Prolimatech Ultra Sleek Vortex 14 – vos 15 mm. storio ventiliatoriai

Rinkoje be išimties karaliaujant įprastiniams 25 mm. storio ventiliatoriams, retas gamintojas ryžtasi mesti iššūkį nusistovėjusiams standartams. Iš tokių bandymų turbūt galima pagirti tik „Noctua" (dalinai) ir, žinoma, japonų įmonę „Scythe". Prie itin menko sąrašo nuo šiol bando prisijungti ir „Prolimatech", leidusi išbandyti vos 15 mm. storio, agresyviu dizainu pasižyminčią, „Ultra Sleek Vortex" ventiliatorių šeimą.

 

  • Apie „Prolimatech“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Specifikacijos
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Prolimatech"

Nors taivaniško kraujo turinti „Prolimatech“ buvo įkurta vos prieš ketverius metus – 2008-siais, įmonė per tokį trumpą laiką spėjo užsitarnauti gerą vardą, kaip pažangiems vartotojams skirtos aušinimo technikos gamintojas. Nors pagrindiniai šlovės kalviai, „Megahalems“ serija, pas mus lankėsi visai neseniai, pastarųjų rolę pakankamai sėkmingai ankstesnėse apžvalgose buvo perėmę kiti kompanijos gaminiai: spartintojams skirti CPU ir VGA aušintuvai („Genesis" ir MK-26) bei namų vartotojams skirtas žemo profilio HTPC aušintuvas „Samuel 17". Šiuo metu įmonės gaminių asortimentą išskirtinai sudaro su aušinimu susiję gaminiai: be CPU/VGA aušintuvų, „Prolimatech“ siūlo keletą ventiliatorių modelių bei termo pastų.

 

Pakuotė ir komplektacija

Nieko nelaukus dėžutė leidžia susipažinti su „Ultra Sleek Vortex 14" (US Vortex 14) išvaizda bei pagrindinėmis ypatybėmis, tarp kurių vos 15 mm. storio rėmelis bei tyla, kurią leidžia išlaikyti unikalus dizainas ir 500 – 1000 RPM sūkiai.

Priešinga pakuotės pusė pasakoja apie technines specifikacijas detaliau. Čia taip pat patalpinta lentelė, nurodanti priklausomybę tarp slėgio (P) ir praleidžiamo oro kiekio (Q). Panašu, kad „Ultra Sleek Vortex 14" šiuo atžvilgiu yra pranašesnis už storesnį savo giminaitį „Blue Vortex 14".

Komplektacijoje randame tvirtinimo varžtus ir  4-pin -> molex perėjimą. Pastarasis sukurtas taip, kad prie molex jungties prijungtas ventiliatorius iš jos gauna tik maitinimą, paliekant galimybę 4-pin jungti prie pagrindinės plokštės ir taip išlaikyti sūkių valdymą PWM signalu ir RPM stebėjimą (angl. monitoring).

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Prolimatech Ultra Sleek Vortex 14" dizainas – ypač agresyvus. Tenka pripažinti, kad toks sprendimas man patinka. Agresyvus ne tik išorinis dizainas, bet ir techniniai sprendimai: „Prolimatech" inžinieriai nepabijojo šiam ventiliatoriui suteikti net septyniolika mentelių. Sprendimo esmė aiški – pašalinti pagrindinę ypač plonų ventiliatorių ydą, kuomet pastarieji nesugeba „pakabinti“ pakankamai oro prieš save ir taip sugeneruoti apčiuopiamą oro srautą už savęs. Rotoriaus skersmuo siekia ~ 4 cm., rėmo konstrukciją sutvirtinant keturiomis lenktomis sijomis.

„Ultra Sleek Vortex 14" sveria vos 81 gramą ir pasižymi 140 (A) x 140 (I) x 15 (P) mm. išmatavimais. Vietoje standartinių 140 mm. montavimo skylių turintis 120 mm., ventiliatorius naudoja dvigubus rutulinius guolius, kurių ilgaamžiškumas 35o C temperatūroje siekia 100 000 valandų arba 60 000 valandų karštesnėje aplinkoje (60o C). PWM signalu kontroliuojamas „Ultra Sleek Vortex 14" sukasi 500 – 1000 RPM diapazone, sukuriant 98 CFM ir 9~18 dbA triukšmą. Estetinio vaizdo pagerinimui ~25 cm ilgio laidas įvilktas į juodą rankovę, kurios pačioje pabaigoje – 4-pin kištukas.

