Lietuva pagal piratavimo rodiklius prilygsta Kolumbijai

Pasaulinis programinės įrangos piratavimo tyrimas atskleidė, kad praėjusiais metais Lietuvoje nelegaliai naudojamos programinės įrangos dalis išliko didelė ir siekė 54 proc. Programinės įrangos gamintojai šalyje nelegaliai naudojamą programinę įrangą vertina 84,5 mln. litų.

Pagal nelegalios programinės įrangos dalį Lietuva prilygsta kaimyninei Lenkijai, Kroatijai, taip pat tokioms šalims, kaip Bahreinas ir Kolumbija. Kaimyninėje Latvijoje nelegalios programinės įrangos dalis siekia 56 proc., Estijoje – 50 proc.

Pasaulinį piratavimo lygio tyrimą jau septintus metus atlieka organizacija Business Software Alliance (BSA) kartu su tarptautine rinkos tyrimų kompanija International Data Corporation (IDC). 2009 metais tyrimas buvo atliktas daugiau nei 100 pasaulio šalių.

„Nors nelegalios programinės įrangos naudojimo lygis Lietuvoje išliko nepakitęs, jis vis dar yra palyginti aukštas. Piratavimo metu prarandamos programinės įrangos gamintojų pardavėjų ir paslaugų tiekėjų lėšos gali atitolinti šio informacinių technologijų verslo segmento atsigavimą mūsų šalyje“, – sakė su BSA Lietuvoje bendradarbiaujančios „Verslo programinės įrangos aljanso“ prezidentas Ervinas Leontjevas.

Programinės įrangos piratavimo lygis praėjusiais metais sumažėjo 54 pasaulio šalyse, o išaugo tik 19-oje. Visgi pasaulinė nelegalios programinės įrangos naudojimo dalis, lyginant su 2008 metais, išaugo nuo 41 iki 43 procentų. Pagrindinė šio augimo priežastis – didėjantys nelegalios programinės įrangos naudojimo mastai augančiose Kinijos, Indijos ir Brazilijos ekonomikose. Nelegaliai naudojamų programų vertė praėjusiais metais visame pasaulyje siekė beveik 138 mlrd. litų.

Pagrindinės nelegalios programinės įrangos naudojimo mažėjimo priežastys praėjusiais metais buvo susijusios su pardavėjų įgyvendintomis legalizavimo iniciatyvomis, vyriausybių ir gamintojų vykdytomis švietimo kampanijomis, teisinėmis priemonėmis ir technologinėmis naujovėmis, pavyzdžiui, skaitmeninių teisių valdymo (DRM) plėtra ir įmonių naudojama programinės įrangos išteklių valdymo paslauga.

Kai kuriose šalyse augančius programinės įrangos piratavimo rodiklius lėmė didėjanti kompiuterių vartotojų rinka, suaktyvėjęs senų kompiuterių naudojimas ir augantis programinės įrangos piratų bei skaitmeninių nusikaltėlių išprusimas. Taip pat tyrime pažymima, kad nelegalias programas naudojantys vartotojai dažnai praranda vertingus duomenis ir nukenčia nuo kenkėjų, įdiegtų į nelegaliai platinamą programinę įrangą.

IDC tyrimas atskleidė, kad praėjusiais metais šalia kiekvienos parduotos legalios programinės įrangos, kurios vertė siekia 100 JAV dolerių, nelegaliai buvo išplatinamos programos, kurių vertė – 75 JAV doleriai. Taip pat vidutiniškai kiekvienas legaliai parduotos programinės įrangos doleris atneša 3-4 dolerius paslaugų ir platinimo bendrovėms.

Pasak E. Leontjevo, nelegalios programinės įrangos plitimas ir naudojimas turi tiesioginės įtakos informacinių technologijų inovacijoms, darbo vietų kūrimui ir konkrečios šalies ekonomikos augimui. IDC tyrimų duomenimis, pasaulinio programinės įrangos piratavimo lygio sumažėjimas bent 10 proc., per ketverius metus sąlygotų 500 tūkst. naujų darbo vietų sukūrimą ir 140 mlrd. JAV dolerių įplaukas į pasaulio šalių ekonomikas.

Praėjusiais metais mažiausias programinės įrangos piratavimo lygis užfiksuotas Jungtinėse Amerikos Valstijose (20 proc.), Japonijoje (21 proc.) ir Liuksemburge (21 proc.). Tuo tarpu didžiausi nelegalios programinės įrangos naudojimo mastai pastebėti Gruzijoje, Zimbabvėje ir Moldovoje. Šiose šalyse nelegalios programinės įrangos dalis viršija 90 procentų.

