikrinti mažesnes maksimalias DC nuokrypio vertes lyginant su paskutiniais testuotais grupinį reguliavimą turinčiais maitinimo šaltiniais iš FSP ir „Antec“. Tiesą pasakius, neviršyti 3 % nuokrypį yra tikrai geras pasiekimas.

Jei kas tikėjosi, kad integruotas 80 mm mažylis bus triukšmingas – tas klydo. Ventiliatorius įsijungė tik pasiekus 75 % apkrovą ir išliko praktiškai negirdimu. Skirtumas tarp 97,2 ir 101,3 % apkrovų ventiliatoriaus darbo atžvilgiu didelis – 3,6 dBA priverčia pereiti iš santykinai tylios būsenos į vidutiniškai triukšmingą.

  • Budėjimo režimas – 0,7 W
  • Išjungtas – 0,0 W

Bangavimų slopinimas mažosiose linijose nors ir neprilygsta visai neseniai testuoto FSP200-50GSV pasiektiems rezultatams, tačiau vaizdas tikrai geras. Iki ATX leidžiamų verčių turime dvigubą atsargą.

+12V bangavimas suvaldomas pavyzdingai. Iki FSP modelio pademonstruotų rezultatų vėl šiek tiek atsiliekama, tačiau užfiksuoti 30 – 40 mV neretai nepasiseka ir nepigiam ATX tipo maitinimo šaltiniui. Lyginant su FSP200-50GSV, ST30SF gali pasigirti geresniu triukšmų slopinimu, kuris vos viršyja 120 mV. FSP artėjo prie 140 mV.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V OL

+12 V OL

 

Išvados

Šiai dienai akivaizdu, kad SFX tipo maitinimo šaltinių rinka – labai siaura. Tokio tipo produktų verslo nėra įvaldžiusi net didžioji „Seasonic“, ką jau bekalbėti apie pasirinkimą Lietuvoje, kur sąrašas susitraukia iki penkių modelių, nepriklausomai nuo jų galios. Šiuo atveju, ypač žiūrint į netolimą ateitį ir kompaktiškas žaidimų sistemas, SFX paklausa turėtų didėti, o su ja ir prasidėti lenktynės, kas pagamins pirmąjį priekaištų neturintį  SFX maitinimo šaltinį. FSP platformą naudojantis „SilverStone ST30SF“ nėra toks, tačiau Lietuvos rinkoje neužilgo turintis galimybių startuoti ST30SF bent kažkuriam laikotarpiui gali tapti galingiausiu gerus elektrinius rezultatus demonstruojančiu produktu. Iš esmės „SilverStone ST30SF“ pasirodymas mus tenkino visomis prasmėmis: pusiau pasyvus režimas net iki pat 75 % apkrovos, realus 80+ Bronze efektyvumas, maksimalūs DC nuokrypiai visose linijose neviršyjantys 3 % ir geras bangavimų slopinimas. Bepasirodantis ST30SF neketina būti pigus (~200 litų), todėl už SFX maitinimo šaltiniui ne visai juokingą kainą norėtume, kad platforma išvengtų „Taicon“ kondensatorių (net jei jų tik vienas ar du). Taip pat kokio velnio nunešt normalų lizdą ventiliatoriui ir apsunkinti galimą ventiliatoriaus pakeitimą? Laimei, esamo įrenginio rutuliniai guoliai turėtų užtikrinti sėkmingą ilgaamžį darbą, o ST30SF, mūsų akimis, yra vertas sąlyginai nemažų investicijų.

264 W +12V linijoje. Su „Intel Core-i3“ ir Core-i5 serijos procesoriumi ir „Radeon HD 7870“ ar R9 270X tipo vaizdo plokšte galima nesunkiai sutilpti į šiuos reikalavimus, todėl antra PCI-E sąsaja leistų išvengti nemėgstamų perėjimų. „SilverStone“ atsargi ir siūlo naudoti šį mažylį su „GeForce GTX 650 Ti“ / „Radeon HD 7790“ tipo vaizdo plokštėmis. Du bendri FSP ir „SilverStone“ sprendimai – viena PCI-E sąsaja, kuri, vertinant bendrai, atrodo logiškiausias sprendimas, ir nedidelė pagrindinio kondensatoriaus talpa – nulėmė, kad galingesnių vaizdo plokščių savininkams teks išnaudoti molex tipo sąsajas ir griežtai paskaičiuoti, kad ST30SF neviršytų deklaruotos galios. Švaros korpusuose mėgėjams ir didelių skaičiavimų nemėgstantiems mini PC gerbėjams teks paieškoti „SilverStone ST45SF“, kuris jau pasižymi pilnai moduliniu dizainu, 80+ Gold sertifikatu ir dviem PCI-E sąsajomis.

 

  1. Gera visų linijų reguliacija;
  2. Geras bangavimų slopinimas visose linijose;
  3. Pusiau pasyvus režimas;
  4. Labai tylus beveik iki pat maksimalaus apkrovimo;
  5. Aukštas efektyvumas esant IDLE apkrovai artimoms sąlygoms;
  6. Pilnas apsaugų paketas;
  7. Kokybiškas ventiliatorius;
  8. Į medžiagines rankoves įvilkti kabeliai;
  9. Pilnas suderinamumas su „Haswell“ procesoriais (pasak gamintojo)
  10. Trijų metų garantija;
  11. Gerai išpildyta komplektacija

Vidutiniška:

  1. Kondensatorių miksas antrinėje zonoje;
  2. Norėtume šiek tiek mažesnių triukšmo spyglių +12V linijoje;
  3. Tik viena 6-pin PCI-E sąsaja

Trūkumai:

  1. Pakeisti sugriuvusį ventiliatorių nebus paprasta;
  2. Nemėgsta būti perkrautu

1 Komentaras

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.