 

Specifikacijos

 

Testavimas

Ventiliatoriai testuoti duete su „Prolimatech Megahalems" radiatoriumi, aušinančiu spartintą Phenom II X4 955 BE procesorių (4.2 GHz/1.472v.). Ramybės (IDLE) temperatūra fiksuojama praėjus nuo PC įjungimo 2 min., apkrovos (LOAD) – po 7 minučių Prime95 testo. Testuotos vieno ir dviejų ventiliatorių konfigūracijos. Po kiekvieno atlikto testo leidžiama kompiuteriui atšalti vienodą laiko tarpą, taip siekiant kuo tikslesnių rezultatų. Aplinkos temperatūra 20o C.

 

Rezultatai

Žvelgiant į vieno US Vortex 14 demonstruojamą efektyvumą, pastarasis ventiliatorius yra pakankamai pajėgus varžytis su testo lyderiais. Ramybės režime US Vortex 14 žengia šalia Noctua NF-F12 (1500 RPM) ir Noctua NF-F14 FLX (900 RPM). Apkrovos režime situacija šiek tiek pasikeičia: nors NF-F12 (1500 RPM) įveikti nepavyksta, US Vortex 14 sugeba įsiterpti tarp NF-A14 FLX (1200 RPM) ir NF-A14 FLX (1050 RPM). Pačiame priekyje lieka tik Thermalright TY-140 ir Enermax UCTB14P, kurie pasirodo esantys ~1.5o C našesni.  Garso charakteristikos labiausiai primena NF-A14 FLX (1050 RPM) ir Thermalright TY-140 (1250 RPM) – ventiliatorius girdimas gana aiškiai, tačiau lengvai toleruojamas.

Dviguboje ventiliatorių konfigūracijoje „Prolimatech" produktai jaučiasi dar tvirčiau: jei prieš tai ramybės režime US Vortex 14 lyginosi su NF-A14 FLX (900 RPM), tai dabar tiesioginiu varžovu tampa tas pats „Noctua" ventiliatorius tik jau besisukantis dažniau. Čia net keturi modeliai pakliūna į 0.5o C ribas, todėl aiškaus nugalėtojo kaip ir nėra. Apkrovos režime situacija praktiškai nesikeičia ir ypač atkakli konkurencija vyksta tarp tų pačių modelių, „Enermax" produktui būnant garsiausiu, vidurį užimant Noctua NF-A14 (1200 RPM), o ausys atlaidžiausios TY-140 ir US Vortex 14 ventiliatoriams.

 

Išvados

Vos 15 mm. storio „Prolimatech Ultra Sleek Vortex 14" rėmas turėjo turėti ryškius teigiamą ir neigiamą aspektus. Panašu, kad šis „Prolimatech" produktas gali dominti ne tik tą pirkėją, kuris įvarytas į kampą dėl konfliktuojančios CPU radiatoriaus ir aukštų RAM modulių konfigūracijos ar į limitus atsiremiančio korpuso, bet ir tą, kuris ieško stilingo, tylaus ir efektyvaus gaminio. Būtent pastarosios savybės iš US Vortex 14 tikėjausi mažiausiai, tačiau kone visus tokio tipo ventiliatorius kamuojančią problemą „Prolimatech" sugebėjo pašalinti ar bent jau maksimaliai prigesinti: ypač agresyvus mentelių skaičius leidžia pasiekti mums nenumatytą aušinimo efektyvumą, kuris pastato šį ventiliatorių į labai artimą kovą net su kiek greičiau besisukančiais konkurentais, kaip Noctua NF-A14 FLX. Už visas gerąsias US Vortex 14 savybes „Prolimatech" linkusi prašyti ~60 litų – pakankamai nepigu, tačiau vienintelio, ko pasigestu už tokią kainą, tai antibraciniai mechanizmai ir… Aukščiausio efektyvumo iš 15 mm. rėmo vistik būtų tikėtis naivu.

Privalumai:

  1. Labai geras efektyvumas vos 15 mm. rėmą turinčiam ventiliatoriui;
  2. Pakankamai tylus net sukantis maksimaliu dažnumu;
  3. Geras triukšmo/efektyvumo balansas;
  4. Dvigubi rutuliniai guoliai;
  5. 120 mm. montavimo skylės;
  6. Agresyvus išorinis dizainas;
  7. Mažas svoris;
  8. „Sumanus" molex adapteris

Vidutiniška:

  1. Kaina
  2. Komplektacija

Trūkumai:

  1. Neturi antivibracinių priemonių

 

1 Komentaras

  1. Explas parašė:

    Kartais gal ir neblogai, jei gali siektiek storesni radiatoriu itaisyti su sitais fanais 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.