Pasaulinis programinės įrangos piratavimo tyrimas atliekamas tiriant programinę įrangą asmeniniuose staliniuose kompiuteriuose, nešiojamuose, delniniuose ir interneto kompiuteriuose. Tirta programinė įranga apima operacines sistemas, sisteminę programinę įrangą, pavyzdžiui, duomenų bazes ir saugumo programas, namų vartotojų naudojamas programas. Į tyrimą neįtraukiama programinė įranga, veikianti serveriuose.

12 Komentarai

  1. Crembo parašė:

    \"Piratavimo metu prarandamos programinės įrangos gamintojų pardavėjų ir paslaugų tiekėjų lėšos\"
    Baigiau skaityt čia, nes bet koks mąstantis žmogus suvokia, kad tai yra absoliuti nesąmonė. Piratavimo metų prarandamos lėšos yra neapskaičiuojamas jokiais būdais, nes jeigu žmogus atsisiuntė programą ar žaidimą, nereiškia, kad jis pirkto jį. Dėl to prarastos lėšos gali buti 0 arba milijonai, tačiau niekaip nepasakysi, nes reikėtų apklausti VISUS kurie atsisiuntė tą programą ar žaidimą.

  2. pingve parašė:

    Tai paskaityk toliau nes logikos ir tavo sakiniuose nematau. Jei zmogus nebutu pirkes programos , bet kai rado uz dyka parsisiunte pabandyt bet nenaudojo, nulis nuostolio, bet jei atsiranda nors vienas kuriam reikia ir noretu nusipirkt bet gauna uzdyka ir pataupo pinigus tai jau potencialus nuostolis kompanijai. Tai bet koks mastantis zmogus turetu suvokt, kad nuo piratavimo kompanijai gali but kaip tu sakai nulis arba milijonai doleriu nuostolio. Taip pat tavo zodziais kalbant kiekvienas mastantis zmogus turetu suprast kad kalbama apie didziausius software gamintojus ir kad nebus 0 zmoniu tokiu, o ju simtai, tukstanciai, simtai tukstanciu, tad sakinys \"Piratavimo metu prarandamos programinės įrangos gamintojų pardavėjų ir paslaugų tiekėjų lėšos\" daugiau nei logiskas, jis tiesiog teisingas. Toliau, nemanau kad esi baiges kokius statistikos mokslus kad galetum teigti jog negalima apskaiciuoti apytiksliu nuostoliu. Zmones tai daro milziniskais algoritmais, atsizvelgdami i daugybe faktoriu, dirba istisos kompanijos tai darancios. Ir mokslu nebaigus galima sugalvot kad gali but imama statistika pardavimu naujos programos tik isleidus, kiek procentaliai kinta pradavimai laikui begant (logiska laikui begant programa pradeda plisti nelegaliai), galu gale researchint kokiais mastais siunciamasi nelegali versija (torrent, warez portalai, net rapidshare turi counterius kiek kartu parsisiustas failas), tos pacios apklausos. Ir seip man i galva nesautu mintis net gincytis su tokiu paprastu teisingu sakiniu, koks skirtumas ant kiek tiksli pinigu suma, bet kokiu atveju turi but aisku kad tai milijonai pasauliniu mastu, kai aplink save apsidairius is 10 draugu 10 turi nelegalius windowsus ir 9 turi fotoshopa.

  3. nanoWorld parašė:

    Programine iranga ir visas kitas skaitmeninis turinys – nera materialus turtas. Todel visu pirma, tai niekas nieko nevagia, nes parsisiuntus \"piratini\" skaitmenini turini, niekas netenka tureto turto. Galime tai vadinti potencialaus pelno netekimu, potencialiu nuostuoliu ar dar kaip nori, bet tai nera vagyste, cia pirma.

    Antra, geras (ivairiom prasmem) produktas bus automatiskai pelningas, nepriklausomai nuo vadinamojo \"piratavimo\". Pavyzdziai pradedant Windows 7 baigiant filmu Avatar. Adobas irgi pastaruoju metu bankroto lyg neskelbe, kaip ir Autodesk\’as ar kiti. Nesakau kad be \"piratavimo\" pelnas nebutu didesnis, galbut, bet esmes tai nekeicia.

    Trecia, kaip jau kazkur skaiciau, verslo strukturoms reiktu baigti \"myzcioti\" del tu piratu, o torrent ir kitas skaitmeninio turinio keitimosi sistemas adaptuot savo versle vienu ar kitokiu pavidalu.

    Ir galu gale, savo subjektyvia nuomuone baigsiu stai kaip: nudien daznai linksniuojamas \"piratavimas\" man yra tiesiog draugiskas dalinimasis. Nematau skirtumo, ar nusipirkta filmo BD diska paskolinsiu paziureti visiems savo 15 draugu, ar jie parsisius is mano kompiuterio ta pati disko turini – vistiek jie to filmo, tarkime nepirks, ir tarkime sukurs kazkoki ten \"virtualu nuostoli\".

  4. pingve parašė:

    tai cia ir eina kalba apie prarasta potencialu pelna o versle tai tas pats kas tiesioginis nuostolis, ar nupyzdino pasto dezute, ar klienta kazkas nuviliojo lygiai tas pats, netekai tu paties 50 litu. Programine iranga yra traktuojama kaip turtas, turintis autorines teises, kaip meno kuriniai, nuotraukos, muzika dar kazkas, o autorines teises beveik tas pats kas nuosavybes teises, tik sunkiau suprast kad ne viska ka gali i ranka paimt gali pavogt.

    faktas kad didieji gamintojai toliau pelningai dirba, bet betkokio verslo principas, daugiau pinigu > maziau pinigu. faktas kad jie nukencia

    as nesakau kad piratavimas blogai, liudna butu paciam jei negautum ko reikia uz dyka, is dalies manau kad gali taip but kad kazkoks piratavimas net gali padidint pardavimus programos, nes kai ji isplinta nelegaliai ir ziauriai ispopuliareja, pvz photoshop atvejis, gauna pasaulini varda, pripazinima, o vistiek didele ar gal net didziaja dali pajamu jie gauna is korporaciju dideliu perkanciu kiekvienam kompui po licenzija programos ir seip firmu kurios legaliai turi pirkt softa, galu gale isleidus nauajs versijas gali idet geresnes apsaugas ir kadangi softas jau ispopuliarejes pradetu pirkt ir didesne auditorija.

    bet tas esmes nekeicia kad reik sutikt su sakiniu kad taip, nuo piratavimo kompanijos patiria nuostolius, yra skirtumas juk ar tu uz cd sumokesi 15 litu ir paskolinsi 15 draugu, ar parsisiusi uz dyka, ir is taves parsisius dar 2145 zmones.

  5. nugat parašė:

    Bet kuriuo atveju,ir viena pusė ir kita pusė,patiria nuostolių.
    Kūrėjai,neuždirba daugiau,tai faktas.Vartotojai,neturi(tarkim) galimybės
    sumokėti tiek,kiek to nori iš jo paimti programos kūrėjai.
    Be abejo,idealiausias variantas būtų toks,kaip minimalus mokestis.
    Arba 0 tarifas.
    Kita vertus,šitiek yra studentų ir pan,kodėl jiems nesuteikus alternatyvos,tarkim,prisidedi prie kokios nors programos tobulinimo,visos
    studijos nemokamos tau…
    Žinoma,ne visi gali mokėti programuoti,bet,tarkim tai kažkam labai būtų paspirtis,kas liečia mokėjimą už mokslą.
    Tokiu atveju,būtų toks zavalas nemokamų programų,kad tie Photošopai ir t.t.,patys taptų studentai…
    Viskas būtų tobulina žaibišku greičiu,ir nemokamai!
    Va ir piratavimas tau…
    O dabar,kiekviena skruzdėlytė nori kuo daugiau uždirbti.
    Be abejo,tai žmogiška.Bet ne daugiau…
    Kas man gali užtikrint,kad jeigu visi pirks legaliai programas,programų kūrėjei neiškels dar didesnių kainų…???
    Apetitas kyla bevalgant.Pasaka be galo…

  6. developeris parašė:

    kodel visi mato tik nuostolius piratavime ? piratavimas yra nereali reklama produktui 🙂 ir niekas to nepaneigs. Yra sia tema straipsnius 😉 , kad piratavimas visiskai neitakoja ar vartotojas perka legalia iranga,muzika eina i kino tetra ir t.t. 🙂 zdz piratai irgi naudoja e-shopus taip pat , kaip ir ne piratai 😉 o dauguma programu manau gera varda uzsitarnavo tikrai ne be piratu pagalbos :). Tai va reiktu skaiciuojant atsizvelgti ir ti tai , bet niekas neatsizvelgia…

  7. pekinas parašė:

    developeris, teisingai, nes visi nori pinigu, ne tai, kad ir taip uzdirba milziniskus pelnus bet jiems vis negana ir negana. Aisku jei mes patys butume softo ir kt. kurejai tai manau ir mus erzintu tai, taciau tai yra tiesiog visuomenes ir ekonomikos lygio dalykas. Viskas butu kitaip jei zmones turetu pinigu, piratavimas mazetu, o dabar kaip as kenkiu savo salies ekonomikai, jeigu as neperku geitso windowsu ar softo, o geriau nusiperku lietuviska koki produkta, taip ir pvz valstybei sumoku ir kartu palaikau lietuviska rinka.
    Bet visviena tendencija ta, kad kuo toliau tuo daugiau perkam legalios, nes tieisog uz gera daikta, tieisog reikia ir \"padekoti\" 🙂

  8. hd797pg2810s parašė:

    Nepirkau ir nepirksiu programinės įrangos, ko man reikia kasdienai, turiu iš nemokamų alternatyvų. Muzika, filmai, internetas, nuotraukų redagavimas, dokumentai, pilna nemokamų altenatyvų kurios mano poreikius patenkina. Kaip paprastas naudotojas, niekada nebuvau įsidiegęs ptotoshop\’o, nes man pakanka ir GIMP. Jei norit sumažinti piratavimo lygi, propoguokit nemokamas alternatyvas, nautokit patys ir skatinkit kitus naudot. Pradėkit mokyklose šviest vaikus apie nemokamą programinę įranga, kab be MS produkcijos egzistuoja ir kitas pasirinkimas. Be to ir tėvam reiktu pasidomėt, ką veikia jų atžalos prie kompiuterių ir kokią PĮ naudoja. Didžiają dalį piratų sudaro paaugliai.
    Nesažininga sulyginti virtuoalią vagystę su materialia. Nes tai yra du skirtingi dalykai, virtuoli vagytė, kai pasidarai kopija, paliekant originala savo vietoje, materiali pavagi originalų daigtąir jo nelieka te kur buvo, kaip kad su virtualia vagyste.

  9. nanoWorld parašė:

    >>Programine iranga yra traktuojama kaip turtas, turintis autorines teises, kaip meno kuriniai, nuotraukos, muzika dar kazkas, o autorines teises beveik tas pats kas nuosavybes teises, tik sunkiau suprast kad ne viska ka gali i ranka paimt gali pavogt.

    Vistiek nesirisa. Skaitmeninis turinys tegu buna turtas, tegu buna kazkokio subjekto nuosavybe (kas savaime suprantama, jis yra) – nelegaliu kopiju darymas neatima to turto is subjekto ir neatima nuosavybes teisiu i ta turta, nekalbu apie tai, kad absoliuti dauguma siandieninio piratavimo nedaro is to pelno (per viena TV laida ivardintas trakeriu \"nerealus\" pelnas is aukojimu, kurio vos uztenka uz hostinga (arba neuztenka) yra teisiog juoka keliantis argumentas) ir neklastoja autoriniu teisiu (sakydami tai – mano kurinys). Tad kad tai vogimas manes vistiek niekas neitikins – \"potencialaus pelno netekimas\" – ok, \"potencialus nuostolis\" – ok, vagyste – NESAMONE.

    Apskritai, tai lengviausia kaltint vartotojus, kad jie \"nesupranta\", \"nemoka\", \"nesumoka\". Nemanau, kad reiktu imti, ir visa skaitmenini turini padaryti nemokamu – tai tiesiog nerealu, taciau reiktu is principo keisti skaitmeninio turinio distribucija taip, kad viskas, kas norima, butu pasiekiama, ir uz viska, kas pasiekiama, butu imanoma susimoketi pareikalauta (logiska) suma.

  10. Fostil parašė:

    Naminiuose pc niekas ir nepirks legalaus softo, bet darbui tenka vistiek pirkti legalias programas. Univerkei net pvz \"propaguoja\" piratavima. Darbu ivairiu uzduoda su visokiom visio, project, cadais ir ne vien cia bananu saly taip, bet ir visam pasauly taip daro kadangi taip jie ugdo naujus potencialius DARBUOTOJUS kuriem ir reikes to legalaus softo. Patys kurejai softo supranta, kad nepazabos namu rinkos, bet uztat jie deda pastangas i darbu legaluma, o kaip ir saket cia nuo mazens ir moko dirbt su ms softu ir pan.

  11. pingve parašė:

    vagyste ne vagyste, cia jau zodziu zaismas, kaip pavadinsi taip nepagadinsi. esme ta pati, vartotojai nori pigesniu kainu, kad nereiktu priataut, gamintojai nori pelno. Kol taip nera, faktas kad piratavimas nusinesa gamintoju pelno dali, atnesa naudos vartotojams. Todel straipsnis, tiesiog informacinis ir teisingas.

    \"Univerkei net pvz \"propaguoja\" piratavima <..> visam pasauly taip daro\" del sito net nesigincysiu nes tyngiu daug rasyt bet uzsienio univeruose kogero neislankei

  12. linas_mif parašė:

    Jei visas programas reikalingas univerui reiktu nusipirkt, tai studentai plikom subinem vaiksciotu…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.